Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Gurbetçinin parası AB’ye umut oldu

Gurbetçinin parası AB’ye umut oldu
 
 
Türk vatandaşlarının Almanya’dan Türkiye’ye para gönderme geleneği giderek tersine dönmeye başladı. Türkiye’den Almanya’daki yakınlarına gönderim yapanlar arttı

Bir dönem özellikle Almanya’da yaşayan gurbetçilerin, Türkiye’deki yakınlarına para göndermesi alışılmış bir durumdu. Ancak Avrupa’da yaşanan durgunluk, bu durumu tersine çevirdi ve Türkiye’de yaşayarak Almanya’daki yakınlarına para gönderenlerin sayısında artış yaşanmaya başladı.
Türkiye’de ekonominin hızlı gelişmesi, Avrupa’daki krize bağlı olarak Almanya ekonomisinin durgunluk yaşaması, bir dönem Almanya’dan Türkiye’ye para transferlerini azaltırken, tersine, Türkiye’den gönderimleri artırdı. Son yıllarda Alman ekonomisindeki yavaşlamayla birlikte Türkiye’ye dönüşlerin arttığını, bununla birlikte çoğu üçüncü kuşak olan aile temsilcilerinin Almanya’da kalmaya devam ettiğini belirten uzmanlar, işsizlik ve düşük ücretli işler nedeniyle sıkışan Türklerin Türkiye’de yaşayan ailelerinden destek almak zorunda kaldıklarını belirtiyor.

Oran giderek artıyor
Western Union şirketinin Almanya Başkanı Claudia Westermayr, Alman “Die Welt” gazetesine Türkiye’den para gönderimlerinin arttığını doğrularken, “Türklerin çoğunluğu artık memleketlerine dönüyor. Almanya’da yaşayan yakınlarına ise mali destek vermeye devam ediyorlar” dedi. Westermayr, kendi şirketleri üzerinden gerçekleşen para transferlerinin yüzde 20’sinin Türkiye’den Almanya’ya yapıldığını söylerken, bu miktarın gün geçtikçe arttığını vurguladı. Transferlerin halen büyük bölümünün Almanya’dan Türkiye’ye gerçekleştiğini vurgulayan Westermayr, ülkelerine para gönderen diğer ülke vatandaşlarının Romen ve Bulgar göçmenler olduğunu anlattı. Geçtiğimiz yıl Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü de yaptığı araştırma da, 2001’de gurbetçilerin yüzde 15’inin Türkiye’ye para gönderirken, bu miktarın 2009’da yüzde 9’a gerilediğini ortaya koymuştu.
Türkiye Merkez Bankası Ödemeler Dengesi İstatistikleri de, büyük bölümü Almanya’da yaşayan yurtdışındaki işçilerin Türkiye’ye transfer ettiği gelirlerin 2000’de 4.5 milyar dolar civarındayken, 2009’da 990 milyon dolara, 2012 yılının ilk 11 ayında da yaklaşık 800 milyon dolara gerilediğini gösteriyor.

 
Milliyet, 02.02.2012

Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.