Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Dünya birleşiyor Türkiye dışarda

Dünya birleşiyor Türkiye dışarda
ABD ve Avrupa Birliği arasında imzalanması öngörülen serbest ticaret anlaşmasının Türkiye'ye zararının 20 milyar dolar olması bekleniyor.

ABD ve Avrupa Birliği dünyanın en büyük ekonomisi olmaya hazırlanıyor. İkili, imzalanması öngörülen serbest ticaret anlaşmasıyla 460 milyar euroluk dış ticaret hacmine sahip olacak. Bu anlaşmadan AB’nin yılda 190 milyar euro, ABD’nin ise 100 milyar euro katkı sağlaması hedefleniyor. Türkiye ise henüz masanın dışında. AB ile Gümrük Birliği anlaşması imzalayan Türkiye bu anlaşma yüzünden ABD’ye de kapılarını ardına kadar açmış olacak. ABD ve AB’ye gümrük yokken Türkiye ABD’nin gümrüğüne maruz kalmaya devam edecek.

DTÖ: En az 2 yıl süreniz var

Serbest ticaret anlaşması için Türkiye teyakkuza geçerken, Dünya Ticaret Örgütü de (DTÖ) tartışmalara katıldı. Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Pascal Lamy, Türkiye’nin en az 2 yıl süresi olduğunu belirterek, “Dört başı mamur bir ticaret anlaşmasının 2 yılda tamamlanacağını düşünmüyorum” dedi. Lamy, Türkiye’nin gümrük birliğini sorgulaması gerektiğini de “Siz çift taraflı müzakere masalarına oturamıyorsunuz. Türkiye düzenleyici tarafta yer almıyorsa bir sorun var” sözleriyle ifade etti.
ABD ile AB arasında hazırlıkları başlayan serbest ticaret anlaşmasının hayata geçmesi ile her iki tarafın da ekonomilerinde ortalama yüzde 1,5’ten daha fazla büyüme sağlanacak. Ayrıca anlaşma Avrupa ve ABD’ye küresel ticaretin kurallarının belirlenmesinde, Çin ve Hindistan’dan önce davranma kabiliyeti kazandıracak. AB ve ABD iş dünyası birbirlerinin pazarlarına ortak düzenlemeler yoluyla ulaşmak istiyor. ABD’de onay alan bir ürünün AB’de de onaylanmış kabul edilmesi, tersi durumun da geçerli olması istenilen temel taleplerden biri.

926.6 milyar dolarlık katkı

ABD-AB Serbest Ticaret Anlaşması’nın uzun vadede Türkiye’nin gayri safi yurtiçi hasılasında yüzde 2,5’lik kayba neden olacağı tahmin ediliyor. Bu da 20 milyar dolarlık bir kayba işaret ediyor. Halen 71.2 trilyon dolar olan dünya gayri safi yurtiçi hasılasına ise anlaşma sayesinde 926.6 milyar dolar eklenecek. Anlaşmanın İngiliz ekonomisine katkısı dahi 245 milyar dolar olarak öngörülüyor. Anlaşmanın dışında kalan Rusya’nın kaybı 44.9 milyar dolar olacak. Güney Kore 9.1 milyar dolar kazanacak. Çin ekonomisinin 35.2 milyar dolar; Hindistan ekonomisinin ise 35.3 milyar dolar zarar göreceği hesaplanıyor.
 

Hiçbir şey Türkiye’nin elinde değil

Türkiye, Gümrük Birliği nedeniyle sadece AB’nin serbest ticaret anlaşması (STA) müzakereleri yürüttüğü ülkelerle serbest ticaret anlaşması imzalayabiliyor. Ancak AB ile STA imzalayan ülkelerin Türkiye’yle anlaşma zorunluluğu yok. Nitekim Meksika AB ile imzaladığı serbest ticaret anlaşmasını Türkiye ile imzalamayı reddetti. Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan da “ABD ile serbest ticaret anlaşması imzalayalım” talebini gündeme getirdi.


 

Radikal, 18.03.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.