Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Denetim de güvenlik de sanal

Denetim de güvenlik de sanal

Kozlu İşletmesi'nin taşeron firması Star İnşaat, internet sitesinde ana amacının 'istisnasız güvenlik' olduğunu vurguluyor.

8 madencinin hayatını kaybettiği Kozlu İşletmesi’nde her şey göstermelik yapılmış! İşletme ile ilgili defalarca rapor hazırlanmasına, kapatılma önerilerine rağmen sadece uyarılarla yetinildiği, yapılan bütün uyarıları dikkate almayan Star İnşaat’ın ise işçi güvenliğini sadece internet sitesinde ciddiye aldığı görülüyor. Öte yandan, Sayıştay raporunda yine Kozlu’da ama bu sefer başka bir saha için ‘kapatılsın’ uyarısı yapıldığı ancak daha sonra vazgeçildiği ortaya çıktı.
Sayıştay ‘kapatılsın’ dedi 
Sayıştay’ın 157 sayfalık raporunda; şirketin ihale kapsamındaki işleri sürekli gecikme ile bitirdiği, 2011 yılı sonu itibariyle süre uzatımı dahil proje süresinin yüzde 86’sının tamamlanmasına rağmen işin yüzde 76’sının gerçekleştiği belirtiliyor. Sayıştay, yapatığı tespitler üzerine hazırladığı raporda şirketin uyarılması gerektiğini belirterek, “Firma işyerlerinin, iş güvenliği ve işçi sağlığı hususları ile yapılan imalatların kalitesi yönünden daha sık denetlenmesi, gerektiğinde sözleşmenin feshi de dahil işlem yapılması önerilir” önerisinde bulunuyor.

Başka bir saha için ‘önce kapatılsın’ dendi, sonra vazgeçildi 

Sayıştay raporunda yine Kozlu’da ama bu sefer başka bir saha için de çarpıcı tespitler yer alıyor. Raporun 69. sayfasında K-3 ve K-4 sahaları ile ilgili 2010 yılı raporunda ‘kapatılsın’ önerisinde bulunulduğu hatırlatılıyor. 14 Eylül 2010 tarihinde 5 kişilik bir komisyon tarafından alınan kararda işyerinin kapatılmasına karar verildiği, 30 Haziran 2011 tarihinde komisyonun 6 ay ek süre verdiği belirtilerek, firmanın başvurusu üzerine kapatma kararının 7 Şubat 2012 tarihinde kaldırıldığı belirtiliyor.

Raporlardaki tespitler
Teşhis var tedavi yok!
Türkiye Taş Kömürü Kurumu

İşin süresi içinde bitirilebilmesi için 2011 yılında iki kere Star İnşaat’ı uyardı.
‘3 adeti kurumdan kiralanan 6 yükleme makinası son derece yetersiz’ saptamasında bulundu. Yaptığı saptamalardan biri ‘aşınmış bulgularla çalışılıyor’du.
Diğer saptamaları ise şöyleydi: Havalandırma sağlıklı yapılamadığı için işçilerde verimlilik düşüyor. Çimento, çakıl bile zamanında temin edilemediği için ilerleme duruyor.

İş Güvenliği Müdürlüğü

Neredeyse ayda bir rapor yazdı. 25 Ağustos, 25 Ekim, 21 Aralık 2010 ve son olarak da 17 Mayıs 2012 tarihli raporlarda şu tespitler yapıldı:
Firmanın çalıştığı lağımların havalandırması, vantüpün arından uzak bırakılması nedeniyle yeterli değil. 
Çok sayıda yazılı ve sözlü uyarıda bulunulmuş olmasına rağmen istenilen sertifikalara sahip madenci baş lambalarının kullanılmamış.
Kömüre 2 metre yaklaşıldığının tespit edilmesine ve metan gazı degajı riskinin artmasına rağmen degaj sondajı yapılmaksızın arında ilerleme yapılmış.

Çalışma Bakanlığı

Enerji kablolarına patlamaya yol açabilecek şekilde eklemeler yapıldığı ve uçlarının açıkta bırakıldığı tespitinde bulundu.
Degaj sondajlarının istenen olması gereken derinlikte yapılmadığına dikkat çekti. 
Dinamit ve kapsül sandıklarını gözetim altında tutulmamadığı, dinamik sandığının üzerinde anahtarlarla birlikte terk edildiğini tespit etti.

İnternette ‘Amacımız istisnasız güvenlik’ diyor

Star İnşaat, internet sitesinde şirket politikası anlatılırken, “İşçi Sağlığı ve Emniyet Politikamız” başlıklı bölümde, atılan her adımda çalışanların sağlığının ve güvenliğinin istisnasız korunmasının ana amaçları olduğuna vurgu yapıyor. Hatta bir de taahhüt verilerek, “İşlerin güvenli ve emniyetli şekilde gerçekleştirilmesini şirket prensibi olarak kabul ederek, işçi sağlığını ve iş emniyetini optimum seviyede tutacak teknolojiyi ve yöntemleri uygulayarak iş kazalarını önlemek ve her yeni projede tehlike ve riskleri bertaraf etmekte sürekli iyileştirme sağlamayı taahhüt ederiz” deniliyor.
Önceden tedbir alarak iş sağlığı ve güvenliği risklerinin ortadan kaldırılmasını sağlamak;
İSG konularında sürekli iyileştirme sağlamak; 
Yürürlükte bulunan İSG ile ilgili yasal mevzuat, idari düzenlemelere ve üyesi olunan kuruluşların kurallarına riayet etmek ve yasal şartları, mevzuat ve İşveren sözleşmesi şartlarını eksiksiz yerine getirmek;
Hem doğrudan şirket personelinin hem de faydalanılan taşeron çalışanlarının bireysel İSG sorumluluklarının farkında olmalarını sağlamak amacıyla eğitimler vermek.

Taahhütleri ise şöyle:

Bakan Yıldız: Kural kuraldır ve herkes uymak zorunda

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Zonguldak Kozlu’daki maden ocağında metan gazından etkilenmeyle ilgili, “Herhangi bir konunun örtbas edilmesi söz konusu değil. Şartnamenin kuralları belli, ihale şartları belli. Ne kadar uyulup uyulmadığına bakacağız” dedi. Yıldız, Kozlu’daki maden ocağında eksiklikler bulunduğuna ilişkin rapor olduğu ve “ölümlerin göz göre göre geldiği” iddialarının sorulması üzerine, “Bir işletmeci ister özel, ister kamu olsun göz göre göre bir şey yapar mı?” dedi. Yıldız, kusuru ve ihmali olanlara müsamaha gösterilmeyeceğini açıkladı.


 

Radikal, 10.01.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.