Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Asyalılar geliyor

Asyalılar geliyor
Analistlere göre, dünya otomotivciliğinde görünüm değişiyor. Bundan böyle piyasada genç sanayi ülkelerinin üretim gücü ve Alman şirketlerinin kalitesi belirleyici olacak.

Detroit’teki yılın ilk büyük otomobil fuarında öne çıkan iki tema, Avrupa’daki satışların düşmesi ve genç sanayi ülkelerinin bu sanayi branşındaki hamleleri. Alman kuruluşları açısından sevindirici haber ise uzmanların, öncelikle Volkswagen ve BMW’nin geleceğini parlak görmeleri.

Volkswagen tröstüne sevindirici haber: Avrupa’nın bir numaralı binek otomobil imalatçısı, uluslararası otomotivcilik uzmanları arasında yapılan ankette ‘pekiyi’ aldı.

Dünyaca ünlü danışmanlık şirketi KPMG’nin otomobilcilik bölümü başkanı Mathieu Meyer, Volkswagen’in koyduğu hedeflere ulaşıp, 2018 yılında dünyanın en büyük otomobil imalatçısı durumuna gelebileceğini söylüyor. Meyer üretimi en hızlı artıran şirket konumundaki VW'nin bu hedefi yakalamasının mümkün olduğu görüşünde.

Volkswagen, en hızlı büyüyen otomotivcilik şirketi. Danışma şirketinin yaptığı ankete göre büyüme potansiyeli açısından en çok şans tanınan ikinci şirket de bir Alman markası olan BMW. Üçüncü sırada Japon Toyota, onun hemen arkasından da Koreli Hyundai/Kia geliyor. En fazla büyüme şansı tanınan on otomobil üreticisinin dördü Çin şirketi. Jaguar ve Land Rover gibi lüks markaları satın alan Hintli Tata tröstü de ilk on arasına girmeyi başarmış.

Büyüme potansiyeli açısından en iddialı on şirketin sekizi Asyalı. Bunların çoğunluğunu da Çin şirketleri oluşturuyor. Önümüzdeki beş ila on yılda dünya otomotivciliğinin yönünü bu şirketler belirleyecek.

Kalite makası kapanıyor

Piyasa araştırmasının sonuçlarına göre Avrupa’daki otomobil üretim ve satış rakamları önümüzdeki beş yılda düşecek. Otomotivcilik branşının en çok zayıflayacağı ülkelerin başında İtalya ve İspanya geliyor.

Genç sanayi ülkelerinde ise bahar rüzgârları esiyor. Başta Çin, Hindistan, Brezilya ve Rusya olmak üzere ekonomik yıldızı parlayan bütün ülkelerde üretim ve satış artacak. Danışmanlık şirketinin otomotivcilik uzmanı Mathieu Meyer BRİC ülkelerinin yerli piyasa için ürettikleri otomobillerin 2018 yılına kadar gelişmiş ülkelerin kalite standardına ulaşacağını, böylece de ihracatın önündeki engellerin kalkmış olacağını söylüyor.

Avrupa piyasasına girişin Doğu Avrupa ülkeleri üzerinden olacağını belirten Mathieu Meyer, Çin ve Hindistan şirketlerinin Doğu Avrupa’yı, Batı Avrupa piyasasına geçiş köprüsü yaparken, Kuzey Amerika’yı da Meksika’daki tesisleriyle fethetmeyi deneyecekleri görüşünde.

Küçük olsun, herkesin olsun

Müşteri tercihlerinin bölgelere göre farklılık göstermesi otomobil markalarının önündeki en önemli handikap olacak. Gelişmiş sanayi ülkelerinde müşteri daha küçük ve çevre dostu otomobillere yöneliyor. Piyasa uzmanları da küçük ve kullanışlı otomobil segmentinin büyüyeceğini ve bu otomobillerin kalkınma halindeki ülkelerde de tercih edileceğini belirtiyorlar.

Genç sanayi ülkelerinde sosyal statü sembolü sayılan lüks ve pahalı otomobillere de yüksek talep olacağı tahmin ediliyor. Model yelpazesi açısından kalkınma halindeki ülkelerle genç sanayi ülkeleri arasında önemli bir fark doğacak olması otomotivcileri model seçiminde son derece dikkatli olmaya zorlayacak.

Otomotivciliğin giderek önem kazanan kollarından biri de ‘mobilite hizmetlerindeki' çeşitlilik. Otomobil sahipliğine alternatif olarak, devre-mülke benzeyen devre-oto ve kiralık oto uygulaması Batı'nın büyük kentlerinde hızla yaygınlaşıyor. Piyasa uzmanlarının yarısı özel ve toplu taşımacılık arasındaki bağlantının da yaygınlaşacağı görüşünde.

Otomobilde geleceğin motor ve hareketlendirici sisteminin ne olacağı konusundaysa görüşler ayrılıyor. Elektrikli otomobilin uyandırdığı heyecan geçici oldu. Önümüzdeki beş yılda klasik içten yanmalı motorun optimizasyonuna daha fazla önem verileceğini söyleyen uzmanlar çoğunlukta.

dw.de, 11.01.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.