Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Şirketler, riski farklı sektörlere girerek dağıtıyor

Şirketler, riski farklı sektörlere girerek dağıtıyor
Şirketler, krizin piyasaları toz duman ettiği bu dönemde riskten uzaklaşabilmenin yolunu farklı alanlara yatırımda buldu. Firmalar, yeni alan olarak en çok gıda, turizm ve enerji sektörlerini tercih ediyor.
 
Global krizle birlikte uluslararası arenada dev şirketlerin bir kısmı iflas etti, bir çok şirket faaliyet alanlarını daralttı, bazıları da riski dağıtmak amacıyla ana faaliyet alanlarının dışına çıkmak zorunda kaldı. Türkiye'de de krizle birlikte benzer bir süreç yaşanmaya başladı. Kartların yeniden dağıtıldığı bu dönemde bir çok şirket, riski azaltmak için ana faaliyet alanının dışına uzanıyor. Türk şirketleri, özellikle gıda, turizm ve enerji gibi krizden göreceli olarak daha az etkilenen dirençli sektörlere girerek kendilerini korumayı ve krizi fırsata çevirmeyi hedefliyor.
Kuyum sektörüyle tanınan Atasay, turizme adım atarken; Metro Turizm, Pita marketlerle giriş yaptığı perakende sektörünün ardından şimdi de paketli su pazarına girmeye hazırlanıyor. Sunset Mayo markasıyla tanınan Günkar Tekstil, "İnsanlar her şeyden vazgeçebilir ama gıdadan vazgeçmez" düşüncesiyle gıda sektörüne girdi. Kadın giyimin önde gelen markalarından Journey ve lisansör olduğu dünya markalarıyla bilinen Aydınlı Grup inşaat sektörüne adım attı. Gayrimenkul ve turizmle tanınan Ağaoğlu Grubu ise enerji sektöründe büyük yatırımlar hedefliyor.
 
Riski dağıtmaya çalışıyorlar
Kriz döneminde riskini dağıtmak isteyen şirketlerin ellerindeki elmaları farklı alanlara dağıtmasının doğal olduğunu ifade eden Tekstil Menkul Değerler Araştırma Bölümü Uzmanı Uğur Konuk, yatırımların ülkenin büyüme hızını aşan sektörlere yapılmasının başarıyı da getireceğini savundu. Ancak yeni girilecek sektörlerin çok iyi analiz edilmesi gerektiğini, aksi takdirde yatırımların hüsranla sonuçlanabileceğini vurgulayan Konuk, "Yeni bir sektöre yatırım yapma stratejisinin altında şirketlerin cirolarını ve kârlarını etkileyen dalgalanmalardan kendilerini koruma amaçları olabilir. Bu noktada mevsimselliğin önde olduğu bir sektördeyseniz ciroları dengelemek için yatırımlarınızı çeşitlendirmeniz doğru olabilir" dedi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) için, "Türkiye'de Geleceğin Sektörleri" başlıklı araştırmayı hazırlayan Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. İbrahim Öztürk de, krizde yeni girişimlerin artmasını olumlu bulduğunu ve bu geçişlerin daha da hızlanması gerektiğini söyledi. "Belki de krizin tek faydası bu oldu" diyen Öztürk, krizin, yeni planları olan ancak düzenini bozmak istemeyenlerin düzenini sıkıntıya sokarak firmaları yeni arayışlara ittiğini kaydetti. Öztürk, "Yeni açılım için şirketleri mecbur eden krizde yaşanan bu dönüşüm, yıkıcı yaratıcılık yaratması bakımından gelecek dönemde Türk girişimcilerin yararına olacak" dedi. Öztürk, önümüzdeki dönemde enerji ve gıdada artan yatırımların lojistik, turizm, eğitim ve organize hayvancılık gibi alanlara da yayılacağına işaret etti.
 
