Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Turkcell'deki atamaların perde arkası

Turkcell'deki atamaların perde arkası

Turkcell'de dün gece yarısı gerçekleştirilen atama operasyonu sonrası konuyu değerlendiren uzmanlar, genel olarak yapılanın doğru olduğu ve tasarrufçu lehine sonuçları olabileceğini söyledi. Turkcell ve TeliaSonera tarafları atamaları olumlu karşılarken, üye isimlerin eski siyasilerden seçilmesi tartışma yarattı.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) dün akşam uzun süredir ortakları arasında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle yönetim karar mekanizmasının tıkandığı Turkcell'e kritik bir atama gerçekleştirdi.

SPK, Turkcell’de ihtilaflı taraflardan 3 yönetim kurulu üyesini görevden alarak yerine eski bakanlardan Atilla Koç ile Mehmet Hilmi Güler’i ve Bezm-i Alem Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Akça'yı atadı.
 
Gelişmeleri değerlendiren uzmanlar, yönetim tıkanıklığını aşması açısından hamlenin yerinde olduğunu ancak hükümete yakın üç ismin bağımsız üye olarak atanmasının hem çok ortaklı şirketin bağımsızlığı hem de yabancı yatırımcıların algısı açısında sorun yaratacağı değerlendirmesinde bulundu.

TURKCELL: “KİLİTLENMENİN ÖNÜNÜ AÇACAK”
Çukurova Holding, SPK'nın Turkcell'e yeni bağımsız üye atamasıyla ilgili olarak "Atamaların, Turkcell'de eskiye dair anlaşmazlıkların ve yönetim kurulundaki kilitlenmelerin önünü açacağını düşünmekteyiz" açıklaması yaptı. Açıklamada, memnuniyetle öğrenilen atamaların, Turkcell'de eskiye dair anlaşmazlıkların ve yönetim kurulundaki kilitlenmelerin önünü açacağı düşüncesi taşındığı belirtilerek, bu oluşumla birlikte önümüzdeki dönemlerde Turkcell'in yatırımlarının, verimliliğinin ve bir bütün olarak işlerinin olumlu yönde gelişme göstereceğine ve Turkcell'in Türkiye'nin ve bölgenin kalkınmasına katkılarının artarak devam edeceği ifade edildi. Turkcell'in halihazır profesyonel yönetimin malum anlaşmazlıklara ve sıkıntılı yapıya rağmen şirket işlerinin idaresinde ve yönlendirilmesinde gösterdiği basiretli performanslarından dolayı tebrik edildiği açıklamada, “Bu vesileyle yeni üyelerle birlikte Turkcell'in başarılarının ve etkinliğinin tüm taraflar için artarak devam edeceğine inancımızı beyanla; yeni üyelere ve Turkcell'in diğer tüm yöneticileriyle çalışanlarına üstün başarı dileklerimizi iletiriz” denildi.

Hürriyet Yazarı Erdal Sağlam, yeni bağımsız üyelerin tamamen hükümetin isteğiyle atandığını ve bunun özel sektöre müdahale olarak değerlendirilmesi açısından çarpıcı bir örnek oluşturduğunu belirtti.

Sağlam, "Turkcell’e atanan bağımsız üyelerin SPK’nın tercihi olduğunu sanmıyorum. Tümüyle hükümetin isteği ile atanmış kişiler olduğu açık. Bu da SPK’nın bağımsızlığına vurulmuş büyük bir darbe olduğu gibi, hükümetin ekonomideki rolünü, bir özel sektör şirketine eski bakan atayacak kadar, ileri taşıdığını göstermesi açısından da çok çarpıcı bir örnek" dedi.

ARTIK KÂR DAĞITIMI YAPILABİLİR

SPK tarafından atama yapılmasının nedeni ise şirketin ortakları arasında bağımsız üye konusunda anlaşma sağlanamamış olmasına bağlayan Sağlam şöyle devam etti:

"Daha önce yıl sonuna kadar verilen süre dolmasına rağmen, ortaklar arasındaki hukuki anlaşmazlık sürecinin bitimi beklendi ama bu süreç bir türlü tamamlanamadı. Bu atamaların yapılıp, yönetim kurulunun çalışmaya başlaması, ortakların işine geliyor da olabilir. 2 yıldır kârdan temettü dağıtımı kararı verilemezken, önümüzdeki aylarda yapılacak genel kurul toplantısında da yine kar dağıtımı gerçekleşmeyecekti. Bu atamalarla önümüzdeki genel kurulda kar dağıtımı kararının verilmesi, dolayısıyla ortakların ciddi miktarda birikmiş alacaklarını tahsil edeceği tahmin ediliyor. Ancak burada da tartışmalı hisse oranlarından hangisine göre kar dağıtımı kararı alınacağı tartışma yaratacak."

