Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Avrupa’da ‘Kaç yangın mühendisiniz var?’ sorusuna cevap veremiyoruz

Avrupa’da ‘Kaç yangın mühendisiniz var?’ sorusuna cevap veremiyoruz

İKMİB Başkanı Murat Akyüz, sektörün kanayan yarası yangınlara karşı alınacak tedbirlerin ihmal edildiğini söyledi. Avrupa’da üniversitelerde yangın mühendisliği eğitimi verildiğini anlatan Akyüz, düzenledikleri yangın seminerine 7 bin 500 üyenin sadece 20’sinin katıldığını kaydetti.

 

Son dönemde kimyevi madde üreten tesislerde art arda yangınların çıkması bu konudaki eksiklikleri ve ihmalleri gündeme getirdi. Yangınlarda can kaybının olmaması kamuoyunu bir nebze teselli etti. Ancak çevreye ve insan sağlığına dönük risklerin boyutu tam olarak belirlenemezken, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçılar Birliği’nin (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz, yangına karşı alınacak tedbirlerin büyük ölçüde ihmal edildiğini söyledi. Avrupa’da fabrika yangınlarını en aza indirmek maksadıyla üniversitelerde yangın mühendisliği eğitimi verildiğine dikkat çeken Akyüz, Türkiye’nin bu sahada ne kadar eksik kaldığını şu sözlerle aktardı: “Brüksel’de bir fabrikayı ziyaret ettim. Tesisleri gezdiren kişi yangın mühendisi imiş. Bana, ‘Türkiye’de kaç yangın mühendisi var?’ sorusunu yöneltince cevap veremedim. Maalesef bizde bu konular konuşulmuyor bile.”

İKMİB Başkanı Murat Akyüz, sektörün kanayan yarası yangınlardan ihracat hedeflerine, kimyasalların kanser yaptığı iddialarından Merkez Bankası politikalarına kadar pek çok konuda görüşlerini Skytürk360 TV’de yayınlanan Üç Nokta programında ifade etti. ‘Ne gerek var’ anlayışının yangın tedbirlerinin ihmal edilmesi kadar vahim olduğunu, bunu değiştirmek için yangın semineri düzenlediklerini belirten Akyüz, karşılaştıkları tabloyu şöyle aktardı: “Yangın esnasında neler yapılması gerektiğine dair bir seminer verdik. 7 bin 500 üyemizden sadece 20’si katıldı. Hatta bir üyemizin fabrikasında yangın çıkmıştı. ‘Geçmiş olsun’a gittiğim zaman ‘Neden yangın seminerleri vermiyorsunuz?’ diye sordu. Ben de kendisine bu örneği verdim. ‘Siz de haklısınız, biz bile katılmamışız’ dedi. Maalesef durumumuz bu.” Bu duyarsızlığı hassasiyete dönüştürmek maksadıyla İstanbul İtfaiye Müdürlüğü ile kapsamlı eğitim programı başlatacaklarını kaydeden Akyüz, “Çalışmalarımız tamamlanmak üzere. Hatta bunun için Avrupa’dan danışmanlık alacağız. Üyelerimize en güncel bilgileri aktarmış olacağız.” dedi.

“Kimyasallardan üretilen plastik ve kozmetik gibi ürünlerin yaygınlaşması insan sağlığını tehdit ediyor mu?” sorusuna ise Akyüz, “Kimyasallardan arındım demek bugün mümkün değil. Burada tüketici fiyat kalite ayrımına iyi bakacak. Ucuz standart dışı ürünlerin riskleri daha fazladır.” cevabını verdi. İhracatta Avrupa’da yaşanan daralmaya karşılık Afrika kıtasında çok ciddi artışlar yaşandığını dile getiren Akyüz, Güney Afrika’daki rakamları ise şu örneklerle paylaştı: “Almanya’da istediğiniz kadar uğraşın pazarı yüzde 10 artıramazsınız. Afrika’da Sahraaltı’nda bir ülkeye gittiğinizde pazar yüzde 5.000 artıyor. Sahraaltı çok fazla üzerinde çalışılmamış bir bölge olmasına rağmen buradaki çalışmalar mükemmel gidiyor. Büyük bir potansiyel var. Bu sene Güney Afrika yüzde 4.000 artış göstererek dördüncü sıraya yerleşti. Bütün sanayicilerimizi bu bölgelere zaman ayırmaya davet ediyorum. “Birleşmiş Milletler’in İran’a uyguladığı ekonomik müeyyidelerin Türkiye’de ihracatçıyı da etkilediği bilgisini veren İKMİB Başkanı Murat Akyüz’e göre para transferinin yapılamaması 2012 sonunda ihracatta ciddi düşüşlere sebep oldu. Türkiye’de sadece bir tane devlet bankası tarafından bütün transferler yapılıyor. Devlet bankamızda yoğun olarak baskı altında olduğundan para gelmiş dahi olsa size ödeme yapamıyorlar. Ancak ticaret erbabı mutlaka bir çözüm yolu bulur.

Zaman, 19.02.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.