Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > AB bütçesinde anlaştı

AB bütçesinde anlaştı

AB liderler zirvesinde 25 saatten fazla süren görüşme maratonunun ardından bütçe konusunda uzlaşmaya varıldı. AB'nin 2014 - 2020 yıllarını kapsayan yedi yıllık bütçesinde üst sınırın 960 milyar euro olması öngörüldü.

AB'ye üye 27 ülkenin devlet ve hükümet başkanları, perşembe akşamı başlayan ve cuma günü devam eden görüşme maratonunun ardından 2014 - 2020 bütçesinin çerçevesiyle ilgili uzlaşmaya vardı. AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, AB'nin yedi yıl için öngörülen bütçesinin 960 milyar euro olması konusunda anlaşmaya varıldığını kaydetti.

Bütçe daha önce planlanana göre yüzde 3 oranında kısılmış oldu. Bu, kasım ayında sonuç alınamayan ilk zirvede tartışılan miktara göre 12 milyar euroluk düşüş anlamına geliyor.

Birkaç yıla dağılan ödeme yetkisi 960 milyar euro, gerçek net ödeme miktarı ise 908 milyar 400 milyon euro olarak öngörülüyor. İngiltere bu alanda 900 milyar euronun üstüne çıkılmamasını şart koşmuştu. Diğer yandan ödeme yetkisi en dar anlamdaki malî planlamayı kapsıyor. Kalkınma politikaları gibi gölge masraflar eklendiğinde gerçek üst sınır 997 milyar euroya yükseliyor.

AP'den veto sinyali

Bütçenin yürürlüğe girebilmesi için bu yıl ilk kez Avrupa Parlamentosu tarafından da onaylanması gerekiyor. Ancak Parlamento, AB Komisyonu'nun başta önerdiği 1 trilyon euroluk miktarın çok altına düşüldüğü görüşünde.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz liderler zirvesindeki uzlaşmayı ‘inanılmaz bir aldatma manevrası' diye nitelendirdi. Liderlerin bütçe toplam hacmini 960 milyar olarak kararlaştırıp gerçekte ise sadece 908 milyar ödeyeceklerine dikkat çeken Schulz, “Biz kısıntıya karşı değiliz. Ama şu an kararlaştırılan, açık verecek bir bütçedir ve bu AB'de hukukî olarak yasak” diye konuştu. Schulz, veto sinyali vererek, “Bu uzlaşmaya Parlamento'dan onay çıkmaz” dedi.

Bütçede en büyük kalemi alışıldığı üzere tarım ve teşvikler oluşturuyor. Tarıma 373 milyar euro, ekonomik büyümenin teşviki ve yoksul bölgelerin kalkındırılmasına 450 milyar 400 milyon euroluk kaynak ayrılıyor. Yeni bütçede ayrıca gençler arasındaki işsizliğe karşı mücadele için 6 milyar euro ayrılıyor. Memur maaşlarını da içeren idarî masraflar için ayrılan miktar ise şimdiye kadar önerilene göre bir milyar euro düşürülerek 61 milyar 600 milyon euro olarak belirlendi.

dw.de, 08.02.2013

AB bütçesinde uzlaşma
AB liderler zirvesinde dün gece saatler süren görüşme maratonunun ardından bütçe konusunda uzlaşmaya varıldı. Birlik tarihinde bütçe ilk kez küçülürken Avrupa Parlamentosu’ndan veto tehdidi geldi.

AB'ye üye 27 ülkenin devlet ve hükümet başkanları, dün gece saatler süren görüşme maratonunun ardından 2014-2020 bütçesinin çerçevesiyle ilgili uzlaşmaya vardı. Zirveye katılan diplomatların verdiği bilgiye göre bütçe daha önce planlanana göre yüzde 3 oranında kısıldı. Halen süren görüşmelerde bütçenin üst sınırıyla ilgili bazı ayrıntıların netleştirilmesine çalışılıyor.

Uzlaşmaya göre üye ülkelerin AB bütçesine yapmakla yükümlü olduğu katkı 960 milyar euro olarak belirlendi. Bu, kasım ayında sonuç alınamayan ilk zirvede tartışılan miktara göre 12 milyar euroluk düşüş anlamına geliyor. Birkaç yıla dağılan ödeme yetkisi 960 milyar euro, gerçek net ödeme miktarı ise 908 milyar 400 milyon euro olarak öngörülüyor. İngiltere bu alanda 900 milyar euronun üstüne çıkılmamasını şart koşmuştu. Diğer yandan ödeme yetkisi en dar anlamdaki malî planlamayı kapsıyor. Kalkınma politikaları gibi gölge masraflar eklendiğinde gerçek üst sınır 997 milyar euroya yükseliyor.

AP'den veto sinyali

Bütçenin yürürlüğe girebilmesi için bu yıl ilk kez Avrupa Parlamentosu tarafından da onaylanması gerekiyor. Ancak Parlamento, AB Komisyonu'nun başta önerdiği 1 trilyon euroluk miktarın çok altına düşüldüğü görüşünde. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz liderler zirvesindeki uzlaşmayı ‘inanılmaz bir aldatma manevrası' diye nitelendirdi. Liderlerin bütçe toplam hacmini 960 milyar olarak kararlaştırıp gerçekte ise sadece 908 milyar ödeyeceklerine dikkat çeken Schulz, “Biz kısıntıya karşı değiliz. Ama şu an kararlaştırılan, açık verecek bir bütçedir ve bu AB'de hukukî olarak yasak” diye konuştu. Schulz, veto sinyali vererek, “Bu uzlaşmaya Parlamento'dan onay çıkmaz” dedi.