'TASARRUF SAHİBİ AÇISINDAN OLUMLU'

Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver ise, yapılan atamaların Turkcell'deki tasarruf sahipleri açısından olumlu olduğunu söyledi. SPK'nın başbakanlığa bağlı olduğunu ve dolayısıyla yapılan atamaların sürpriz olarak algılanmaması gerektiğini ifade eden Ünver, şunları söyledi:

"Yatırımcı açısından bakınca bu atamalar temettü konusunda çözüm olabilir. Sonuçta Turkcell yapması gereken atamaları uzun süredir yapamamıştı ve SPK da ilgili tebliğe bağlı olarak atamayı kendisi yaptı. Yatırımcıların Turkcell'in kârından hak ettiği payı alabilmeleri adına olumlu bir gelişme olduğunu düşünüyorum."

TELIASONERA, "OLUMLU KARŞILIYORUZ"
TeliaSonera Başkanı ve CEO’su Per-Arne Blomquist konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada: 'TeliaSonera'nın Turkcell Yönetim Kurulu’ndaki açmazı sona erdirmeye yönelik çabaları başarısızlıkla sonuçlandığı için, SPK’nın sorunu üç bağımsız üye atayarak çözmeye yönelik kararını memnuniyetle karşılıyoruz. SPK’nın girişiminin şirketin yerel ve bölgesel anlamdaki liderliğini geliştirmesine fırsat verecek, Turkcell’i adil kurumsal yönetişim ve etkin bir yönetim düzeyine eriştirmek yönünde atılmış adımlar olduğuna inanıyoruz’. Per-Arne Blomquist konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘Şimdi olabilecek en yakın zamanda hissedarların şirketin ana sözleşmesine ilişkin değişiklikleri onaylayabilecekleri, yeni yönetim kurulu üyelerinin şirketin hissedarlık oranları ölçüsünde hakkaniyetli bir biçimde seçilebileceği ve finansal hesapların onaylanabileceği bir genel kurul toplanabilmesi için odaklanacağız. Böylece şirket uzun zamandır ödenmesi gereken kar payı dağıtımını gerçekleştirebilecektir.

SİYASETÇİ ATANMASI HOŞ OLMADI

Radikal Gazetesi yazarı Ekonomist Uğur Gürses, Turkcell'e yapılan eski siyasetçi atamalarının hoş bir durum olmadığını ve SPK'nın bağımsız duruşunu gölgelediğini söyledi. 

Gürses, "Turkcell'de bir açmaz var ve SPK bazı kurallar getirdi. Durumuna müdahale etmesine anormal demiyorum ama atadığı üyelerin siyasetçi olması hoş bir durum değil. SPK baştan tartışmalı hale getirdi işi. Ayrıca SPK'nın bağımsız duruşunu gölgeledi. Bu durum Türkiye'nin dışarıdaki yatırımcılara verdiği mesaj açısından da güzel değil" değerlendirmesinde bulundu. 

'GENEL KURUL ŞARTI ÖNEMLİ'

Garanti Yatırım araştırma biriminden Halil İbrahim Kahve ise, Turkcell'in Kurumsal Yönetim İlkeleri yükümlülüklerini yerine getiremediği için, SPK’nın müdahalesi ve bağımsız üye atanmasına yönelik beklentilerinin var olduğunu belirtti. Üç bağımsız üye atamasının Kurumsal Yönetim ilkelerine uyum için esas sözleşme değişikliği, temettü kararı ve yeni yatırım kararlarının önünü açabileceği için önemli olduğunu ancak yine de temettü dağıtımının genel kurulun onayı şartına dikkat çekti.

Kahve, "Turkcell'de bağımsız üye atanmasıyla ilgili bir beklenti vardı. Üç bağımsız üye ataması ile Turkcell’in 2012 yılı karından, genel kurulun onayına sunmak üzere temettü dağıtım kararı çıkabileceğini belirtti. Turkcell Yönetim Kurulu’nda Teliasonera, Alfa Telekom (Altimo) ve Çukurova Holding’i 2’şer üye temsil ederken 1 de bağımsız üye bulunmaktaydı. Ortaklar arasında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle karar mekanizması kilitlenmişti.

Kahve, yeni atanan bağımsız üyelerin görevde kalma süresiyle ilgili olarak ise şu açıklamalarda bulundu, "Burada kritik olan nokta yeni bağımsız üyelerle, kurumun esas sözleşmesinde değişikliğe gidilip gitmeyeceği. Bu noktadan sonra yönetim kurulundaki üye sayısının artırılması kararı da alınabilir ve SPK tarafından, şirket ortaklarının yeni bağımsız üyeler atayınca kadar göreve getirdiği bu üyelerin görev süresi yasal süre kadar uzayabilir."

Hürriyet, 12.03.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.