Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Avrupa’da uçurum büyüyor

Avrupa’da uçurum büyüyor

Yoksulluğun eşiğinde olanların sayısı artarken, Avrupa'nın kuzeyi ile güneyi arasındaki sosyal uçurum derinleşiyor.

 
Ekonomik durgunluk ve borç krizi, Avrupa’yı giderek zora sokuyor. Sadece işsizlik oranları artmakla kalmıyor, işini kaybedenlerin yeni bir iş bulması da giderek zorlaşıyor. Avrupa Birliği Komisyonu'nun Avrupa'nın sosyal durumuna ilişkin son raporu, bu acı gerçeği bir kez daha ortaya koydu. Uzmanlar, Avrupa'da büyüyen sosyal uçurumu “AB’nin kriz politikasında kara bir leke” olarak değerlendiriyor.
AB Komisyonu’nun sosyal işlerden sorumlu üyesi Laszlo Andor, AB‘nin sosyal durumuna ilişkin raporu kamuoyuna açıklarken şu uyarılarda bulundu:
“Hanelerin geliri azalırken yoksulluk riski sürekli artıyor. Bu durumdan bazı sosyal kesimler daha fazla etkileniyor. Özellikle de genç yetişkinler, işsiz kadınlar ve çocuğunu yalnız başına büyüten kadınlar, daimi yoksulluk tehdidinden en fazla muzdarip olanlar.“
Oysa ekonomik krizin başlangıcında AB Komisyonu ve üye ülkeler, işsizlik sigortası gibi otomatik olarak devreye girerek istikrarı sağlayacak önlemler vaat ediyordu. Ancak vergi gelirleri düşerken sosyal harcamaların artması nedeniyle pek çok devlet malî hareket alanını kaybetti.
Makas giderek açılıyor
Laszlo Andor, AB ülkeleri arasındaki uçurumun derinleştiği uyarısında da bulundu. Özellikle de Euro Bölgesi’ndeki istikrarlı kuzey ülkeleri ile sürekli kan kaybeden güney ülkeleri arasındaki makas giderek açılıyor. Bunun en iyi örneğini işsizlik oranlarında görmek mümkün. Avrupa İstatistik Kurumu’nun son verilerine göre Avusturya’da nüfusun yüzde 4,5'i işsiz iken İspanya’da bu rakam yüzde 26,6. Durum özellikle kriz ülkeleri Yunanistan ve İspanya’daki gençler açısından çok vahim. Zira bu ülkelerde her iki gençten biri işsiz.
Andor’a göre sorun, bir ölçüde, istihdam piyasasındaki yanlışlık ya da yetersizliklerden kaynaklanıyor. Andor, Avrupa'nın güneyi ve doğusunda istihdam alanları ile kişilerin taşıdığı vasıfların örtüşmediğini, bu durumun daha da kötüleştiğini kaydediyor. Bu ülkelerin çoğu bir kısır döngü içinde. İşsizlik, vergi gelirleri ve yatırımların azalması, resesyon ve sonucunda işsizliğin daha da artması... Buna karşın Almanya, Fransa ve Polonya'da hane gelirleri 2012 yılında artmaya devam etti.
 
Reform önerileri
 
AB Komisyonu, Avrupa ülkeleri arasındaki sosyal uçurumun derinleşmesini büyük endişe veren bir gelişme olarak değerlendiriyor. Komisyon, bu duruma çözüm olarak; istihdam piyasasında nitelikli işgücünün teşvik edilmesini sağlayacak reformlar yapılmasını ve sosyal sistemin de bununla uyumlu hale getirilmesini öneriyor. Komisyon, ayrıca yüksek işsizlik oranları nedeniyle AB sosyal fonunun önemini koruyacağının da altını çiziyor. Çözüm önerileri arasında ülkenin rekabet gücünü olumsuz etkilememesi şartıyla asgarî ücret uygulaması da bulunuyor.
‘Çin modeli istemiyoruz'
Ancak Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Genel Sekreter Yardımcısı Patrick Itschert, Komisyon’un bu önerilerini eleştiriyor ve şunları söylüyor:
“İstihdam piyasasındaki reformlar iş alanı yaratmıyor. Komisyonun desteklediği körü körüne tasarruf politikası da birçok ülkeye zarar veriyor. Bu şekilde durum iyileşmez. Bu sadece dibe doğru uzanan bir sarmal. Sadece ücretler üzerinden yapılacak rekabet Avrupa’ya Çin modelini getirir. Bizim istediğimiz bu değil.”
Avrupa Sendikalar Konfederasyonu, Avrupa'da büyüyen sosyal uçurumu “AB'nin kriz politikasında kara bir leke” olarak değerlendiriyor ve çözüm olarak Avrupa için bir “Marshall Planı” talep ediyor.
 
dw.de, 08.01.2013

Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.