Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Şimdi daha kötümseriz!

Şimdi daha kötümseriz!
 
Tüketici Güven Endeksi hesabı değiştirilip ankette "Tasarruf düşünüyor musunuz" diye sorulunca birden Türkiye daha kötümser oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yeni yılın ilk hesap değişikliğini Tüketici Güven Endeksi ile yaptı. Yine Avrupa Birliği’ne uyum için değiştirilen hesap bu kez kötümserliği arttırdı. Eski endeks 90 seviyelerindeyken yeni endeks 70’li seviyelere düştü. Bu yüzde 15’lik kaybın nedeni ise TÜİK’in tüketicilere “12 ay içinde tasarruf yapma ihtimaliniz var mı?” diye sorması oldu. Tasarrufu düşünmeyen tüketicinin güven endeksi de kan kaybetti. Eski hesaba göre Aralık 2012’de 89 olan endeks yeni hesaba göre 73.6’ya indi. Endeks 100’den büyükse iyimser, düşükse kötümser durumu gösteriyor.

İşsizlere de soruluyor
TÜİK dün Avrupa Birliği ile karşılaştırma yapılamayan Tüketici Güven Endeksi hesabını değiştirdiğini açıkladı. TÜİK uzmanı Hülya Bayrak endeksin alt kalemlerinin AB ile farklı olduğunu, soruları değiştirerek karşılaştırma sağlandığını söyledi. Kötümserliğin artmasını ise Bayrak şöyle açıkladı: “Eskiden 5 alt kalem vardı, şimdi 4’e düştü. Satın alma gücünün son 6 aya göre nasıl değiştiğini soruyorduk. Bu soruyu kaldırdık ve yerine 12 ay için maddi durum beklentisini soruyoruz. Genel ekonomik durumu beklentisini yine soruyoruz ama artık 6 aylık değil 12 aylık değerlendirmelerini istiyoruz. En büyük değişiklik ise mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı satın almaya uygunluğu. Bu endeksi oldukça yükselten bir soruydu. Bunu kaldırdık, yerine gelecek 12 aylık dönemde tasarruf beklentisini koyduk. Ki bu tüm endeksin düşmesine neden oldu.” Ayrıca anket artık işsizlere de yapılıyor. Bu da endeksi düşürdü.
 

NELER DEĞİŞTİ

ESKİ HESAP
Satın alma gücü (mevcut dönemin 6 ay öncesi ile karşılaştırılması)
Satın alma gücü beklentisi (Gelecek 6 ayın değerlendirilmesi)
Genel ekonomik durum (Gelecek 3 aylık beklenti)
İş bulma olanakları beklentisi (Gelecek 6 ayın değerlendirilmesi)
Mevcut dönemin buzdolabı, TV gibi dayanıklı tüketim malı almak için uygunluğu

YENİ HESAP
Hanenin maddi durum beklentisi (Gelecek 12 ayın değerlendirilmesi)
Genel ekonomik durum beklentisi (Gelecek 12 ayın değerlendirilmesi)
İşsiz sayısı beklentisi (Gelecek 12 ayın değerlendirilmesi)
Tasarruf etme ihtimali (Gelecek 12 ayın değerlendirilmesi)


Radikal, 30.01.2013

Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.