Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > ‘Kayak’ ihale

‘Kayak’ ihale
Dünya üniversitelerarası Kış Oyunları’na ev sahipliği yapan Erzurum’daki kayak tesisleri özelleşiyor. 560 milyon liraya mal olan Palandöken ve Konaklı kayak merkezleri için yerli yatırımcıların yanı sıra Avusturyalı işadamları da harekete geçti. Kış bitmeden tamamlanması beklenen ihalede Konaklı’ya otel ve Palandöken’e tek bilet uygulaması da yer alıyor.

ERZURUM’da bir çoğu Winter Universiade 2011’e (Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları) ev sahipliği yapmak için kurulan Palandöken ve Konaklı kayak merkezleri özelleştirme kapsamına alındı. 560 milyon liraya mal olan tesisler için yerli yatırımcıların yanı sıra Avusturyalı işadamları da harekete geçti. Yetkililer özelleştirme programında Konaklı’daki tesislerin yanına otel inşası için de yatırımcılardan taahhüt isteyecek.   

RESMİ GAZETE’DE YAYINLANDI

Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yer alan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tebliğine göre, Konaklı Kayak Merkezinin taşınmazları ile bunların üzerindeki; pist, lift, gölet ve benzeri yapı, tesis ve diğer varlıklar özelleştirme kapsamına alındı. Ayrıca Palandöken Kayak Merkezinde devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan alanlar ile bunların üzerindeki; Gençlik Spor İl Müdürlüğü Kayak Eğitim ve Dinlenme Tesisi, kafeterya, pist, lift, gölet ve benzeri yapı, tesis ve diğer varlıklar da özelleştirilecek. İşletme hakkı devri yöntemiyle gerçekleştirilecek özelleştirme işlemlerinin 3 yıl içinde tamamlanması öngörülüyor.

YABANCILAR ÇEKİLMELİ

Türkiye’nin en önemli kayak merkezlerinin Erzurum’da bulunduğunu dile getiren Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık, “Tesislerin işletilmesi bu yıl il müdürlüklerine bırakıldı. Bu tesislerde yatırımların biran önce tamamlanması ve uluslararası organizasyonların teşvik edilmesi gerekiyor. Bu tesislere yabancıların ilgisinin çekilmesi gerekiyor. Ayrıca Türk sporcuları içinde hassasiyet gösterilmesi gerekiyor” dedi.

TÜRK SPORCUSU YETİŞSİN

20 Ocak tarihlerinde Avusturyalı işadamlarının bölgeyi gezeceğini söyleyen Spordan Sorumlu devlet eski Bakanı Faruk Nafiz Özak, “Burada yerli yatırımcıların da ilgisi var. Ancak buranın özelleştirmesi farklı olmalı. Özellikle Konaklı’da otel ihtiyacı var. Bu yatırımları gerçekleştirecek, burada Türk sporcusunu yetiştirecek şirketler öne çıkmalı. Hala Türkiye kış sporlarında çok geri. Bu konuda çevre ülkeler örnek alınmalı” dedi.

Suni kara 10 milyon Euro yatırım

ERZURUM’da kayak tatilini uzatmak ve Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları’na hazırlanmak için taşıma suyla suni kar üretimi de gerçekleştiriliyor. Olimpiyatlar öncesinde çevre illerden kar taşınırken bir yandan da suni kar üretimi yapıldı. Suni kar makinesi yatırımları 10 milyon Euro’yu bulmuştu. Suni kar düzeni sayesinde Erzurum’da kayak tatili süresinin de 2 ay uzaması planlanıyordu.

94 milyon TL’ye atlama kulesi

· Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları için 140 milyon lira organizasyon harcaması yapıldı.
· Tesislere yapılan yatırım tutarı ise 560 milyon lirayı buldu.
· En büyük yatırım 94 milyon lirayla kayakla atlama kulelerine yapıldı.
· Sadece telesiejler için 126 kişi 850 lira maaşla işe başladı.
· Bunların 66’sı 12 ay kesintisiz kadroya girdi.
· Kayakla atlama kulelerine Türk Telekom 5 yıllığına sponsor oldu.
· Türk Telekom bu sponsorluk için 2 milyon lira ödedi.
· Konaklı’daki pistlerin toplamı 100 kilometreyi buluyor.

1 milyon lira için turnuva iptal edildi

GEÇTİĞİMİZ aralık ayında Erzurum’da yapılacak olan Kuzey Kombine Dünya Kupası ve Kayakla Atlama Kıta Kupası Şampiyonası’nın 1 milyon lira para bulunamadığı için iptal edilmişti. 8-9 Aralık günleri arasında yapılması planlanan yarışların iptal edildiğini Uluslararası Kayak Federasyonu’na (FIS) son anda bildirdi. Her iki şampiyonanın toplam maliyeti 1 milyon lirayı buluyordu.

İhale kış bitmeden tamamlanacak, sezon kaçırılmayacak

ÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkanlığı (ÖİB) yetkilileri, ihalenin önümüzdeki günlerde yapılması için çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi: “Dünyada olimpiyat tesisleri olimpiyatlardan sonra atıl kalıyor. Bunun değerlendirilmesini istedik. Spor tesislerinin özelleştirilme kapasitesi düşüktü. Konaklı dünyada ilk 3’e girer diyorlar. Konaklı’da herşey yapıldı ama otel unutuldu. Palandöken’de ise 4-5 tane özel otel var. İki özel otelin
kendi pisti var. Palandöken’de işletme özel hale gelmeli. Her otelin kendi bileti var, tek bilet olmalı. İlk önce Palandöken’i cazibe merkezi haline getirmek gerekiyor. Fransa milli gelirinin önemli bölümünü kış turizminden elde ediyor. Özelleştirme hızlı olmak durumunda bu sezonu kaybetmemeliyiz. Kış turizmiyle ilgili hiçbir reklam yok. Turizm Bakanlığı’nın hiçbir afişinde kış turizmi yok.”

Hürriyet, 10.01.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.