Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Kriz kâhini Roubini’den 3 Türkiye kehaneti

Kriz kâhini Roubini’den 3 Türkiye kehaneti

Son 4 ayda ikinci kez Türkiye’ye gelen Nouriel Roubini, “Bu coğrafyanın sıcak konuları Suriye ve İran, gibi tüm konularda Türkiye’nin katkıları kaçınılmaz. Ortadoğu’nun politik istikrarına katkı yaptığı şüphesiz. Türkiye kesinlikle bölgenin lideri olma özelliklerine sahip ve ani şokları sindirebilme özelliği de giderek artıyor” dedi.

* Üç ajans da ‘Yatırım yapılabilir’ notu verecek

* ‘Silahları terk’ barış sürecini hızlandıracak

* Türkiye’nin bölgesel gücü daha da artacak

KÜRESEL krizleri önceden bildiği için ‘kriz kâhini’ unvanına sahip olan Nobel ödüllü Ekonomist Nouriel Roubini, son 4 ayda ikinci kez geldiği Türkiye’de bu süreçte muazzam gelişmeler yaşandığını söyledi. Son olarak Kasım ayında Adana’ya geldiğini hatırlatan Roubini, Türkiye’nin içinde bulunduğu barış sürecini, “Türkiye’nin bölgedeki gücünü daha da artıracak, ekonomik gücüne kesinlikle büyük katkı sağlayacak” değerlendirmesini yaptı. Türkiye’nin 3 kredi kuruluşundan da ‘yatırım yapılabilir’ seviyede nota sahip olmasının artık bir ‘zaman’ meselesi olduğunu belirten Roubini, “Trendler bunu gösteriyor. Türkiye yatırım yapılabilir ülkeler arasında yerini alacak. Bunun bu yıl ya da gelecek yıl olmasının bir önemi yok. Önemli olan trendlerin bu yönde olması. Türkiye’nin gidişatı not artışını gösteriyor” dedi.

SİLAHLARI BIRAKARAK TERK ETME

Roubini, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin kapanış konuşmasını yapmak üzere ikinci kez geldiği Bursa’da, Hürriyet’e önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye ekonomisine ve politik iklimine ilişkin son derece detaylı bilgilere sahip olduğunu gözlemlediğimiz Roubini, barış sürecinin ‘PKK’lıların Türkiye’yi silahlarını bırakarak terketmesinin süreci son derece ciddi şekilde hızlandıracağını söyledi. Türkiye’yi çok dinamik bir toplum, ekonomi ve politik yapı olarak nitelendiren Roubini, şöyle konuştu: “Ekonomi çok iyi toparlanıyor, cari açık ile ilgili çabalar sonuç veriyor. Yumuşak iniş başarılı oldu, şimdi de ortalama bir büyüme ile, tüketime dayalı büyümenin riskleri bertaraf ediliyor. Ayrıca barış süreci çok pozitif bir etken.”

TÜRKİYE’Yİ ÇOK SORUYORLAR

Yıl boyunca pek çok ülkede konferanslar verdiğini hatırlatan Roubini, Türkiye hakkında son zamanlarda çok fazla soru aldığını belirtti. Türkiye’nin kredi notunun kasım ayında Fitch tarafından yatırım yapılabilir seviye notuna yükseltilmesinden sonra gelen soruların arttığını söyleyen Roubini şunları kaydetti: “Türkiye ile ilgili ekonomik konulardan daha çok, bölgedeki jeopolitik konular, Suriye sorunu, İsrail ile ilişkileri ve Arap Baharındaki rolüne ilişkin sorular alıyorum. Türkiye dünyanın bu bölgesi için kesinlikle çok önemli bir güç ve yatırımcılar da bunun farkında.”

