Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > 2 milyar dolarlık revizyon

2 milyar dolarlık revizyon

Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre, ocak ayında cari açık yüzde 1.7 azalmayla 5 milyar 632 milyon dolara geriledi. Bu arada, Merkez Bankası daha önce 2012 yılı için 48.9 milyar dolar olarak açıkladığı cari açık verisini turizm gelirlerinde yapılan düzenleme sonrası 46.9 milyar dolara revize etti. Banka, 2012 yılı için 23.4 milyar dolar olarak açıkladığı turizm gelirlerini ise 25.6 milyar dolar olarak düzeltti.

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) Başkanı Birol Aydemir, turizm istatistikleri metodolojisinin güncellemesinin ardından revize edilen verilere göre, turizm gelirlerinin 2012’de 5.9 milyar dolar artışla 29.3 milyar dolar olduğunu, revizyonun 2012 cari açığını 2.2 milyar dolar aşağı çekeceğini söylemişti. Cari açıktaki düzeltme 2 milyar dolarla sınırlı kaldı.

 

Ocakta cari açığın

 

gerilemesinde, dış ticaret açığının 7 milyon dolar azalarak 5 milyar 881 milyon dolara gerilemesi ve hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirlerin 83 milyon dolar artarak 752 milyon dolara ulaşması etkili oldu. Hizmetler dengesi kalemi altındaki turizm gelirleri, bir önceki yılın ilk ayına göre 122 milyon dolar tutarında artarak 1 milyar 77 milyon dolara, turizm giderleri de 43 milyon dolar artışla 282 milyon dolara ulaştı.

Yatırım geliri dengesinin altında yer alan doğrudan yatırımlar, portföy yatırımları ve faizlerden oluşan diğer yatırımlarda gerçekleşen toplam net çıkış, bir önceki yılın aynı ayına göre 2 milyon dolar tutarında artarak 559 milyon dolara yükseldi.

Yatırımlarda azalma oldu

Yurtdışında yerleşik kişilerin yurtiçinde yaptıkları net yatırımlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 251 milyon dolar azalarak 685 milyon dolara geriledi. Yurtiçinde yerleşik kişilerin yurtdışında yaptıkları net yatırımlar ise 134 milyon dolar artarak 199 milyon dolar tutarında gerçekleşti. Yurtdışında yerleşik kişilerin hisse senedi piyasasında gerçekleştirdikleri net alımlar bir önceki yılın ocak ayına göre 321 milyon dolar azalarak 235 milyon dolara geriledi.

Bankaların yabancı para ve Türk Lirası cinsinden efektif ve mevduat varlıkları; Türk Lirası’ndaki 512 milyon dolar tutarındaki artışa karşılık, yabancı paradaki 2 milyar 582 milyon dolar tutarındaki azalışın etkisiyle ocak ayında 2 milyar 70 milyon dolar düşüş kaydetti ve diğer sektörlerin yurtdışındaki mevduatı 123 milyon dolar artış gösterdi. Genel Hükümet, yurtdışı piyasalar ve diğer uluslararası kuruluşlardan sağlanan uzun vadeli kredilerle ilgili olarak 117 milyon dolar net geri ödemede bulundu. Bankacılık sektörünün net kredi kullanımı, bir önceki yılın ilk ayına göre 78 milyon dolar azalarak, 656 milyon dolar oldu. Diğer sektörlerin net kredi kullanımı 524 milyon dolar artarak 555 milyon dolara yükseldi.


Zafer Çağlayan: Cari açığın ateşi düşüyor

Cari açık rakamlarını değerlendiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ocak ayında cari açığın 5.6 milyar dolar olduğunu, geçen yıla göre yüzde 2 gerileme kaydedildiğini ifade etti. Yıllıklandırılmış açığın 46.9 milyar dolar olduğunu belirten Çağlayan, yıllıklandırılmış açıkta düşüşün sürdüğünü söyledi. Çağlayan, yıllıklandırılmış cari açığın son 26 ayın en düşük seviyesinde olduğuna dikkat çekerek, “Gelecek aylardan itibaren bir dengelenme başlayacaktır. Bu yıl da OVP’de yer alan 60.7 milyar dolar cari açık tahmininin altında kalacağız” dedi. Geçen yıl hizmet ihracatının 44.2 milyar dolara revize edildiğine işaret eden Çağlayan, şöyle konuştu:

