Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Operasyon Cimbom'un perde arkası!

Operasyon Cimbom'un perde arkası!

Dünya yıldızlarını kadrosuna katan Galatasaray'ın son iki yılda borsada gerçekleştirdiği işlemler tartışma konusu haline geldi. Yatırımcıları zarara uğratan işlemler kanuni ama adil değil.

Drogba ve Sneijder’ı kadrosuna katan Galatasaray ’ın borsada gerçekleştirdiği operasyonlar son günlerin en önemli gündem maddesi. Hisse satışı ve ilk bedelli sermaye arttırımıyla yatırımcılardan 293.8 milyon TL alan Cimbom, ikinci arttırımı da yaparsa yatırımcıdan sağladığı kaynağın tutarı 482 milyon liraya ulaşacak. Galatasaray’ın yaptığı işlemler kanuni olsa da hukuki ve etik değil. Galatasaray’ın bu operasyonlarında yatırımcıları isyan ettiren önemli noktalar var.

Arena’nın gelirleri bilmecesi 
 
Bunlardan ilki, Galatasaray kulübünün hisse satışlarını tamamlamasının ardından gelen bedelli sermaye arttırım kararları. Zira ilk sermaye arttırımı şirket borçlandırılmadan ve hisseler satılmadan yapılsaydı, kulüp 200 milyon liranın üzerinde bir parayı şirkete koymak zorunda kalacaktı. Eleştirilerin ikinci noktası ise Türk Telekom Arena’nın gelirleri. İki şirket birleştirildiğinde, stadın gelirlerinin hangi tarafta olduğu açıklığa kavuşmadı. Birleşme ve hisse satışlarının tamamlanmasının ardından stadın gelirlerinin kulüpte olduğu ve bu gelirlerin 442 milyon lira bedelle halka açık şirkete satıldığı açıklandı. Böylece bir anda rekor tutarda borçlandırılan şirketin bedelli sermaye arttırımlarına gitmesinin önü açıldı. Birleşme sırasında halka açık şirketin gelirlerinin artacağı dile getirilmişti. 
Galatasaray’ın bedelli sermaye arttırımlarında izlediği yol da yatırımcıları isyan ettirdi. Zira Cimbom’un ilk rekor bedelli sermaye arttırımına, kulüp, şirketten alacağı olduğu için nakit olarak katılmadı. Galatasaray ikinci bedelli arttırımı da böyle yapmayı planlıyordu. Fakat Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Galatasaray’la birlikte üç şirkete daha bu izni vermedi. Bunun üzerine Cimbom, kulübün de bedelli arttırıma nakit olarak katılacağını bildirdi. SPK aldığı bu kararla bir anlamda, halka açık şirketlerde yatırımcıları mağdur edecek bu uygulamanın önünü kapatmış oldu. 
 
İlk operasyon birleşme 
 
Galatasaray’ın borsa macerası, ne büyük tasadüftür ki, bundan tam 11 yıl önce başladı. 14-15 Şubat 2002’de Galatasaray Sportif AŞ’nin yüzde 16’sı halka açılmıştı. O dönemde her şey yatırımcının istediği gibiydi. Zira, Galatasaray, ezeli rakibi Beşiktaş ’ın aksine bünyesinde sadece gelirleri barındıran, zarar etme riski olmayan ve her yıl düzenli temettü (kâr payı) dağıtan şirket modeliyle halka açılmıştı. Halka arzdan 28.3 milyon TL gelir elde eden Galatasaray, 2002-2009 yılları arasında borsadaki yatırımcılara 35.5 milyon TL temettü dağıttı. 
Astarı yüzünden pahalllı olan bu modelin sürdürülebilmesi imkânsız hale gelmişti. 2010 yılında, dönemin Galatasaray Kulübü Başkanı Adnan Polat’ın “Kulübümüz tarihinin en önemli adımlarından biri atıldı” diyerek önemine dikkat çektiği birleşme işlemi tamamlandı. Bu birleşme ile Galatasaray Sportif AŞ, Futbol AŞ ile birleşti ve futbol takımı, tüm gelir ve giderleriyle halka açık şirketin bünyesine girdi. 
Birleşme işleminin tamamlanmasının ardından yatırımcıları isyan ettiren hisse satışları geldi. Galatasaray Spor Kulübü 26 Ağustos-12 Aralık 2011 tarihleri arasında borsada 772 bin 456 adet hisse satarak 168.8 milyon TL gelir elde etti. Hisse satışlarının ardından Kulübün şirketteki payı yüzde 83,38’den 55,03’e inerken, halka açıklık ise yüzde 16,61’den 44,97’ye çıktı. Galatasaray hisseleri de bu dönemde yüzde 30 değer kaybetti. 
 
