Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Yunan bakan: 2014'te ekonomi düze çıkacak

Yunan bakan: 2014'te ekonomi düze çıkacak
Kemer sıkma programı ve protestocu kitlesel direnişin olduğu Yunanistan'ın maliye bakanı, ülke ekonomisinin "en kötü"yü geride bıraktığını söyledi.

BBC'nin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Yannis Sturnaras, "Umut ışığı kesinlikle var, tünelin ucunda ışık var." şeklinde konuştu.

Yunanistan kemer sıkma programıyla uluslararası alanda kendisine yardım veren merkezlerle yaptığı anlaşmada öngörülen kredinin büyük bir dilimini serbest bıraktırmıştı.

Bakan Sturnaras "Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkma ihtimalini artık çok düşük görüyorum." diyor.

Bakan devamla, "Ekonomideki gidişatın yönünü değiştirmeyi başardık. Piyasalar daha iyimser bakıyor. Mevduat, bankalara dönmeye başladı; hükümet, özel sektöre geciken borç ödemelerini yapmaya başladı; Avrupa'nın bize bakışı değişmeye başladı. Bütün önemli veriler olumlu. Hedefe olan mesafenin üçte ikisini kat ettik. İnsanlar umutlanabilir." diyor.

Bakanın ifade ettiği umudu çok az insan paylaşıyor.

Yunan istihdam seviyesi Avrupa'nın en kötüsü... Çalışabilir nüfusun yüzde 26,8'i işsiz. Evsizlik ve yoksulluk patladı. İktisat tarihinin en kötü buhranı altı yıldır hüküm sürüyor.

Maliye bakanı ise "Kötü günler artık bitiyor. 2013'ün son çeyreğine doğru toparlanmaya başlayacağız." diyor.

Bakan, büyümenin 2014'te sahneye geri döneceği konusunda emin; bunu, 2013'te beklenen 4,5'lik daralma tahminine rağmen söylüyor.

"Eminim" diyor bakan "100'de 100 eminim ki 2013 Yunanistan'ın durgunluktaki son yılı olacak."

Kimsenin gönüllü olmayacağı misyon

Kimsenin gönüllü olmak istemeyeceği bir misyonu var şimdiki hükümetin: borçları idare edilebilir bir seviyeye düşürmek.

Yunanistan'ın toplam yıllık üretiminin çok üzerinde bir borcu bulunuyor: yıllık üretim 100 ise, örneğin, borç 180 düzeyinde bulunuyor. Hedef bunu 100/124 oranına 2020 itibarıyla indirmek.

IMF, yardım olmaz ise Atina'nın bunu tek başına yapamayacağını söylüyor.

Bakana "Avrupa Birliğij'nden borç iptali isteyip istemeyeceklerini" soruyorum.

Sturnaras "İndirim olursa memnuniyetle karşılarım ama 100/124 hedefine ulaşmanın başka pek çok yolu var." diyerek yanıt veriyor ama şöyle bir ekleme yapıyor: "Bu adımlar diğer ilgili tarafların ödeyeceği bedelleri en düşük seviyede tutmalı."

Duruma bakılırsa, Yunanistan'ın kemen sıkma önlemlerinden, Avrupa'nın kuzey ülkelerinin ise Atina'yı kurtarmaktan usandığı söylenebilir.

Alman vergi mükellefleri yükü sırtladıklarını düşünüyor. Almanya’daki bu görüş, başka, farklı siyasi koşulların borç yeniden yapılandırmasını geciktirebileceği anlamına geliyor; bu, en azından eylüldeki Alman federal parlamento seçimine kadar geçerli olacak bir durum.

Yunan bakan yeniden yapılandırmanın olacağına emin.

Borç seviyelerinde azalma sağlanırken ağır kemer sıkma önlemleri ne olacak?" diye soruyorum.

Yanıt olarak şöyle konuşuyor:

"Bu seneki iyileştirme programını uygularsak başka kemer sıkma paketi olmayacak; ücretlerde, sosyal ödeneklerde ve emekli maaşlarında da kesinti olmayacak."

Camdaki kurşun deliği

Yunanlar bunun gibi sözleri daha önce de duydu ama çok az kişi inandırıcı buluyor.

Yunan halkının bu tür önlemlere tepkisinin acı bir işareti maliye bakanının odasındaki camda beliriyor.

Sokaktan açılan bir ateşin izi bu; kurşun camı çatlatıp delip geçmiş.

Halk kemer sıkma önlemlerine tepkisini dile getirirken zaman zaman şiddet olayları yaşandı; maliye bakanlığı da bariz hedeflerden biri olmalıydı.

Sturnaras camı tamir ettirmemiş; çatlamış halde duruyor; bakan, camın simgelediği şeyin "mali krizin dibi olmasını ümit ettiğini" söylüyor.

Kemeri gereksiz sıkılıkta sıkmak

Yunan bakan, kemer sıkma eksenli iyileştirme programı ile ilgili de eleştirel bir bakışa sahip.

Zorlukları aşmak Yunanistan’a empoze edilen yolun yanlış olduğunu söyleyen bakan, "yapısal iyileştirme, özelleştirme yapılmalıydı" diyor "ama artık kırılan testi için ağlamanın anlamı yok" diye ekliyor.

Siyasiler burada adeta taşa tutuluyor; acı reçetenin öngördüğü önlemlerin bedelini halka ödettiklerini söylüyorlar.

İngiltere hükümetinin talebine hayır

İngiltere Başbakanı David Cameron'un AB ile ilgili son çıkışını hatırlatıyorum.

Cameron, İngiltere AB ilişkileriyle ilgili kimi temel konuların yeniden müzakere edilmesini istiyor; konuyu referanduma götüreceğini söylüyor.

Yunan bakana "İngiltere'nin yeniden müzakere talebine destek verecek misiniz?" diye soruyorum: "Hayır" diyor; "Böyle bir karar başka kötülük ve zorluklara yol açar, diğer AB üyeleri de aynı şeyleri istemeye başlar" diye ekliyor.

BBCTurkish.com, 29.01.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.