Ortadoğu’nun politik istikrarına katkı

“TÜRKİYE bölgesinde çok önemli bir konuma sahip, çok güçlü ve büyük bir ülke” diyen Nouriel Roubini, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu coğrafyanın sıcak konuları Suriye ve İran, gibi tüm konularda Türkiye’nin katkıları kaçınılmaz. Ortadoğu’nun politik istikrarına katkı yaptığı şüphesiz. Türkiye kesinlikle bölgenin lideri olma özelliklerine sahip ve ani şokları sindirebilme özelliği de giderek artıyor.” Türkiye ile ilgili çok iyimser olduğunu belirten Nouriel Roubini, şunları söyledi: “Pek çok olumlu faktör var ama hala düzeltilmesi geliştirilmesi gereken durumlar da söz konusu. Enflasyon, cari açık, bunlar yüksek. İstihdamın daha da esnekleştirilmesi sağlanabilir.”

ULUDAĞ’DA NELER KONUŞULDU

Değişen tüketici davranışlarını tartıştılar

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Turgay Durak: 2008’de ihracat yaptığımız ülkeler arasında Avrupa’nın payı yüzde 77’ydi. Şimdi ise bu oran yüzde 56’ya indi. Hepimiz artık şunun farkındayız ki, işler batıdan doğuya, kuzeyden de güneye doğru gidiyor. Afrika’nın payı yüzde 16’ya, Asya ülkelerinin payı da yüzde 12’den yüzde 20’ye yükseldi.

Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul: Sabancı Holding’in en önemli varlığı insan kaynağı. 60 bine yakın çalışanımız var. Teknolojiyi iyi kullanmamız sayesinde karlılık içinde büyümeyi sağlayacağız. Şirketlerin gelişmesinde ekonomideki istikrarın önemi büyük. İstikrarlı bir dönem olacağını ümit ediyoruz.

Eczacıbaşı Topluluğu CEO’su Erdal Karamercan: Dünyaya, karbon salınımı olmayan bir grup haline gelebilmek amacıyla rüzgar enerjisi yatırımı yapıyoruz. Rüzgar enerjisi üretimi için 140 milyon Euro’luk yatırımla Hereke’de 110 milyon megavatlık üretim yapacağız. Üretimin 400 megavata çıkarılmasını planlıyoruz.

Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Ahmet Kırman: Türkiye’de geçen yıl 115 bin ton atık cam toplandı. Bu oran Avrupa ülkelerine göre çok geri. Türkiye’de geri dönüşüm oranı yüzde 15. Avrupa’da ise bu rakam yüzde 80’e ulaştı. Toplanan 115 bin ton atık cam 5 bin konutun enerji ihtiyacını karşılayabilir.

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker: Yeni arıtma sistemi kurduk. Sıvı ve katı atıklarımızı işliyoruz, metan gazına çeviriyoruz, bundan da elektrik enerjisi elde ediyoruz. 2023 vizyonunda Türkiye’nin temelde ihtiyaç duyacağı kaynağı, vasıflı insan gücü, iyi eğitim almış insan gücü, sanayi ve akademinin işbirliğidir.

Çözüm başarılı olursa Türkiye uçar gider

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, şu anda başında oldukları çözüm sürecinin Türkiye’ye çok büyük katkısının olacağını, bu süreci herkesin sahiplenmesi gerektiğini vurguladı. Şimşek, şimdi herkesin “Bu sorun çözülürse, çözüm süreci başarılı olursa, doğuya, güneydoğuya daha çok yatırım gider, bu bölgeler kalkınır” dediğini, konunun bu kısmının doğru olduğunu, ancak çok daha geniş çerçeveden bakmak gerektiğini ifade etti.

400 MİLYAR DOLAR AVANTAJ

Capital ve Ekonomist dergilerinin, Bursa Valiliği iş birliğiyle gerçekleştirdiği, ‘Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin ikinci ve son gününde yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Aslında, çözüm süreci başarılı olursa, yani Kürt sorununun çözümünde biz bu başladığımız yolculuğu başarıyla bitirip, kalıcı bir çözüm üretirsek ki buna inanıyorum, üreteceğiz, o zaman Türkiye çok farklı bir ülke olacak. Bir kere her şeyden önce uzun bir süredir, 40-50 yıldır verimsiz bir şekilde kullandığımız, yani terörle mücadelede kullandığımız kaynakları, bu ülkenin beşeri sermayesinin, yani insanının eğitimine, sağlığına, altyapısına, Ar-Ge’sine ülkede istihdamın, üretimin, yatırımların desteklenmesine, ihracatın desteklenmesine kullandığımızı şöyle bir tasavvur edin bir düşünün, Türkiye uçar gider.”

