Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > 2013 büyümesi de tehlikede

2013 büyümesi de tehlikede
Sanayi Aralık 2012'de yüzde 3,8 küçüldü, yılı yüzde 2.3 büyümeyle tamamladı. En kötü çeyreğin ardından ekonominin yüzde 2,5 büyümesi bekleniyor.

Sanayi üretimi yılın son ayını kötü bir sürprizle kapattı. 2012 Aralık ayında ekonomistler sanayi üretiminde değişim beklemezken ihracatçı sektörlerdeki üretim kaybı sanayiyi yüzde 3,8 daralttı. Otomotiv sektöründe yüzde 9,1, kimya sektöründe yüzde 9, elektrikli makinede yüzde 16,5’lik küçülme yaşandı. İhracatın aralıkta rekor kırması ise altın ihracatının katkısıyla olmuştu. Altın ihracatı üretim ve büyümeye ise pozitif katkı veremiyor. Aralıkta otomotiv sektörünün ihracatı yüzde 1,4, elektrikli makinenin ise yüzde 8,6 gerilemişti. Sektörlerdeki daralma yıllık büyümenin de son çeyrekte ve yılın tümünde parlak olmayacağının habercisi. Son veriler 2012 büyümesinin yüzde 2,5 seviyesinde kalacağını gösteriyor. 2013 için ise ümit verici bir haber gelmemiş oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi bir önceki aya göre yüzde 1.5, takvim etkisinden arındırılmış endeks ise aralıkta kasım ayına göre yüzde 1.4 azaldı. Özellikle otomotivdeki daralma sanayiyi 0.78 puan, elektrikli makine ise 0,94 puan aşağıya çekti. Aralıkta endeksteki sektörlerin yüzde 53,6’sı sanayiye geriletici etkide bulundu. Giyim eşyası üretimi ve tütün aralıkta sanayi üretimine olumlu katkı yapan nadir sektörler olarak öne çıktı.

Büyüme % 2,5’te kalabilir

İç taleple ilgili en önemli göstergeler olan sermaye malları üretiminde yüzde 11,4, dayanıklı tüketim malı üretiminde ise yüzde 12 küçülme yaşandı. Bu küçülmeler sanayi üretimini 3 puan aşağı çekti.
2012’de ise sanayi üretimi yüzde 2,3 büyüdü. Bu 2012 yılında ekonominin büyümesi için de bir ön rapor niteliğinde. Sanayi üretimi gayri safi yurtiçi hasıla hesabının yaklaşık dörtte üçünü oluşturuyor. Yüzde 2,3’lük sanayi büyümesi 2012’de ekonominin yüzde 2,5 seviyelerinde büyüyeceğinin de habercisi. Orta Vadeli Program’a göre 2012 yılında büyüme yüzde 3.2 bekleniyor.
Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç özellikle altın dışı ihracattaki belirgin yavaşlamanın sanayi üretiminde sonucun habercisi olduğunu belirterek “Dolayısıyla gelen rakam şaşırtıcı değil. Ekonomide krediler ve PMI verileri dışındaki rakamların çok da güçlü bir toparlanmaya işaret etmediğinin altını çiziyorduk. Bu görünüm devam ediyor” dedi.

Radikal, 09.02.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.