Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Korkunç ikili

Korkunç ikili

Kanser hastası Güler Zere’ye “infazına devam” raporu veren Adlî Tıp uzmanı Nur Bilgen’in daha önceki tartışmalı raporlarında Ali Suat Ertosun etkisi var. HSYK’da Ergenekon’u ve JİTEM’i soruşturan savcılara tavır alan Ertosun, tartışmalı raporları öncesinde Adlî Tıp 3. İhtisas Kurulu Başkanı Bilgen’i ziyaret etti. Bilgen, 2000’de ölüm orucu yapan sağlam mahkûmlara “Korsakoff hastası,” 2002’deyse Korsakoff hastalarına “iyi” raporu verdi. Her iki olayda da önce Ertosun’la görüştü

Ergenekon sanığı Engin Aydın ile buluştuğunu gösteren fotoğrafın yayımlanmasının ardından gözler Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyesi Ali Suat Ertosun’a çevrildi. HSYK toplantılarında Ergenekon soruşturmasını yürüten heyet ile Güneydoğu’daki faili meçhul cinayet dosyalarını tek tek aralayan Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı Ergün Tokgöz’ün görev yerlerini değiştirmek için uğraşan Ali Suat Ertosun’un devlet bürokrasisinde üstlendiği görevler ile Türkiye’nin yakın siyasi tarihine ‘derin devlet operasyonu’ olarak geçen olaylar ilginç bir şekilde kesişiyor.
Ertosun, mesleki serüvenine memleketi Manisa’da hâkim olarak başladı. Yargı bürokrasisinde yükselen Ertosun’un ilk görevi ise Adalet Müfettişliği oldu. Ardından başmüfettişliğe getirilen Ertosun, bu görevde hâkim ve savcılarla ilgili soruşturmalar yürütüyordu. Yükselişi süren Ertosun, 1998’de Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’ne atandı.

Susurluk çetesi onun himayesinde

Susurluk Davası’ndan hüküm giyen emekli Yarbay Korkut Eken, Ayaş Cezaevi’nde özel koşullar içinde tutuldu. Mafya, çete ve uyuşturucu baronlarının cezaevlerinde diğer mahkûmlardan farklı muameleye tutulduğu iddialarıyla gündeme gelen Ertosun döneminde, cezaevlerinde onlarca kişinin ölümüyle sonuçlanan hesaplaşmalar yaşandı.
Ertosun’un akıllara kazınan en önemli icraatı ise 2002’de cezaevlerine eş zamanlı olarak gerçekleştirdiği operasyon oldu. F tipi kapalı cezaevleri sistemine radikal bir geçiş sağlayan bu operasyonda, 32 mahkûm hayatını kaybetti. Bu operasyonu protesto etmek için başlatılan ölüm oruçlarında yaşamını kaybedenlerin sayısı 100’e yaklaşırken, onlarca mahkûm da sakat kaldı. Bu kanlı operasyonun mimarı Ertosun’un döneminde Sabancı Suikastı zanlısı Mustafa Duyar’ın koğuşunda, silahlı iki kişi tarafından öldürülmesi de büyük tartışmalara neden olmuştu. Duyar’ı öldüren Nuri ve Vedat Ergin kardeşlerin daha sonra JİTEM’in kurucularından Ergenekon sanığı Veli Küçük ile ortaya çıkan bağlantıları kamuoyunda şok etkisi yaratmıştı. Aynı kardeşlerin Mustafa Duyar’ın öldürülmesinde Ertosun bağlantısını ima eden açıklamaları da mahkeme tutanaklarına geçmişti.
Ertosun’un 2002’de çok önemli bir makama, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na atanması adeta ‘direkten’ dönmüştü. HSYK’nın itirazı üzerine Ertosun, bu makam koltuğuna oturamamıştı. Ertosun’un yüksek yargıya transferi ise Cemil Çiçek’in Adalet Bakanlığı döneminde, 2003’te gerçekleşti. Adalet Bakanı HSYK’nın da başkanı olduğu için bu atamanın önünde engel kalmıyordu. Ertosun artık Yargıtay üyeliğine seçilmiş, 6. Ceza Dairesi üyesi olarak çalışmaya başlamıştı bile.

Dokunulmazlık zırhı kazandı

Yargıtay’a seçildikten sonra dokunulmazlık zırhı kazanan Ertosun’a asıl büyük ödül AKP hükümeti tarafından verilmişti. 2004’te Ertosun’a F tipi cezaevi sistemine geçişteki katkıları nedeniyle “Devlet Üstün Hizmet Madalyası” verildi. Ertosun, madalyayı devlet bürokrasisinde yükselişinin önünü açan Cemil Çiçek’in elinden aldı. Sadece bu ödülle de yetinilmedi. Ertosun’a dönemin TBMM Başkanı Bülent Arınç tarafından “Devlet Üstün Hizmet Beratı” verildi.
Bu ödüllerin ardından Ertosun’un yükselişi sürdü. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 6 Mayıs 2008’de HSYK’ya üye seçme yetkisini üç aday arasından Ertosun’dan yana kullanmıştı. Bugün 1400 hâkim ve savcının kaderini belirleyecek olan kararnameyi verdiği önergelerle kilitleyen Ertosun’un, Ergenekon heyeti ile faili meçhul cinayetleri araştıran savcıların görev yerlerini değiştirmek için gösterdiği çabanın arkasında kuşkusuz devlet bürokrasisindeki hızlı yükselişinin payı büyük.

