Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Kürt Ergenekonu sorguda

Kürt Ergenekonu sorguda
 

Güneydoğu’nun yıllarca kâbusu olan emekli Albay Arif Doğan, JİTEM arşiviyle gözaltına alındı. Bulunan belgelerden Güngören-İstinye bağlantıları araştırılıyor. Ergenekon tutuklusu emekli tuğgeneral Küçük’ün sağ kolu, Güneydoğu JİTEM grup komutanı emekli Albay Arif Doğan ve iki kişi gözaltına alındı. Doğan Ankara’da, öteki iki kişi ise İstanbul’da yakalandı. Beykoz’daki bir villa ve bir büro arandı, üç Kalaşnikofla çok sayıda mermi bulundu. Aramada bir kamyon dolusu JİTEM evrakı ele geçti. Bulunan belgelerde Güngören ve Amerikan Konsolosluğu saldırılarının ipuçları aranıyor
 

JİTEM’in kurucularından emekli Jandarma Albay Arif Doğan’ait olduğu öğrenilen Beykoz Çavuşbaşı’nda bulunan bir villa ile büroya yapılan baskında üç adet Kalaşnikov, üç adet tabanca, bu silahlara ait bin kadar mermi, aynı sayıda boş kovan bulundu. Askerî mühimmatın yanı sıra ele geçirilen neredeyse bir kamyon dolusu gizli belgenin de JİTEM’in arşivi olduğu belirtildi. Albay Doğan’ın Ankara’da, baskın yapılan villayla bağlantılı olarak İstanbul’da da iki kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

BELGELERE EL KONDU Ümraniye ve Eskişehir’de ortaya çıkarılan cephane evlerin ardından Beykoz Çavuşbaşı’nda ortaya çıkan cephanelik eve yapılan baskının Ergenekon soruşturması kapsamında olduğu ve el konan silahlarla dokümanların Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne götürüldüğü belirtildi. Silahların ve el bombalarının burada kriminal incelemeden geçirileceği öğrenildi.

DOĞAN SORGUDA • İstanbul’a getirilerek sorguya alınan emekli Albay Doğan’ın JİTEM’in kurucusu olduğu biliniyor. Ergenekon operasyonu da Ümraniye’deki bir gecekondunun çatısında bulunan 27 adet el bombasıyla başlamıştı. Emekli astsubay Oktay Yıldırım’ın eski bir askerine ait gecekondunun çatısında bulunan el bombalarının Yıldırım’a ait olduğu belirlenmişti. El bombalarında Oktay Yıldırım’ın parmak izleri tespit edilmişti.

SON OLAYLARLA BAĞLANTISI • Ergenekon soruşturmasının genişletilerek sürdüğünü söyleyen yetkililerden alınan bilgiye göre, ABD Konsolosluğu baskını, Güngören’de yapılan bombalı saldırı ile Selimiye’deki havanlı saldırının da Ergenekon’la bağlantılı olduğu öne sürüldü. ABD Konsolosluğu’na yapılan saldırının gözaltıları gölgede bırakmak, Güngören saldırısının iddianameyi gölgede bırakmak, Selimiye’deki havanlı saldırının ise YAŞ kararları nedeniyle yapıldığı da iddia edildi. Soruşturmanın bu yönüyle de incelendiği kaydedildi. 

YAKALAMA KARARI ÇIKTI Bu arada emekli orgeneraller Hurşit Tolon ile Şener Eruygur’un yakalandığı Ergenekon operasyonu sırasında yurtdışına kaçtıkları belirlenen Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve eski milletvekili Turhan Çömez hakkında yakalama emri çıkarıldı.

JİTEM KURUCUSU, ERSEVER’İN ARKADAŞI Emekli Albay Arif Doğan’ın adı ilk defa 16 eylül 1989’da Şırnak’ın İdil ilçesinde Tahsin Selin, Hasan Utanç ve Hasan Cener adlı üç köylünün öldürülmesi olayı ile duyuldu. Olayın üzerinden 10 yıl geçtikten sonra Arif Doğan’ın da içinde bulunduğu asker, korucu ve itirafçılardan oluşan çok sayıda kişiye dava açıldı. İdil Cumhuriyet Savcısı İlhan Cihaner tarafından 8 ocak 1999 tarihinde hazırlanan iddianamede, Binbaşı Ahmet Cem Ersever, Albay Arif Doğan, Yüzbaşı Sinan Yaşar, Jandarma Kıdemli Başçavuş Şaban Bayram, İbrahim Babat, Faysal Şanlı ile ‘Açık kimlik ve sayıları tespit edilemeyen itirafçı, korucu ve kamu görevlileri’ hakkında, “silahlı çete oluşturmak”tan dava açıldı. Konu DGM kapsamına girdiği için görevsizlik kararı verilerek, Diyarbakır DGM’ye gönderildi. PKK itirafçısı Suriye uyruklu İbrahim Babat sahte kimlikli ‘Hacı Hasan’ın itirafları ve Başbakanlık Teftiş Kurulu Raporu doğrultusunda soruşturma yürüten Diyarbakır DGM Savcılığı, 29 nisan 1998 ve 13 nisan 1998 tarihinde Jandarma Genel Komutanlığı’na yazılan yazıda, 1998 / 276 nolu hazırlık dosyası kapsamında, Albay Doğan, Ahmet Cem Ersever ile Veli Küçük’ün de aralarında olduğu çok sayıda rütbeli asker hakkında bilgi istemesine karşın görevsizlik kararı verilerek dosya rafa kaldırıldı.

SUSURLUK RAPORU’NDA
Albay Doğan, Binbaşı Ersever ile birlikte JİTEM’in kurucuları arasında yer almıştı. Bir dönem Silopi ve Batman’da JİTEM Grup Komutanlığı yaptı, ardından Yalova Jandarma Komutanlığı’na atandı. Ersever’in yakın arkadaşı olan Doğan, Ersever öldürüldükten sonra da Veli Küçük’le yakınlaştı. PKK itirafçısı ve JİTEM tetikçisi İbrahim Babat Susurluk Raporu’nu hazırlayan Başbakanlık Müfettişi Kutlu Savaş’ın Susurluk Raporu’na aldığı itiraflarında Doğan ile birlikte Batman’da çalıştığı bilgisi yer alıyor. Doğan ile ilişkisinin sonra da sürdüğünü belirten Babat, 1997’de İstanbul Kadıköy’de girdiği silahlı çatışmadan sonra ortağını öldürmeye teşebbüs etmekten aranırken Yalova İl Jandarma Alay Komutanı Arif Doğan’ın odasında yakalanmış. 

ASKERİ YARGI ZIRHI Babat’ın itirafları ve Susurluk Raporu’nda soruşturmalar yürüten Diyarbakır DGM Savcılığı, 29 nisan 1998 ve 13 nisan 1998 tarihinde Jandarma Genel Komutanlığı’na yazılan yazıda, 1998/276 nolu hazırlık dosyası kapsamında, Doğan, Ersever ile Küçük’ün de aralarında olduğu çok sayıda rütbeli asker hakkında bilgi istemesine karşın, daha sonra bu kişiler hakkında görevsizlik kararı verildi. Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan aralarında Jandarma Grup Komutanı Abdulkerim Kırcı ve ‘Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım ile itirafçı ve korucuların yargılandığı 11 sanıklı davada Arif Doğan ile Veli Küçük’ün de adı geçmişti. Diyarbakır’da 1996 yılı ve öncesinde karıştıkları olaylar nedeniyle açılan davada Doğan’ın adı geçti ancak sanık olarak yargılanmadı. 

Taraf, 15.08.2008


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.