Şirket borçlandırıldı Galatasaray’da yatırımcıların isyan bayrağını yükselten bedelli sermaye arttırımlarının fitili, 9 Şubat ve 26 Nisan 2012’deki Yönetim kurulu toplantılarında ateşlendi. Bu toplantılarda Türk Telekom Arena’nın, Galatasaray Spor Kulübü Derneği’ne ait olan 2014-2030 yıllarına ilişkin geliri 442.3 milyon TL bedelle halka açık şirkete satıldı. Bu operasyonun ardından da ilk bedelli sermaye arttırımı geldi. 2 Mayıs 2012’de şirketin sermayesinin yüzde 400 oranında bedelli arttırılarak 13 milyon 940 bin liraya çıkarılmasına karar verildi. Sermaye arttırımında ortaklar sahip oldukları her bir hisse için 25 lira ödedi. Cimbom bu sermaye arttırımıyla 278 milyon lira gelir elde etti. Bu gelirin 125 milyon TL’si borsadaki yatırımcılardan sağlanırken, kulüp şirketten alacağı olduğu için sermaye arttırımına nakit olarak katılmadı. Kulübün payına düşen 153 milyon TL borçtan düşüldü. Bu sermaye arttırımıyla şirketin 31 Mayıs 2012’de -251.3 milyon TL olan özkaynakları, 30 Kasım 2012 itibariyle -3.7 milyon TL’ye yükseldi. 
 
İkinci bedellİ gecİkmedİ
 
Galatasaray, 13 Eylül 2012’de bu kez sermayenin yüzde 300 bedelli arttırılmasına karar verdi. Bu arttırıma ilk başta Sermaye Piyasası Kurulu’ndan izin çıkmadı. SPK, Galatasaray’la beraber, Borova Yapı, Ataç İnşaat ve Ansa Yatırım Holding’e bedelli arttırımlarda ana ortakların nakit koymadan borca mahsuben arttırıma katılması nedeniyle sermaye arttırımlarına izin vermedi. Fakat tekrar toplanan Galatasaray yönetimi, kulübün de nakit para koyacağını belirterek sermaye arttırım kararını yeniledi.
 
Adım adım borsada işlemler
Şubat 2012’de sadece gelirleri barındıran Sportif AŞ halka açıldı. 
Ağustos 2010’da Sportif AŞ ile Futbol A.Ş. birleştirildi. 
26 Ağustos-12 Aralık 2011: Şirketin yüzde 28,35’i borsada satılarak 168.8 milyon TL gelir elde edildi. 
9 Şubat 2012-26 Nisan: İki yönetim kurulu toplantısında Arena’nın 2014-2030 geliri 442.3 milyon TL’ye şirkete satıldı. 
2 Mayıs 2012: Yüzde 400 bedelli arttırım yapıldı. Yatırımcıdan 125 milyon TL alındı. Kulüp arttırıma nakit olarak katılmadı. 
13 Eylül 2012: Bu kez yüzde 300 bedelli arttırım kararı alındı. Yatırımcıdan 188, Kulüpten 230 milyon TL alınacak.
 
SPK'dan Galatasaray'a idari para cezası  Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar AŞ hakkında toplam 713 bin 226 lira tutarında idari para cezası uygulanmasına karar verdi.
 