“Bu revizyon ile cari açık 46.9 milyar dolara düştü. GSYH’ye oran yüzde 6’nın altına inecek. Nisan başında göreceğiz. Ocak ayında cari açıkta yakalanan iyi performansın esas sebebi mal ve hizmet ihracatımızdaki artış... Ödemeler dengesi verilerinin gösterdiği gibi, her ikisinde de iki basamaklı artışlar görüyoruz. Bu bize şunu gösteriyor. Daha sağlıklı bir ekonomi için, daha fazla üretim, daha yüksek katma değerli üretim yapmamız ve bunu yurtdışına satmamız gerekiyor. Bizim geleceğimiz, 500 milyar dolar mal ihracatı hedefimiz ancak bu yolla yakalanır. 2012’de cari açığın ateşi düştü ancak bunu tamamen bitirecek adımların sonuç vermesi için sabırla çalışıyoruz. Tüm çabamız, büyürken ekonomideki diğer dengeleri koruma yönünde.”


SANAYİ CİRO ENDEKSİNDE YÜZDE 6.5 ARTIŞ

Sanayi Ciro Endeksi, Ocak 2013’te bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.5 arttı. TÜİK’in (Türkiye İstatistik Kurumu) açıkladığı, Sanayi Ciro Endeksi Ocak 2013 sonuçlarına göre, sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, Ocak 2013’te, bir önceki yılın aynı ayına göre, madencilik ve taş ocakçılığı endeksi yüzde 3.6 azalırken; imalat sanayi endeksi ise yüzde 7.0 arttı. Ana sanayi grupları sınıflamasına göre Ocak 2013’te en yüksek artışı yüzde 11.2 ile sermaye malı imalatı gösterdi. Söz konusu dönemde ara malı imalatı yüzde 6.9, dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 9.5 artarken, dayanıklı tüketim malı yüzde 6.9, enerji ise yüzde 5.3 azaldı. Öte yandan TÜİK, 2005 temel yıllı olarak yayımlanan sanayi ciro endekslerinin temel yılını 2010 olarak değiştirdi.

Gelecek aylarda artış gözlenecek

ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren, TÜİK’in turizm istatistiklerini güncellemesinin ardından yeni rakamları ödemeler dengesi istatistiklerine yansıtan Merkez Bankası’nın, ocak ayında 5.6 milyar dolar ile beklentilere yakın bir cari açık açıkladığını ve 2012 yılsonu gerçekleşmesini ise 48.9 milyar dolardan 46.9 milyar dolara revize ettiğini kaydetti. 2012’nin son çeyreğinden itibaren sona ereceği beklentilerine rağmen devam eden yıllık cari açıktaki toparlanma eğiliminin bu yılın ocak verileriyle birlikte yerini durağan bir seyre bıraktığını belirten Dağdeviren, “gelecek aylarda yavaş da olsa cari açıkta artış gözlenecek” dedi.


Merkez’in tavrı kritik önemde

BURGAN Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, son 12 aylık cari açığın, Merkez Bankası’nın TÜİK tarafından yapılan turizm gelirleri revizyonunu 2012 yılı verilerine de yansıtması sonrası 46.8 milyar dolar düzeyine gerilediğini kaydetti. Turizm gelirleri revizyonu, daha önce 48.9 milyar dolar olarak açıklanan 2012 yılı cari açığının da 2.0 milyar dolar düşüşle 46.9 milyar dolara gerilemesine neden olduğunu anımsatan Bürümcekçi, “Dış ticaret açığında önceki yılın aynı ayına göre artış görülmesine karşılık cari açığın iyileşme eğilimini sürdürmesinde, bavul ticaretindeki ve turizm gelirindeki artış gibi faktörlerin etkisi oldu. Bu yıl altın ihracatından katkı beklemezken, Merkez Bankası’nın para politikası duruşunun, cari açıktaki artış eğilimini sınırlamada kritik önem taşıdığını düşünmekteyiz” dedi.

Taraf, 13.03.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.