Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Balyoz Harekat Planı > Gitmedi ama 16 yıl hapis

Gitmedi ama 16 yıl hapis
 

Deniz Kurmay Albay Koray Eryaşa, Balyoz davasında 16 yıl hapis cezası aldı.

İddianamaye göre Eryaşa darbe sonrası tutukluların götürüleceği İmralı Adası’nda 5-7 Kasım 2002 tarihinde komutanı olduğu TCG Kılıç gemisi ile ön keşif yapmıştı. Eryaşa, Hürriyet’e gönderdiği mektupta “O günlerde meteoroji kayıtlarına göre poyraz  var, sefer yapılamaz. Ayrıca geminin Çanakkale’de olduğu Deniz Kuvvetleri’nce resmi yazıyla mahkemeye bildirildi, ancak itibar edilmedi”  diye yazdı.

BALYOZ ve Askeri Casusluk davalarının hükümlü sanığı Deniz Kurmay Albay Koray Eryaşa, “Mahkeme Türkiye Cumhuriyeti devletinin mühürlü belgeleri yerine, kimin tarafından yazıldığı belli olmayan 1 sayfa imzasız dijital veriye itibar ederek 16 yıl hapis cezası verdi” dedi.
Deniz Kurmay Albay Koray Eryaşa, Balyoz davası kapsamında yargılandı ve 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
İDDİA: İMRALI’DA KEŞİF YAPTI
Balyoz davasında mahkemenin delil olarak değerlendirdiği Suga Harekat Planı’na göre, Deniz Kurmay Albay Koray Eryaşa, darbe sonrası jandarma tarafından tutuklanacak kişileri komutanı olduğu TGC Kılıç gemisi ile  İmralı’ya götürecekti. 5-7 Kasım 2002’de de Albay Koray Eryaşa, TCG Kılıç gemisi ile İmralı’ya giderek ön keşif yapmıştı. Savcılığın iddiası buydu. Davayı yürüten İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi de bu iddiaları doğru kabul etti. Deniz Kurmay Albay Koray Eryaşa 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
SAVUNMA: O GÜNLERDE POYRAZ VARDI
Koray Eryaşa Hürriyet’e gönderdiği mektupta bu duruma isyan etti. İsyanını şu sözlerle anlattı: “14 Ocak 2011 tarihli bilirkişi raporuna göre komutanı olduğum TCG Kılıç gemisinin 5-7 Kasım 2002 tarihinde İmralı’ya gitmediği jurnal kayıtlarının incelemesiyle sabittir. Bilirkişi raporunda böyle bir görev icra etmediğim hiç bir şüpheye yer bırakmayacak şekilde belirtilmiştir. Meteoroloji Müdürlüğü’nden o tarihlerle ilgili aldığımız hava durum raporları da 5-6-7 Mart 2002 tarihlerinde Marmara ve İmralı çevresinde poyraz fırtınasının hâkim olduğunu yazmaktadır. Yani 5-7 Mart 2002 tarihlerinde İmralı -Mudanya çevresine keşif seyri yapmak doğa şartları açısından da olası değildir.
Komutanlık: Gemİ ÇANAKKALE’DE
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın resmi yazısı da TCG Kılıç’ın belirtilen tarihlerde Çanakkale’de olduğunu teyid etmektedir. Mahkeme gerekçeli kararında hem benim savunmalarıma hem de Türkiye Cumhuriyeti devletinin kendisine ait gemisinin o tarihlerde orada olmadığını söyleyen belgelere itibar etmemiştir. Özel yetkili mahkeme Türkiye Cumhuriyeti devletinin mührünü taşıyan belgelere itibar etmeyerek, adli bilişim uzmanı olarak atanmış uzman kişilerin raporlarıyla sahteliğini belgelediği 1 sayfalık imzasız dijital veriye itibar ederek 16 yıl hapis cezası vermiştir.”  

Hürriyet, 28.01.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.