En iyi yöneticiler Türkiye’de

‘Yeni Türkiye, Yeni Fırsatlar’ oturumunda konuşmacılar arasında olan Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Türkiye’nin 2002 ile 2013 arasında büyük değişim yaşadığını belirtti. Geçtiğimiz on yılda Türkiye’nin 3 kat büyüdüğünü söyleyen Çalık, 10 yılda yaşanan bütün krizlerden birçok ülkenin olumuz etkilendiğini ancak Türkiye’nin hiç geriye düşmediğini vurguladı. Türkiye’nin gelecek 10 yılını çok parlak gördüğünü dile getiren Çalık, petrol ve gazın yüzde 70’inin Türkiye’nin komşularında olduğunu vurguladı. Çalık, “Dünyadaki yenilik ve gelişimleri en iyi yapacak girişimciler, yöneticiler, bilim adamları bizde mevcut. Bu bakımdan 2023 hedefinin çok gerçekçi olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral
- ‘Davos gibi olacağız’ demeyelim. Bu girişime kendimizden motifler katarak Davos’un çok ötesinde bir yere getireceğimize inanıyorum.

Fiba Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin
- Rusya, Romanya, Hollanda, Ukrayna ve İsviçre’deki bankaları koruduk. Buradaki bankalara yüzde 80 oranında Türkiye’den ihraç ettiğimiz yöneticilerle yönetiyoruz.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi
- Hedefimiz her yıl bin 200, 10 yılda toplam 12 bin çocuğu yetiştirip, Türkiye’nin ihracat ve üretimine katkı sağlamak. Şu an 20 tanesi açıldı, 30 tanesi de eylüle kadar açılacak.

Akfen Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın
- Uluslararası firma ve insan yetiştirmemiz gerekiyor. Üretimi dış pazarlara göre ayarlamamız gerekiyor. Yoksa yıllarca bağırırsınız ama satamazsınız.

Teknoloji devlerinin gözüyle inovasyon ve büyüme

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Müdürü Serpil Timuray: Cep telefonunuzda bütün kredi kartlarınız, para transfer imkanlarımız mevcut olacak. Bu işlem hacminin 2016’da 450 milyon kişi tarafından kullanılıyor olması ve yaklaşık 600 milyar dolarlık mobil ödeme işlemi yapılıyor olması öngörülüyor.

Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir: Sosyal medya ciddi dönüşümleri de beraberinde getirdi. Sosyalleşme aracının asosyalleşme tarafına doğru dönme riski de var. Yalnızlaşan gençler görüyoruz. Bu teknoloji insan için. Biz bugün teknolojiyi, mobili konuşuyoruz ama esasen insanı konuşuyoruz.

Türk Telekom Genel Müdürü Tahsin Yılmaz: Operatörlerin de dünya çapında büyüklüğe ulaştığını görüyoruz. Türkiye özelinde adımlarımızı atarken bu gerçeklerin farkında olmalıyız. Çünkü artık her şey çok hızlı değişebiliyor. Günümüzde iletişimi bir bütün olarak görmememiz lazım.

IBM Türk Genel Müdürü Isabel Gomez Cagigas: Bir araya gelirsek, Türkiye’nin bilişim alanında bölgesel güç olabileceğine inanıyorum. Bilişim çok büyük bir dünya. Donanım, yazılım gibi hizmetler var. Hepsi inovasyon gerektirir. O yüzden iş dünyasının bir araya gelmesi şart. Bilişim bence çok daha büyük resim.

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen: Hava yolu ya da sağlık konusunda yeni girişimciliklerin olması gerekiyor. İngiltere ve ABD’de durum böyle. Bunlar teknolojiyi çok iyi kullanıyor. Mesela Brezilya bilgi teknoloji sektörü hacmi Türkiye’den 6 kat fazla. Her şeyi devletten beklememek lazım.

 

Hürriyet, 31.03.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.