Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Kentsel dönüşüm için devlet 1 milyar lira kira ödeyecek

Kentsel dönüşüm için devlet 1 milyar lira kira ödeyecek
6,5 milyon konutun yenileneceği kentsel dönüşüm için finansman arayışları devam ederken, yıl sonuna kadar 100 bin kişiye kira yardımı yapılacak.

Bunun maliyeti 1 milyar lira olarak hesaplanırken kredi ve nakliye desteği ile birlikte rakam 2 milyar TL’yi bulacak. Orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışından kentsel dönüşüme verilecek destek miktarı ise 600-700 milyon TL civarında. 2013 yılı içerisinde 100 bin kişiye 18 aylık kira yardımı yapılacağını aktaran Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bunun için kaynak ürettiklerini ifade etti. Bakanlık olarak İller Bankası vasıtasıyla kaynak üretmeye başladıklarını aktaran Bayraktar, “Bu para belli bir seviyeye çıkacak. Bu, ekonomiye de katkı sağlayacak. 100 bin evin tanesinin maliyetini 100 bin liradan deseniz 10 milyar liralık katkı yapar. Ciddi bir katkı olacak ekonomiye. Siyaset üstü bir iş bu. Herkesin bu işe sahip çıkması lazım.” dedi. Bayraktar, deprem sonrası yapılanları yerinde görmek için geldiği Van’da bir grup ekonomi muhabirine değerlendirmelerde bulundu. Bayraktar, kredi faiz desteğine ve kamulaştırma maliyetine de dikkat çekiyor. Ankara, Van ve İstanbul gibi şehirlerde kamulaştırma yapılacağını açıklayan Bayraktar, “Bunun dışında acil taşınma yardımı, enkaz yardımları söz konusu. 100 bin rakamı kiracı olmayabilir. Kira yardımı alana kredi desteği vermiyoruz. 2013 yılında 200 bin birim işyeri konutun dönüşümünü başlatmayı hedefliyoruz. 2014 yılında da 200 bin. 2014 sonuna kadar 500 bini yakalarsak vatandaşı inandıracağız.” diye konuştu.

Afet riski altındaki konutların dönüşümünün elzem olduğunu aktaran Bayraktar, bunun bir seferberlik meselesi olduğu görüşünde. Bayraktar, kentsel dönüşüm çalışmalarına hazırlıklı olmayan belediyelerden başlamayacaklarını dile getirerek kolonu patlamış, temelinde sıkıntı olan yerlerin yıkılması gerektiğini kaydetti. Bayraktar, bunların yıkılması için gerekli olması halinde ilgili yasanın devreye sokulacağını aktardı. Riskli yapıların tespitini yapacak 300’ün üzerinde lisanslandırılmış kuruluş bulunuyor. “Bugüne kadar 700’ün üzerinde riskli bina yapıldı. Biz diyoruz ki ey vatandaş, biz bu yasa ile size imkân getiriyoruz. Hibe olarak kira yardımı, kredi desteği sağlıyoruz.” diyen Bayraktar, gündemdeki Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) tarafından iptal edilen otoyol ve köprü özelleştirmeleri hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Bayraktar, değerine ilişkin bir rakam telaffuz edemeyeceğini söyledi. İhalenin şeklini, yöntemini birkaç parçaya bölerek çalışmaların devam ettiğini aktardı.

Zaman, 10.03.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.