‘Doktor ölüm’, Ertosun’un mesai arkadaşı çıktı
Kanser hastalığının dördüncü evresindeki Güler Zere’ye ‘hastanede infazına devam’ raporu veren Adli Tıp 3. İhtisas Kurulu Başkanı Nur Bilgen ile Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda (HSYK) verdiği önergelerle Ergenekon soruşturmasını yürüten heyeti görevlerinden etmeye çalışan Ali Suat Ertosun’un yollarının 2000’de kesiştiği ortaya çıktı. Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ile Zere’nin avukatı Taylan Tanay’ın anlatımlarına göre, Nur Bilgen’in başında bulunduğu kurum, Ali Suat Ertosun’un 2000’deki ziyaretinin ardından, cezaevlerindeki ölüm orucunu bitirmek için fazladan Werniche Korsakoff raporu verdi.
Güler Zere’nin avukatı Taylan Tanay ve TİHV Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Bilgen’in 2000 yılında cezaevlerinde ölüm oruçlarının sonlandırılması için fazladan Werniche Korsakoff raporu hazırladığı iddiasında birleşiyor.
Tanay, “Sağlam insanlara bile rapor verdiler” derken; Fincancı, dönemin Cezaevleri Genel Müdürlüğü görevini yürüten Ali Suat Ertosun’un Adlî Tıp Kurumu’nu ziyaret ettiğinde böyle bir istekte bulunmuş olabileceğine işaret ediyor.

Gözaltındaki işkenceyi raporlara yansıtmadı

“Bilgen’in kurumun başına getirilmesi için bilimsel açıdan herhangi bir çalışması yok” diyen Fincancı, “2000 yılında cezaevlerinde ölüm oruçlarının sürmesi nedeniyle Ali Suat Ertosun Adli Tıp Kurumu’na bir ziyarette bulundu. Ziyaretin ardından cezaevlerinde ölüm orucunun sonlandırılması için Werniche Korsakoff teşhisi konulmamış insanlar da salıverildi. İki yıl sonra, yine bir Ali Suat Ertosun ziyaretinin ardından ‘cezaevi koşullarında yaşamaz’ raporu verilen insanlar geri çağırıldı. Çağırılan insanlar arasında çok ciddi rahatsızlık yaşayanlar vardı. Bilgen’in başında bulunduğu heyet, iyileşmesi mümkün olmayan Werniche Korsakoff hastaları için ‘iyileşmiştir’ raporu verdi” diyor.
Avukat Tanay, Bilgen’in Beyoğlu Adlî Tıp hekimliği görevini yürüttüğü 1994’te gözaltında işkence olmadığı yönünde raporlar verdiğini, daha sonra cezaevine giden insanların burada muayene olarak “İşkence görmüştür” raporu aldığını anlattı. Bu nedenle Bilgen’in TTB tarafından meslekten altı ay men edildiğini dile getiren Tanay, “Biz hekimliği bırakacak diye düşünürken, 3. İhtisas Dairesi Başkanlığı görevine getirildi” diyor.
Prof. Dr. Fincancı’yı destekleyen iddialarda bulunan Tanay ekliyor: “Asıl sorun 2000’den sonraki ölüm orucu sürecinde oldu. Sağlam insanlara bile rapor verdiler. Devlet politika değişikliğine gidince Bilgen’in başında olduğu heyet bu kez ölümcül olan hastalara ‘sağlıklı’ raporu verdi. O tarihte TTB’ye başvuruda bulunduk. TTB verdiği raporlardan yola çıkarak hekim kimliğine uygun olmadığına karar verdi.”

HSYK’nın çoğunu Gül atamış
Ergenekon ve faili meçhul cinayetleri araştıran hâkim ve savcıların görev yerlerinin değiştirilme tartışmalarıyla gündeme gelen HSYK’nın yapısı ve üyeleri merak konusu oldu.

-
HSYK, Adalet Bakanı (Başkan) ve Bakanlık Müsteşarı’nın yanı sıra Cumhurbaşkanınca üçü Yargıtay kontenjanından, ikisi Danıştay kontenjanından seçilen beş üyeyle birlikte toplam yedi asıl üyeden oluşuyor. Kurul’un beş de yedek üyesi bulunuyor.

-
Sadullah Ergin, Adalet Bakanı. Bu sıfatı nedeniyle mayıs ayından itibaren HSYK Başkanı.

-
Kadir Özbek, HSYK Başkanvekili. 2001’de Yargıtay üyeliğine seçildi.

-
Suna Türkoğlu, 19 Nisan 2002’de Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı’na getirildi. - -

-
Cumhurbaşkanı Gül tarafından 7 kasım 2008’de Danıştay’ın gösterdiği üç aday arasından HSYK asıl üyeliğine seçildi.

-
Ali Suat Ertosun, Cumhurbaşkanı Gül tarafından 6 Mayıs 2008’de HSYK asıl üyeliğine atandı.

-
Musa Tekin, 10. Cumhurbaşkanı Sezer tarafından 13 Ekim 2006’da Yargıtay kontenjanından HSYK asıl üyeliğine seçildi.

-
Orhan Cem Erbük, Gül tarafından 18 Kasım 2008’de asıl üyeliğine atandı.

-
Ahmet Kahraman, Adalet Bakanlığı Müsteşarı. Bu sıfatı nedeniyle  HSYK asıl üyesi. Müsteşarlık görevine 18 temmuz 2008 tarihinde getirilmişti.

Taraf, 19.07.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.