Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Tutuklu paşaları şok eden karar

Tutuklu paşaları şok eden karar

Ergenekon, Balyoz ve 28 Şubat dosyalarında darbeye teşebbüs suçundan tutuklu yargılanan ve çoğunluğu asker olan şüpheli ve sanıklara Anayasa Mahkemesi’nden (AYM) kara haber geldi

Ergenekon, Balyoz ve 28 Şubat dosyalarında darbeye teşebbüs suçundan tutuklu yargılanan ve çoğunluğu asker olan şüpheli ve sanıklara Anayasa Mahkemesi’nden (AYM) kara haber geldi. AYM, 28 Şubat soruşturması kapsamında geçen yıl tutuklanan Albay Ahmet Dağcı’nın tahliye ve 150 bin lira tazminat istemiyle yaptığı bireysel başvuruyu “zaman bakımından yetkisizlik” nedeniyle reddetti.

Tüm taleplere ret

Dağcı, Ankara Başsavcı Vekilliği’nce başlatılan 28 Şubat soruşturması kapsamında emekli general Erol Özkasnak’ın da bulunduğu dokuz kişilik grupla birlikte gözaltına alınmıştı. Dağcı dahil şüpheliler, “T.C. Hükümeti’ni cebren devirmekgörevlerini kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs ve darbeye teşebbüs etmek suçlarından” 21 nisanda tutuklanarak Mamak Askeri Cezaevi’ne konmuştu. Dağcı, tutuklama kararının kaldırılması için birden çok kez itiraz etmiş, ancak bu talepleri reddedilmişti. Tutuklamaya Dağcı’nın 20 Eylül 2012 tarihli son itirazı da reddedilmişti. AYM ise bireysel başvuruları 23 Eylül 2012’den sonra kabul etmeye başlamıştı. Dağcı da 28 eylül tarihinde kendisine tebliğ edilen tutukluluğa itirazı ret kararını, avukatları aracılığıyla “bireysel başvuru” yoluyla 17 Ekim 2012’de AYM’ye taşımıştı.

150 bin lira tazminat istediler

Dağcı’nın avukatları, başvuru dilekçelerinde, tutuklamanın ve buna yapılan itirazlara ret kararlarının hukuka aykırı olduğunu savunurken, müvekkillerinin tahliye edilmesini ve tutuklu kaldığı sürelerde “özgürlük ve güvenlik haklarının ihlali” nedeniyle 50 bin lira maddi, 100 bin lira manevi olmak üzere toplam 150 bin lira tazminat isteminde bulunmuştu. AYM, ilk incelemesinde kimi eksikler belirleyince avukatlar da ek beyanda bulunmuş ve şu ifadeyi kullanmıştı: “Ülkemizde darbe yapanlar tutuksuz olarak yargılanırken, darbeye teşebbüs ettiği öne sürülenlerin tutuklu yargılanmaları ciddi bir çelişkidir. Bu hukuksuzluğu Yüksek Mahkemenizinin ortadan kaldıracağına inancımız tamdır.”

Zaman açısından yetkisizlik

AYM, 28 Şubat tutuklusu albayın başvurusunu önceki gün görüştü ve alınan kararı açıkladı. Buna göre, AYM, 21 Nisan 2012’de tutuklanan, tutukluluğa yaptıkları itirazları reddedilen Albay Dağcı’nın başvurusunu “zaman bakımından yetkisizlik” gerekçesiyle “kabul edilemez olduğuna” karar vererek reddetti. AYM’nin 28 Şubat şüphelisi albayla ilgili bu kararı diğer benzer davalardaki tutukluluk konusuyla ilgili verdiği ilk karar oldu.

Başbuğ ve Balbay için emsal

28 Şubat tutuklusu albayla ilgili bu ret kararı, Ergenekon ve Balyoz ile 28 Şubat’tan uzun sürelerdir tutuklu olan Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, CHP’li Mustafa Balbay ile Mehmet Haberal’in de aralarında bulunduğu sanıkların durumunu da gündeme getirdi. Çünkü Balbay ve Haberal da uzun tutukluluk başta, özgürlük ve güvenlik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle AYM’ye başvurmuş, AYM de dosyayı incelemeye almıştı. Bu ara karar, “Ergenekon’da toplu tahliye umudu” yorumlarına da neden olmuştu. AYM’nin, bu dosyada olduğu gibi Balbay-Haberal dosyalarında da “zaman bakımından yetkisizlikle” ret kararı vermesi halinde, uzun tutukluluklarla ilgili yapacağı yorum, bu davaların seyri açısından büyük önem taşıyor.
 

Taraf, 28.03.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.