Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Sanayi sert fren yaptı büyüme yavaşlayacak

Sanayi sert fren yaptı büyüme yavaşlayacak
 

Aralıkta sanayi üretimi yüzde 3.8 geriledi. 2012 yılının sanayi üretimindeki büyüme yüzde 2.3’te kaldı. Orta Vadeli Program’ın (OVP) son hedefi yüzde 3.2’lik büyüme rakamı yüzde 3’ün de altında kalabilir

Son aylarda sert dalgalanmaların görüldüğü toplam sanayi üretimi Aralık 2012’de değişim olmaması beklentisine karşılık yüzde 3.8 azalırken, 2012 yılında büyüme Orta Vadeli Program’daki yüzde 3.2’lik beklentiye karşın yüzde 3’ün altında kalacak. Toplam sanayi üretimi 2012 yılında ise yüzde 2.3 arttı.
Sanayi üretiminin aralıkta yüksek oranda gerilemesinde işgünü sayısındaki farklılığın yanı sıra dayanıklı tüketim ile sermaye malı imalatındaki düşüşler etkili oldu. TÜİK verilerine göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi bir önceki aya göre yüzde 1.5, takvim etkisinden arındırılmış endeks ise aralıkta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1.4 azaldı.
Aralıkta önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 10,4, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3.6 azaldı. Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 2.9 geriledi.

Toparlanma 2013’te
Aralıkta hem manşet hem de arındırılmış sanayi üretimindeki düşüşün ekonomik aktivitedeki zayıflığın son çeyrekte de devam ettiğini göstermesiyle, beklenen toparlanmanın 2013’e ötelendiğini belirten ekonomistlere göre, PMI ve krediler gibi öncü göstergeler yeni yılda ekonomik aktivitede toparlanma görüleceğine işaret ediyor. Orta Vadeli Program’a göre büyümenin bu yıl yüzde 4 olması bekleniyor.

Dolar 1.7750’ye çıktı
Toplam sanayi üretimi 2011’in aralık ayında yüzde 3.7 artarken, 2011’de yıllık ortalama artış yüzde 8.9 olmuştu. Sanayi üretimi verisinin beklentilerden olumsuz gelmesi ardından dolar, 1.7750 liraya kadar yükseldi.

‘Hedeflerle uyumlu’
Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, yıllık bazda sanayi üretiminin yüzde 2.3 artmasının büyüme hedefleriyle uyumlu olduğunu bildirdi. Ergün, 2013’e yönelik beklentilerinin 2012’den daha iyi olacağı yönünde olduğunu belirterek, “2012’de riskleri azaltmak yönünde kısa vadeli önlemlerimiz başarılı oldu. Türkiye büyümektedir daha da önemlisi risklerini azaltarak büyümektedir” dedi.

‘Rakamlar şaşırtıcı değil’

Gizem Öztok Altınsaç / Garanti Yatırım Ekonomisti

“Özellikle altın dışı ihracattaki belirgin yavaşlama sanayi üretiminde de benzer görüntüyü destekliyor. Rakam şaşırtıcı değil. Ekonomide krediler ve PMI verileri dışındaki rakamların güçlü bir toparlanmaya işaret etmediğinin altını çiziyorduk. Bu görünüm devam ediyor. Mevsimsellikten arındırılmış üretimde de yüzde 1.5’luk daralma var.”

‘Toparlanma gerçekleşmedi’

Haluk Bürümcekçi / Burgan Yatırım Başekonomisti

“Veriler ekonominin potansiyel üretim seviyesinin altında kalmaya devam ettiğini ve TCMB’nin son çeyrekte öngördüğü toparlanmanın gerçekleşmediğini yansıtmakta. Veri sonrası, 2012 yılı büyüme tahminimizi yüzde 2.9’dan yüzde 2.5’e indirirken, 2013 büyüme tahminimizi yüzde 4.5 olarak korumaktayız.”

Üretim istikrarsız bir seyirde

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, sanayi üretiminin ağustostan başlayarak bir ay azalıp, bir ay artan istikrarsız bir seyir içine girdiğini kaydetti. 2012 Kasım’daki yüzde 11.3’lük yüksek artışı takiben, aralıktaki yüzde 3.8’lik azalış ile kapandığına işaret eden Küçük şunları kaydetti:
“Yıllık ortalama artış da yüzde 2.3 gibi düşük bir oranda gerçekleşmiştir. İmalat sanayi üretimi 2012’nin ilk çeyreğinde yüzde 1.8, ikinci çeyreğinde yüzde 3.1 ve üçüncü çeyreğinde de yüzde 2.2 oranlarında artmıştı. Son çeyrekte ise artış beklenin altında seyrederek yüzde 0.8’de kaldı.
Sanayideki bu tablo, 2012’nin son çeyreğinde GSYİH’daki büyümenin beklenenin altında kalacağına ve yılın tamamı için hedeflenen yüzde 3.2’lik oranın gerçekleşmesinin riske girdiğine işaret eder niteliktedir.”

 
Milliyet, 09.02.2013

Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.