Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > ‘Bayat ekmek’ ikiye böldü

‘Bayat ekmek’ ikiye böldü

Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası’nın ekmek israfını önleme kampanyası kapsamında bayat ekmeklerin fırınlarda tazeleriyle değiştirilmesi önerisine Fırıncılar Odası’ndan itiraz geldi.

“Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası" kapsamında bayat ekmeklerin taze ekmekle değiştirilmesi önerisi fırıncıları ikiye böldü.

Öneriyi ortaya atan Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Cihan Kolivar, vatandaşların fırınlara yarım veya dilimlenmiş ekmek getirmeleri halinde bile tazesiyle değiştirebileceklerini söyledi.

Çalışmanın sendikalarına bağlı 2 bin 200 fırında 20 Şubat’ta başlayacağını belirten Kolivar, “Birisi almazsa diğerine gitsin vatandaş. Böyle olunca o fırıncı da mutlaka müşteri kaybetmemek için bu kampanyamıza destek verecektir'' ifadelerini kullandı.

Sendika Genel Sekreteri’nin bu sözlerine itiraz eden Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, NTV'ye açıklamalarda bulundu.

'ENGELLEME DEĞİL DESTEKLEME'
Kendilerinin buna onay vermeyeceklerini dile getiren Özer, fırınların bayat ekmekleri kullanamayacağını söyledi.

Fikrin istişare edilmeden ortaya atıldığını söyleyen Özer, şunları kaydetti:

"Planlanmış bir şey yok ortada. Biz bu bayat ekmekleri aldık çöpe attık, tazelerini verdik. Aradaki farkı eğer sendika karşılayacaksa, bu işin maddi boyutu. Ama bu israfı engelleme değil destekleme kampanyasıdır.

Bayat ekmekleri gerek ızgaralarda gerek tavalarda ısıtıp tüketebiliyoruz. Şimdi bayat ekmeği hemen fırına götürüp yenisini alacağız ve böylece israf birse iki olacak. Evlerimizde bayat ekmek tüketilirken şimdi tüketilmez hale gelecek. Fırına iade edilen ekmek de direk çöpe gidecektir.

Kampanyayı hijyen açısından değerlendirirsek; aldığımız ekmekleri sattıktan sonra sorumluluğu bizden çıkar. Bu ekmeğin satıldıktan sonra hangi koşullarda saklandığınız bilemeyiz. Üzerlerine farklı yerlerden mikroplar bulaşmış ekmekler, üretilen yeni ürünlerde kullanılırsa vatandaşı zehirlemeyecek mi?

Yalnızca İstanbul'da değil, Türkiye'de hiçbir fırıncı bu kampanyaya uymayacaktır. Bu vatandaşı karşımıza almak anlamında değil, israfı daha da artıracağı içindir."

ntvmsnbc.com, 16.02.2013

Bayat ekmeği getir tazesini götür

Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası mutfak masrafını azaltacak bir uygulama başlattı. Buna göre, İstanbullular bayat ekmeklerini çöpe atmak yerine fırınlardan tazesiyle değiştirebilecek.

Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Cihan Kolivar, Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası'na destek vermek istediklerini ve bu yönde çalışmalara başladıklarını söyledi. Fırıncılar olarak “Bayat Ekmeği Getir, Taze Ekmeği Götür” kampanyasıyla bu harekete destek vereceklerini aktaran Kolivar, ekmek israfının önüne geçilmesi yönündeki hareketlerin yerinde olduğunu, israfın Türkiye ekonomisine büyük zarar verdiğini kaydetti.

“Ekmekler 2 bin 200 fırından ücretsiz değiştirilebilecek”


İstanbul genelinde ruhsatlı 2 bin 200 fırın bulunduğunu ve bunların sendikaya bağlı olduğunu dile getiren Kolivar, kampanyanın 20 Şubat'ta başlayacağı bilgisini verdi.

“Vatandaşlarımız, bayata ekmeklerini yarın dahi olsa tazesini aldığı fırından ücretsiz değiştirebilecek” diyen Kolivar, vatandaşların bayat ekmekleri değiştirmek için taze olarak aldıkları fırına götürmelerinin çok önemli olduğunu, burada fırıncıların sadık müşterilerinin de ortaya çıkacağını vurguladı.

Kolivar, vatandaşların yarım veya dilimlenmiş ekmek getirmeleri halinde bile tazesini alabileceklerini, ekmek 250 gram olduğu için dilimler veya yarımlar 250 gramı bulduğunda vatandaşa bir taze ekmek verileceğini ifade etti.

“Bayat ekmeği değiştirmeyen fırından ekmek almayın”

İstanbul genelindeki 2 bin 200 fırından kampanyaya karşı çıkan olmadığını, çok az sayıdaki fırınların bu işe girişmeyebileceğini belirten Kolivar, vatandaşın ekmeğini değiştirmeyen fırından alışveriş yapmamasını istedi.

Kolivar, “Mesela en küçük ilçelerden biri Bayrampaşa'da 52 fırın var. Her mahalleye 5-6 fırın düşüyor. Birisi almazsa diğerine gitsin vatandaş. Böyle olunca o fırıncı da mutlaka müşteri kaybetmemek için bu kampanyamıza destek verecektir” diye konuştu.

Geri alınan ekmeklerin galeta unu yapılarak değerlendirildiğini belirten Kolivar, bu konuda daha hassas olunması ve dikkat edilmesi gereken yerler olduğunu aktardı.

Kolivar, toplu tüketim yapılan kebapçı, restoran, otel, hastane ve kamu kuruluşları gibi yerlerin “ekmek israfı” konusunda bilinçli olması gerektiğinin altını çizdi.

“Ev hanımları bilinçlenmede ilk aşama”


Bayat ekmeği geri alarak ev hanımlarının bilinçlenmesi yolunda bir farkındalık oluşturacaklarını bildiren Kolivar, bir neslin bu konuda eksik büyüdüğünü, artık ilköğretim çocuklarına ekmek israfının zararlarının anlatılması gerektiğini vurguladı.

Kolivar, çocuklara bu bilincin verilmesi halinde yetişen nesillerin ekmek israfı yapmayacaklarını, bunun dini yönden önemli olduğu kadar ülke ekonomisine de büyük katkısı olacağını kaydetti.

“Ekmekler, kağıt ambalajda satılsın”

Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası Genel Başkanı Muharrem Keçeli ise kağıt ambalajdaki ekmeğin poşetteki veya açıktaki ekmeğe oranla çok geç bayatladığını belirterek, ekmek israfını önlemenin bir aşamasının da bu şekilde olabileceğini söyledi.

Keçeli, “Bizim hükümetten, belediyelerden, valilikten yani ilgili her kimse varsa onlardan ekmeğin kağıt ambalajda satılmasını sağlamalarını istiyoruz. Ekmek israfının başında bu gelecektir. Şişli'de kısmi olarak bu başlatıldı. Bunun yaygınlaştırılması, Türkiye'nin lehine olacak” diye konuştu.
 

Hürriyet, 16.02.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.