Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Çin'den enflasyon uyarısı

Çin'den enflasyon uyarısı
Çin Merkez Bankası, çalışan nüfustaki düşüş eğilimi ve küresel gevşek para politikalarının enflasyon baskısı oluşturabileceği uyarısında bulundu.

Çin Merkez Bankası yayımladığı raporunda, ekonominin toparlanması ve talebin tüketici fiyat hareketlerine dönüşümüne değinilerek, ''gelecekteki fiyat değişiminin etkilerine özellikle dikkat edilmesi'' gerektiğine vurgu yapıldı.

Raporda ayrıca, ''ekonomik dönüşüm sürecinde finansal makro kontrolde enflasyon risklerinin önlenmesine'' dikkati çekildi.

Ülkede enflasyonun belirleyici unsuru tüketici fiyat endeksi aralık ayında yüzde 2,5 oranında yükselmişti. Bu oran kasımda yüzde 2,0, ekimde ise yüzde 1,7 seviyelerindeydi.

Çin Milli İstatistik İdaresi ocak ayı enflasyon rakamlarını bir hafta içinde açıklamayı planlıyor.

Çin Merkez Bankası'nın raporunda fiyatların nispeten istikrarlı olmasına rağmen, belirsizliklerin olabileceği ifade edildi.

Ülkede ayrıca çalışan nüfusunun yavaşlamasına atıfta bulunulan raporda, iş gücü temelli ziraat ve servis sektöründeki ücretlerin artış eğiliminde olacağı belirtiliyor.

Dünyadaki parasal durum vurgusu raporda dikkati çeken en önemli unsurlardan. Küresel gevşek para politikasının ''ultra-gevşek'' olduğu ve uzun bir süre devam edeceğinin altı çizilen raporda, potansiyel ithal enflasyona dikkat edilmesi gereğinin altı çiziliyor.

Yani ABD, Avrupa ve Japonya gibi gevşek para politikası uygulanması neticesinde emtia fiyatlarının yüksek seyretme ihtimali artıyor. Bu durumda Çin'in özellikle yurt dışından ithal ettiği, başta petrol gibi birçok üründe aynı birim ürünü daha pahalı almasına neden olacak. Dolayısıyla aldığı ürünlerin ülke içindeki fiyatlarını artırması durumunda enflasyona, artırmaması halinde de bütçesine baskı yapmasına sebebiyet verecek.

 

KREDİ DESTEĞİ VURGUSU
Çin Merkez Bankası bu anlamda ''basiretli bir para politikası'' uygulayacağını ve para politikasını daha ileriye dönük, hedefli ve esnek yapacaklarını yineledi.

Diğer yandan raporda kredilerle de ilgili vurgu da dikkati çekerken, temel ulusal projelerde, kırsal sektörlerde ve küçük işletmelerde ve gelişen endüstrilerde kredi desteğinin güçlendirileceğinin altı çiziliyor.

Çin Merkez Bankası ülkedeki ''spekülatif gayrimenkul'' konusunda da farkındalıklarını vurguluyor ve bu spekülatif gayrimenkul talebinin sınırlandırılmaya devam edileceğini ifade ediyor.

Ülkede Pekin ve Şanghay gibi birincil öncelikli kentlerde piyasa temellerini tam olarak yansıtmayan gayrimenkul fiyatları bulunuyor.

Raporda, Çin ekonomisinin istikrarlı ve nispeten hızlı büyümeye devam etmesinin beklendiği kaydedilirken, bu anlamda iç talebin artışının da önemine dikkat çekiliyor.

 

GELİR DENGESİZLİĞİ
Çin Merkez Bankası'nın uyarı yaptığı enflasyonun, ücretlerle de ilintisi bulunuyor. Merkez Bankası'nın açıklamasından bir gün önce Çin Devlet Konseyi de benzer sorunlara farklı açılardan bakan, ülkede ücretlerin artırılması ve gelir dengesizliğine dikkat çekilen ''gelir dağılımı sistemine dair reformların değiştirilmesi için tavsiye raporu'' yayımlamıştı.

Köylü ve kentli halk arasındaki gelir uçurumunun halen ''çok büyük'' olduğuna vurgu yapılan bildiride, ''gelir dağılımı sisteminin nizami olmadığına ve bazı bölgelerde halkın hayatını çok zor şartlar altında devam ettirmeye çalıştığına'' değinildi.

Ülkenin 2020 yılına kadar ''her yönden müreffeh toplum'' iddiası hatırlatılarak, bu bağlamda ''gelir dağılımı sisteminde reforma gidilmesinin hayati önem taşıdığı'' savunuldu.

Geçen yılın Kasım ayında başkent Pekin'de yapılan ÇKP'nin 18'inci Olağan Genel Kurulu'nda Devlet Başkanı Hu Cintao tarafından açıklanan 10 yıllık faaliyet raporunda da gelirler arası dengesizlik ve köylü halkın yaşam standartlarının geliştirilmesi ve kırsal kesimdeki halkın ekonomik büyümeye entegresi gibi hususlara değinilmişti.

Çin'de son yıllarda toprak ve emlak fiyatlarındaki artıştan köylü halkın gerektiği gibi faydalanamadığına yönelik eleştiriler sıkça gündeme geliyor.

Ülkede toprakları işleyen çiftinin menfaatlerinin ve haklarının gözetilmediği, kentlerde yaşayan halka oranla ekonomik ve sosyal imkanlardan eşit bir şekilde faydalanamadığı ve bu durumun gelirler arası dengesizliğe neden olan başlıca unsur olduğu yönünde yorumlar yapılıyordu.

Son dönemde Çin Başbakanı Vın Ciabao başta olmak üzere Pekin yönetiminden liderler, ekonomik kalkınmanın sürdürülebilirliği açısından iç tüketimin artırılması gerektiğini savunarak, çiftçinin ekonomik ve sosyal hayatının iyileştirilmesi gerektiğine işaret ediliyordu.

Çin, 18. Ulusal Kongre'yle birlikte 2020'ye kadar kırsal ve kentsel kesimde kişi başına düşen milli geliri ikiye katlamayı hedeflediğini açıklamıştı.

Sabah, 07.02.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.