SPK bültenine göre, futbolcu sözleşmelerine ilişkin fesih bedellerinin UMS/UFRS hükümlerine aykırı olarak hazırlanıp kamuya açıklanması ve finansal tablolara hatalı olarak yansıtılan değer artış fonunun aktif toplamının önemli bir kısmını oluşturması (yüzde 42-44) nedeniyle şirkete 369 bin 834 lira tutarında idari para cezası tesis edilmesine karar verildi.
 
Kurul ayrıca, Özel Durumların Kamuya Açıklanmasına İlişkin Esaslar tebliğlerinde yer alan düzenlemelere aykırı olarak, zamanında veya hiç açıklanmayan veya eksik olarak açıklanan toplam dokuz farklı özel duruma ilişkin olarak da şirkete 343 bin 392 lira tutarında idari para cezası uygulanmasına karar verdi.
 
Kurul, GS Sportif AŞ'ye toplamda 713 bin 226 lira idari para cezası tesis edilmesine karar verdi.

DÖNEMİN YÖNETİCİLERİNE DE CEZA
 
Bültende GS Sportif AŞ'nin, GS Futbol AŞ ile birleşmesine ilişkin 28.07.2010 tarih ve 2010/164 sayılı yönetim kurulu kararında imzaları bulunan yönetim kurulu üyeleri Adnan Polat, Mehmet Yiğit Şardan, Mahir Haldun Üstünel, Murat Yalçındağ, Ali Haşhaş, Mümtaz Tahincioğlu ve Selim Sayılgan hakkında, aykırılığın gerçekleştiği 2010 yılı için belirlenen azami idari para cezası tutarı esas alınarak ayrı ayrı 114 bin 464'er lira tutarında idari para cezası uygulanmasının da karara bağlandığı duyuruldu
 
 
 
Radikal, 13.02.2013

 
SPK'dan Galatasaray'a şok ceza!

 

Sermaye Piyasası Kurulu, Galatasaray hakkında toplam 713 bin 226 lira tutarında idari para cezası uygulanmasına karar verdi.
 
SPK bültenine göre, futbolcu sözleşmelerine ilişkin fesih bedellerinin UMS/UFRS hükümlerine aykırı olarak hazırlanıp kamuya açıklanması ve finansal tablolara hatalı olarak yansıtılan değer artış fonunun aktif toplamının önemli bir kısmını oluşturması (yüzde 42-44) nedeniyle şirkete 369 bin 834 lira tutarında idari para cezası tesis edilmesine karar verildi.
 
Kurul ayrıca, Özel Durumların Kamuya Açıklanmasına İlişkin Esaslar tebliğlerinde yer alan düzenlemelere aykırı olarak, zamanında veya hiç açıklanmayan veya eksik olarak açıklanan toplam dokuz farklı özel duruma ilişkin olarak da şirkete 343 bin 392 lira tutarında idari para cezası uygulanmasına karar verdi.
 
Kurul, GS Sportif AŞ'ye toplamda 713 bin 226 lira idari para cezası tesis edilmesine karar verdi.
 
Dönemin yöneticilerine de ceza
 
Bültende GS Sportif AŞ'nin, GS Futbol AŞ ile birleşmesine ilişkin 28.07.2010 tarih ve 2010/164 sayılı yönetim kurulu kararında imzaları bulunan yönetim kurulu üyeleri Adnan Polat, Mehmet Yiğit Şardan, Mahir Haldun Üstünel, Murat Yalçındağ, Ali Haşhaş, Mümtaz Tahincioğlu ve Selim Sayılgan hakkında, aykırılığın gerçekleştiği 2010 yılı için belirlenen azami idari para cezası tutarı esas alınarak ayrı ayrı 114 bin 464'er lira tutarında idari para cezası uygulanmasının da karara bağlandığı duyuruldu. 
 
cnnturk.com, 13.02.2013

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.