Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > HSYK, Ergenekon sanıklarının şikâyetlerine sığındı

HSYK, Ergenekon sanıklarının şikâyetlerine sığındı

Ergenekon savcılarını 'atama ilkeleri'ne aykırı bir şekilde değiştirmek isteyen HSYK üyeleri, her toplantıda yeni talep-lerde bulunuyor. Bazı üyelerin, "Ergenekon savcıları hakkında şikâyet var" görüşünü dile getirdiği de ortayaçıktı. Söz konusu savcılar hakkındaki şikâyetler, tamamen Ergenekon sanıklarının dilekçelerinden oluşuyor.

Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK) dün yapılan görüşmeler sonunda idari yargı mensubu 87 hakim ve savcının ataması yapıldı. Ancak, 'korsan kararnameyle' krize sebep olan bazı üyeler, Ergenekon ve KCK soruşturmalarını yürüten yargı mensuplarının görevden alınması ısrarından vazgeçmiyor. Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e bu konuda baskı yapan üyeler, yeni isimleri de listeye ekleyerek tekliflerini masada tutuyor. Her toplantıda yeni talepler gündeme getiren üyeler, şimdi de 'Ergenekon savcıları hakkında şikâyet var' görüşünü savunuyor. Ergenekon sanıklarının verdiği dilekçelerin, soruşturma bile geçirmeyen savcılara karşı kullanılması dikkat çekerken, Bakan Ergin yargıya müdahale niteliğindeki tekliflerin kabul edilemeyeceğini vurguluyor.

Korsan kararnameyi gündeme getiren Ali Suat Ertosun ile onu destekleyen HSYK üyelerinin taleplerinin, mevcut atama ilkelerine ters olduğu belirtiliyor. Edinilen bilgilere göre, Ertosun'un gündeme getirdiği isimlerin hiçbiri görev yerlerindeki süreyi (7 yıl) doldurmadı. Süreyi aşmayan 1. bölge savcı/hâkimleri hakkında başlatılan bir disiplin işlemi yoksa kendisi atama talebinde bulunmadıkça görev yeri değiştirilemiyor. Korsan kararnameyi gündeme getiren HSYK üyeleri, bu ilkeyi bilmelerine rağmen süreyi doldurmayan, tayin talebi olmayan Ergenekon soruşturmasını yürüten hâkim ve savcıları değiştirmek istiyor. Bu üyelerin gerekçe olarak, Ergenekon sanık ve avukatlarının Kurul'a yaptığı şikâyetleri gösterdikleri öne sürülüyor. Bu üyeler, "Ergenekon'da usul, gözaltı ve kovuşturma hataları yapılıyor. Bize çok sayıda şikâyet var. Savcılar, tartışılır isimler oldu." görüşünü savunuyor.

Adalet Bakanı Ergin'in ise toplantılarda değişiklik taleplerinin mevcut atama ilkelerine aykırı olduğuna, yargı bağımsızlığına ve devam eden davalara müdahale edildiğine dikkat çekti. Ergin, hâkim ve savcılar hakkındaki şikâyetlerin kıdemli hâkim ve savcılarca ciddi şekilde incelendiğini, ciddi bulunursa bakanlık müfettişlerinin harekete geçtiğini, Ergenekon savcıları ve hâkimleriyle ilgili pek çok incelemenin hukukî dayanaktan yoksun olduğunu dile getirdi. Atanması istenen hâkim ve savcılar hakkında disiplin işlemi bulunmadığına işaret eden Ergin'in her şikayete göre işlem yapılması halinde Kurul'un atama yapacak isim bulamayacağını vurguladığı belirtildi.