Şirketler panik havasında
Brightwell Holdings Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Fütüristler Derneği Onursal Başkanı Alphan Manas ise, bir çok şirketin yatırım sepetini çeşitlendirirken bunu bir panik havası altında yaptığına ve aslında trendleri çok fazla incelemediklerine dikkat çekti. Yatırımların yoğunlaştığı inşaat ve gıda sektörlerinin giriş bariyerleri neredeyse olmayan sektörler olduğuna işaret eden Manas, bu sektörlere uzun dönemli plan yapılmadan girildiğinde sonunun hüsran olduğunu vurguladı. Manas, "Sabancı Holding bile gıda sektöründen çıkış yapmıştı. Yani gıda yatırımı olup da büyümek isteyen firmalar için kriz bir fırsat olabilir, ancak yeni girişlerde dikkat etmek gerekir. Aynı şekilde inşaat sektörü de öyle. Özüne bakarsanız yönetim dinamikleri açısından kriz, yönetimin çok daha zor olduğu bir dönem. O nedenle bedavaya bir gıda şirketi almak günün sonunda General Motors'u bedavaya almaktan farklı olmayabilir. Zaten firmaların düştüğü tuzak bu. Firmaların giriş maliyetini düşük görmeleri onlar için cazip oluyor" dedi.
 
Enerjiye girenlerin canı yanabilir
Manas, krizde olan tekstil/konfeksiyon sektörü yatırımcılarının kriz öncesi planlama yapmadılarsa, kurtarıcı olarak enerjiye dönmelerini ise yanlış bulduğunu söyledi. Bu konuda çok fazla şirketin canının yanacağını dile getiren Manas, şöyle konuştu: "Örneğin ben, enerji işine şöyle bir stratejiyle girdim: Önce benim gibi yatırımcılar bu sektöre girecek, sonra bu yatırımcılar daha büyük ölçekli yatırımcılarla birleşecek. Öngördüğümüz gibi de oldu. Sahibi olduğumuz Maya Enerji hisseleri Borusan Enerji tarafından alındı, ardından Borusan Enerji Alman EnBW ile birleşti. Artık Türkiye'de önümüzdeki dönemde 10 tane büyük enerji şirketi olacak. Almanya'da bu rakam iki. Sonuç olarak diğerlerinin hepsi şirketlerini satacak. Bunlar iyi şartlarla mı şirketlerini satabilir, yoksa yok pahasına mı ellerinden çıkarır onu zaman gösterecek. Çünkü özellikle rüzgâr enerjisi yatırımlarında geri dönüş süreleri göründüğünden daha uzun sürebilir. Buna şirketlerin hazırlıklı olması gerekir."
 
 
 
Uzmanlardan farklı alanlara girecek firmalara uyarılar
* Yeni girilecek sektörler çok iyi analiz edilmeli.
* Yeni yatırım panik altında yapılmamalı.
* Trendler iyi incelenmeli.
* Şirketler geri dönüş süresi uzun olabilecek yatırımlara hazırlıklı olmalı.
* Giriş maliyetinin düşük olması, sektöre yatırımın cazip olduğunu göstermediği unutulmamalı.
 
 
 
HANGİ ŞİRKET NEREYE YATIRIM YAPTI
 
 
Kuyumcu Atasay, turizmde butik hizmetle büyüyecek
Kuyumculuk sektörünün önde gelen firmalarından Atasay, turizmci Talin Gülen Schenk ile Dessin Turizm adlı bir şirket kurarak turizm sektörüne girdi. Seyahat acentası Dessin Turizm'in grubun seyahat işlerini organize etmenin yanı sıra kişiye özel turizm hizmeti de vereceğini belirten Atasay Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Kamer, bu işe fazla bir ticari kaygıyla girmediklerini söyledi. Şirketin ana hedefinin butik hizmetle daha özel ve doğru hizmet vermek olduğunu vurgulayan Kamer, "Turizmin grup içindeki payı küçük kalacak" dedi.
 