Bütçede en büyük kalemi alışıldığı üzere tarım ve teşvikler oluşturuyor. Tarıma 373 milyar euro, ekonomik büyümenin teşviki ve yoksul bölgelerin kalkındırılmasına 450 milyar 400 milyon euroluk kaynak ayrılıyor. Yeni bütçede ayrıca gençler arasındaki işsizliğe karşı mücadele için 6 milyar euro ayrılıyor. Memur maaşlarını da içeren idarî masraflar için ayrılan miktar ise şimdiye kadar önerilene göre bir milyar euro düşürülerek 61 milyar 600 milyon euro olarak belirlendi.

dw.de, 08.02.2013

AB liderleri bütçe için 'çerçeve anlaşma sağladı'
Brüksel'de toplanan Avrupa Birliği liderlerinin 7 yıllık bütçe üzerinde genel bir anlaşmaya vardıkları bildiriliyor.

Haberi geçen Reuters ajansı, isimini vermediği yetkililerin, liderlerin bugün ayrıntılı bir anlaşmaya varmalarını beklediklerini söylediklerini aktardı.

Üye ülkeler kasım ayındaki zirvede anlaşmaya varamamıştı.

Zirvenin bugün sona ermesi planlanıyor.

BBCTurkish.com, 08.02.2013

AB Zirvesi: Liderler bütçe ana gündemiyle toplandı

Avrupa Birliği liderleri, birliğin 2020'ye kadarki merkezi bütçesi üzerinde görüşmeler yapmak üzere Brüksel'de toplandı.

Toplantının öğleden sonra başlaması bekleniyordu, ancak akşam saatlerinde başlayabildi.

Merkezi bütçe Avrupa Birliği'nde üye ülkelerin toplam ekonomik büyüklüklerinin yüzde 1'i büyüklüğünde.

Avrupa Komisyonu, 2014-2020 yıllarını kapsayacak dönem için 1 trilyon 25 milyar euroluk bir bütçe tavanı istemişti. Bu, bütçesinde yüzde 5 artış anlamına geliyor. Ancak Kasım zirvesinde önce 973 milyar euroya çekilmiş, sonra da 943 milyar euro olarak revize edilmişti.

Bütçe üzerindeki tartışma, 27 üye arasında kısmen kuzey ülkeleri ve güney ülkeleri hattında farklı görüşlerin dile getirildiği nitelik taşıyor.

Bunun yanında, bütçeye net katkı yapan ülkeler ve net faydalanan ülkeler var; Almanya, İngiltere, Fransa ve İtalya net katkı yapan ülkeler arasında.

Geçen kasım ayında yine liderler düzeyinde gerçekleştirilen uzlaşma arayışı sonuçsuz kalmıştı.

Parlamento onayı

BBC'nin Avrupa editörü Gavin Hewitt, zirvede AB yönetiminde kesintiye gidilmesi talebinde uzlaşılmasının hemen hemen kesin olduğunu söylüyor.

Ancak varılacak uzlaşmanın ne olursa olsun Avrupa Parlamentosu'nun onayından da geçmesi gerekiyor; parlamento üyelerinin de genel olarak kesintiye karşı çıktığı biliniyor.

Ancak diğer kalemler ve taahhütler dikkate alındığında yedi yıllık dönem için birliğin bütçesi 1 trilton 11 milyar dolar civarında hesaplanıyor.

İngiltere, Almanya ve diğer bazı üyeler, birliğin kıta genelindeki kesintileri yansıtacak bir şekilde daha düşük bir bütçeye sahip olmasını istiyor.

İngiltere'de Başbakanlık, bu yöndeki taleplerinde ısrarcı olduklarını ve pozisyonlarını değiştirmeyeceklerini söylerken, Fransa ve İtalya'nın başını çektiği bir başka grup ise, harcamalara devam edilmesini ancak istihdam yaratacak alanlara yatırım yapılmasını istiyor.

Avrupa Parlamentosu'ndan bir sözcü ise, mali krizle daha iyi mücadele edebilmek için Avrupa Birliği'nin daha etkin bir entegrasyon arayışına girdiği bir dönemde ağır kesintilerin birliğin işini yapmasını zorlaştıracağını söyledi.

AB'deki ayrışma birlik içindeki zengin ülkelerle birliğin katkılarına muhtaç olan ülkeler arasındaki ayrışmayı da gözler önüne serdi.

Harcamalara devam edilmesi savında ısrar eden üyeler, halihazırda AB fonlarından en çok yararlanan Polonya, Macaristan ve İspanya gibi ülkeler.

Katkıları daha fazla olan zengin ülkeler ise bu durumu kesinti döneminde kabul edilemez olarak görüyor.

BBCTurkish.com, 07.02.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.