Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Kara ekonomi 3.5 trilyon dolar

Kara ekonomi 3.5 trilyon dolar

Dünya Gayri Safi Milli Hâsılası’nın yüzde 2 ila yüzde 5’inin “kara ekonomi” olduğuna dikkat çeken Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı: Bunun da rakamsal ifadesi 1.5 ila 3.5 trilyon dolardır

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, dünyadaki “kara ekonomi”nin, Dünya Gayri Safi Milli Hâsılası’nın yüzde 2 ila yüzde 5’i arasında olduğunu belirterek, “Bunun da rakamsal ifadesi 1.5 ila 3.5 trilyon dolardır” diye konuştu. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından ortaklaşa düzenlenen, “Suç Ekonomisi, Mücadele Yöntemleri ve Türkiye Değerlendirmesi” konulu panelde konuşan Bakan Yazıcı, yasa dışı faaliyetlerden elde edilen gelirlerin yasal ekonomik sisteme entegresinin, ilk olarak para talebinde istikrarsızlığa neden olduğunu ifade etti. Yazıcı, yasa dışı faaliyetlerdeki yüzde 10’luk artışın para talebinde yüzde 10 ve her türlü mevduatı içeren toplam para talebinde de yüzde 6’lık bir düşüşe sebep olduğunu söyledi.

34 ülkeye 45 trilyon dolar

Dünya ekonomisinin büyüklüğünün 2011’de yaklaşık 70 trilyon dolar olduğunu belirten Yazıcı, şunları kaydetti: “Bu ekonomik büyüklüğün yaklaşık yüzde 64’ünü, yani 45 trilyon dolarını 34 ülkeden oluşan gelişmiş ekonomiler, geri kalan yüzde 36’lık kısmını, yani 25 trilyon dolarını ise 150 ülkeden oluşan gelişmekte olan ülkeler üretmektedir. Bu paylaşıma dünya nüfusu açısından baktığımızda gelişmiş kabul edilen 34 ülkenin nüfusunun yaklaşık 1 milyar, gelişmekte olan 150 ülkenin nüfusunun da 6 milyar civarında olduğu dikkatimizi çeker. Küresel zenginliğin yaklaşık yüzde 64’üne dünya nüfusunun yüzde 14’ünün sahip olduğu, geri kalan yüzde 36’lık katma değerin dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 86’sı tarafından paylaşıldığını görüyoruz.”

Uluslararası ticaret hacminin ise 2011 yılında 36 trilyon dolar civarında olduğunu aktaran Yazıcı, bu hacmin gelişmekte olan 150 ülkede 15 trilyon dolar, gelişmiş 34 ülkede ise 20 trilyon dolarlık hacme ulaştığını söyledi. Dünyanın en büyük 300 şirketinin tüm dünya ekonomisinin dörtte birini kontrol ettiğine dikkat çeken Yazıcı, “Bugün, uyuşturucu trafiğinden insan ticaretine kadar birçok suç maalesef organize bir şekilde ve teknolojinin nimetleriyle, geçmişe oranla daha kolay icra edilebilmektedir” ifadesini kullandı.

Şimşek: Şüpheli bildirimler arttı

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, panelde yaptığı konuşmada, kayıtdışıyla ilgili hükümetleri döneminde çok önemli üç adım atıldığını belirterek, bunlardan birinin 2003 yılından itibaren mükelleflerin 8000 lirayı aşan tahsilât ve ödemelerinin banka veya PTT aracılığıyla yapılması zorunluluğu olduğunu hatırlattı. 2008’den itibaren de aylık 500 lirayı aşan konut, kira ödemeleri, yine tutarı ne olursa olsun iş yeri kira ödeme ve tahsilâtlarının banka veya PTT aracılığıyla yapılmasının zorunlu hale getirildiğini anımsatan Şimşek, 2005’den itibaren de mükelleflerin mal hizmet alım ve satımlarının elektronik ortamda alındığını söyledi. Bakan Şimşek, 2011 yılında 9179 adet olan şüpheli işlem bildirimlerinin, 2012 yılında 15 bin 294 adete yükseldiğini belirtti.

Suç gelirinin yüzde 50 ile 70’i aklanıyor

MASAK Başkanı Mürsel Ali Kaplan, Uluslararası Para Fonu (IMF), Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç ofisi ve Mali Eylem Görev Gücü’nün yaptığı sonuçları paylaştı. Küresel düzeyde yasa dışı dolaşan sermaye akımlarının Dünya Gayri Safi Hâsılası’nın yüzde 2’si ile yüzde 5’i arasında olduğunu belirten Kaplan, “Suç gelirinin yüzde 50 ile yüzde 70’i aklamaya tabi tutulmaktadır. Yine IMF tarafından yapılan bir hesaplamaya göre 2009 yılı verileri doğrultusunda aklanan suç gelirleri 1.2 ile 2.9 trilyon dolar civarındadır. Yapılan bir diğer çalışma ile dünya üzerinde dolaşan kirli paranın yüzde 65’inin ticari, yüzde 30’unun suç ekonomisinin ve yüzde 5’inin yolsuzluk kaynaklığı olduğu ifade edilmiştir” dedi.

Taraf, 10.01.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.