Dün sabah saatlerinde başlayacağı açıklanan Kurul toplantısı saat 15.00'te başladı. Yaklaşık 10 saat süren toplantıda yüksek yargıdan gelen üyelerin 'korsan listede' ısrar etmeleri sebebiyle özel yetkili ve unvanlı yaklaşık 180 hakim ve savcıyla ilgili uzlaşma sağlanamadı. Bunlardan 60'a yakınının HSYK üyelerinin gündeme getirdiği listede yer alan Ergenekon gibi önemli davalarda görevli hakim ve savcılar olduğu belirtiliyor. 30'unun ise Adalet Bakanlığı'nın yaz kararnamesinde geçen ancak HSYK'nın yüksek yargı kökenli üyelerinin itiraz ettiği isimlerden oluştuğu öğrenildi.

87 idari ve vergi mahkemesi başkan ve üyesini kapsayan kararname ise imzalandı. İdari yargının adli tatil nöbetleri yeniden düzenlendi. Çıkışta gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Ergin, çalışmaların devam ettiğini söyledi. Ergin, Ergenekon savcılarına ilişkin bir soru üzerine "Çalışmalar bitmeden konuşmak doğru olmaz." dedi. Görüşmelere bugün saat 14.00'te devam edilecek.

 

Süreç, 38 gün önce başladı

15 Haziran: Adalet Bakanlığı, 1500 hâkim ve savcıyı ilgilendiren yaz kararnamesini HSYK'ya verdi.

19 Haziran: Ergenekon soruşturmasını yürüten hâkim ve savcıların yerlerinin değiştirilmesine ilişkin girişim basına yansıdı.

11 Temmuz: Adalet Bakanı Ergin, yaz kararnamesinin 14 Temmuz'da açıklanacağını söyledi.

13 Temmuz: HSYK üyesi Ali Suat Ertosun'un Ergenekon, KCK, faili meçhul cinayetler ile Albay Cemal Temizöz'ün soruşturmasını yürüten hakim ve savcıların görevden alınmasını içeren teklifi görüşmeleri kilitledi.

15 Temmuz: Adalet Bakanı Ergin ile Bakanlık Müsteşarı Ahmet Kahraman, toplantıya katılmadı. Ergin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile birlikte 'AB adalet ve içişleri bakanları gayri resmi toplantısı' için İsveç'e gitti.

16 Temmuz: HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek, üyeler Musa Tekin ve O. Cem Erbük'ün YARSAV üyesi olduğu ortaya çıktı.

17 Temmuz: Ali Suat Ertosun'un Ergenekon davasında tutuksuz yargılanan Engin Aydın'la bir araya geldiğini gösteren fotoğraflar gazetelere yansıdı. Fotoğrafın 15 Haziran'dan sonra çekildiği öne sürüldü.

18 Temmuz: Kadir Özbek, 'korsan kararname'yi doğruladı. Özbek, "Taslakların görüşülmesi sırasında üyeler tarafından değişiklik teklifleri verilmesi ve yeni öneriler getirilmesi mümkündür." dedi.

18 Temmuz: Genç Siviller öncülüğünde Taksim'de darbecileri yargılayan hâkim ve savcılara destek yürüyüşü düzenlendi. HSYK'ya tepki gösteren binlerce insan, 'HSYK, elini savcılardan çek' diye slogan attı.

20 Temmuz: Kurulun çalışmalarına Bakan Ergin katıldı. Ancak Müsteşar Kahraman, yer almadı. Ergin, 'korsan kararname'de ısrar edilmesi üzerine toplantının öğleden sonraki kısmına katılmadı.

20 Temmuz: Ergenekon sanığı Engin Aydın'ın HSYK'da üç üyesi bulunan YARSAV'ın başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ve Ergenekon kapsamında evi aranan Sabih Kanadoğlu'nun avukatı İsmail Sami Çakmak ile birlikte yer aldığı fotoğraf gazetelerde yer aldı.

21 Temmuz: Ergenekon ve KCK savcılarının yer aldığı isimler tefrik edildi. 1.332 hakim ve savcının yer değiştirmesine ilişkin kararname açıklandı.

Zaman, 24.07.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.