Metro Turizm, paketli su pazarına da göz dikti
Yöresel tatların yer aldığı Pita marketlerle geçen aylarda perakende sektörüne giren Metro Turizm, şimdi de paketli su pazarına girmeye hazırlanıyor. İlk Pita marketi İstanbul Selimpaşa'da açan firma, 2010'da 25 mağazaya ulaşmayı hedefliyor. Pita Marketler CEO'su Murat Erden, "Krizde hizmet ve inşaat sektörleri en çok yara alan sektörler oldu. Bu dönemde nihai tüketiciye ulaşabileceğimiz en uygun alan olarak perakendeyi gördük. Krizi fırsat bilip yeni alanlara girmeye devam edeceğiz" dedi. Önümüzdeki aylarda paketli su pazarına da gireceklerini açıklayan Erden, gelecek 5 yılda perakende hizmetlerin grup gelirlerindeki payının yüzde 20 olacağını kaydetti.
 
Ağaoğlu'ndan enerjiye 2 yılda 2 milyar euro
Gayrimenkul ve turizm sektöründeki faaliyetleriyle tanınan Ağaoğlu Grubu, kısa süre önce girdiği enerji sektörüne 2 yılda 2 milyar euro yatırmayı hedefliyor. Ağaoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, yenilenebilir enerji kaynaklarının temin ve kullanımına öncelik vererek, çevre dostu enerji santralları yapımını ve işletmesini hedeflediklerini, bu doğrultuda Mersin'deki rüzgâr santralının türbinlerinin yıl sonuna kadar tamamlanacağını söyledi. Ağaoğlu, "Krizden önce enerjiye girme kararı almıştık. Sektöre 600 megavatlık bir enerji lisansı ile hızlı giriş yaptık. Başka bir sektöre girme niyetimiz yok" diye konuştu.
 
Mayocu Sunset, Adıyaman'da gıda tesisi kuruyor
Sunset Mayo markasıyla tanınan Günkar Tekstil'in sahibi Kemal Güneş, "İnsanlar her şeyden vazgeçebilir ama gıdadan asla vazgeçmez" düşüncesiyle gıda sektörüne girdiklerini söyledi. Krizi fırsat bilip bu sektöre girdiklerini anlatan Güneş, şunları kaydetti: "Kuru baklagil, kara salyangoz, domates salçası ve kayısı gibi ürünlerin tüccarlığını yapıyoruz. Şimdi bu ürünleri paketleyecek bir tesis kuracağız. Adıyaman'da yer arıyoruz. Paketleme tesisiyle gıda sektöründe faaliyetimizi genişleteceğiz. Gelecek yıl gıda işinden 4 milyon dolar ciro hedefliyoruz. 2008'de toplam ciromuz 60 milyon dolardı."
 
Aydınlı Grup, inşaata iddialı girdi
Pierre Cardin, U.S. Polo ve Cacharel markalarının Türkiye ve bölgesel lisansörü Aydınlı Grup, Haramidere'de yapımına başlanan "Solarkent" isimli projeyle inşaat sektörüne girdi. Aydınlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Kavurmacı sektöre, düşen maliyetler nedeniyle girdiklerini kaydetti. 28 bin 500 metrekare alanda inşa edilen projeyle 3 farklı tipte 866 konut üreteceklerini anlatan Kavurmacı, projenin 500 kişiye iş imkânı sağlayacağını söyledi. 2008 cirosunu bir önceki yıla göre yüzde 25 artışla 225 milyon TL'ye çıkardıklarını anlatan Kavurmacı, 2009 ciro hedeflerini 234 milyon TL olarak açıkladı.
 
 
Tekstilci Journey inşaat işine giriyor
Türkiye genelinde 80 mağazaya ulaşarak kadın giyimin önde gelen markalarından olmayı başaran Journey, inşaat sektörüne de göz dikti. Krizi fırsata çevirmek isteyen firma, inşaat sektöründe konuttan ziyade iş merkezleriyle yer almayı planlıyor. Journey Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Görür, birkaç yıl içinde inşaat alanında önemli projeler gerçekleştireceklerini söyledi. İnşaat sektöründe öncelikle ticari gayrimenkul alanında faaliyet göstereceklerini anlatan Görür, bu alanda taşeron firma veya müteahhitlik şirketleriyle ortak hareket edebileceklerini belirtti.
 
Referans, 03.08.09

Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.