Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > JİTEM'e açılan ilk dava zamanaşımı yolunda

JİTEM'e açılan ilk dava zamanaşımı yolunda

Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk JİTEM davası Genelkurmay'ın sanıklar hakkında bilgi vermemesi nedeniyle zamanaşımına uğramak üzere

Diyarbakır Başsavcılığı’nın Albay Cemal Temizöz hakkında başlattığı soruşturma kapsamında JİTEM yeniden gündeme geldi. Ancak, JİTEM’in gerçekleştirdiği infazlar ve kayıplarla ilgili 1999 yılında zamanın İdil Başsavcısı İlhan Cihaner fezleke hazırlayarak dönemin Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi’ne (DGM) göndermişti. Diyarbakır DGM, Jandarma Genel Komutanlığı’nın bilgi vermemesi nedeniyle Veli Küçük, Arif Doğan, Cem Ersever gibi subaylar hakkında dava açamadı.
Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, 1999’da Şırnak’ın İdil ilçesinde görev yaptığı sırada, Radikal gazetesinde çıkan bir haber üzerine 16 Eylül 1989’da kaçırılarak öldürülen Tahsin Sevim, Hasan Utanç ve Hasan Caner adlı üç köylünün davasını yeniden açtı. Cihaner 8 Ocak 1999’da mahkemeye sunduğu fezlekesinde isim kullanmadan tarif ettiği örgütlenmeyi şu şekilde açıkladı: “İşledikleri suçlar tüm ülke geneline yayılan ve kamu görevlileri, itirafçılar ve koruculardan oluşan bir çetenin soruşturma konusu suçu işlediği, bu çetenin önceleri teröristlerle mücadele amacı ile kurulduğu, teröre destek verenleri yasal yöntemler kullanılmadan cezalandırdıkları, daha sonraları başka saiklerle adam öldürme/kaçırma, çek-senet tahsilatı, bombalama, tehdit vs suçları işledikleri iddialarının olduğu...”
Fezlekede Cihaner, bugün Ergenekon sanığı olan emekli Albay Arif Doğan, o tarihte ölmüş olan Binbaşı Cem Ersever, Yüzbaşı Sinan Yaşar, Başçavuş Şaban Bayram, itirafçı İbrahim Babat ve korucu Faysal Şanlı’nın ‘silahlı çete oluşturduğunu ve birden fazla kimseyi öldürdüğü’ bilgilerine yer verdi. Diyarbakır DGM, Genelkurmay’dan bu kişilerin 1984’ten bu yana hangi tarihler arasında nerede görevli olduklarının ve kimlik bilgilerinin gönderilmesi istedi. Ancak gelen yanıtta bu konuda Genelkurmay’ca gerekli ‘incelemenin başlatıldığı belirtildi. DGM’den gelen ikinci talep ise “Genelkurmay’ca gerekli inceleme ve soruşturma tarafımızdan yürütülmüştür. Bu nedenle aynı konuda tekrar talepte bulunulmasının sebebi anlaşılmamıştır” denildi. Dava Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. Ancak asker kişilerin işlediği iddia edilen suçlarla ilgili gelecek aylarda zaman aşımı işleyecek.
 

Radikal, 29.07.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.