Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Silivri'de gergin gün

Silivri'de gergin gün
Silivri'de 300'e yakın sanığın yargılandığı, 4 yılı aşkın süredir devam eden "Ergenekon" davasının 270'inci duruşması başladı.

Savcının esasa ilişkin mütalasını açıklaması beklenen duruşmada sanıklar için istenen cezaların belli olabileceği belirtiliyor.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 66'sı tutuklu 275 sanığın yargılandığı davanın bugünkü duruşması öncesinde polis ekipleri, sanıklara destek için gelen ve barikatları aşan kalabalığa su ve biber gazıyla müdahale etti.

Türkiye'nin çeşitli illerinden sanıklara destek vermek üzere aralarında CHP, İşçi Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Türkiye Gençlik Birliği ve Atatürkçü Düşünce Derneği üyelerinin de aralarında bulunduğu grupları taşıyan otobüsler, sabahın erken saatlerinde Silivri'ye ulaştı.

Ellerinde Türk bayrağı, flamalar ve sanıkların fotoğraflarını taşıyan gruptakiler, ''Faşizme karşı omuz omuza'', ''Mustafa Kemal'in askerleriyiz'' sloganları attı. Gruplar, 10. Yıl Marşı ve Gençlik Marşı ile çeşitli marşlar ve şarkılar söyledi.

Davanın savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, mütalaasını yazmak üzere 27 Kasım’da mahkeme heyetinden dosyayı talep etti; bu talep kabul edildi ve 13 Aralık’a kadar süre verildi.

Birinci, ikinci ve üçüncü Ergenekon davası ve kamuoyunda 'ıslak İmza davası' olarak bilinen davaların birleştirildiği davada bugüne kadar 400’ün üzerinde duruşma yapıldı.

'Mütaala 1500 sayfayı bulabilir'

Ergenekon davasına ilişkin en önemli tartışmalar ise bugüne kadar 24’ü dinlenen 44 gizli tanığa ilişkin oldu.

Bunun yanında yıllardır süren davadaki uzun tutukluluk süreleri yine kamuoyunun gündeminde yer aldı.

Davanın avukatlarından Hüseyin Ersöz iddianamenin 6 bin sayfa, dosya hacminin ise 120 milyon sayfayı bulduğuna dikkat çekerek mütaalanın 1500 sayfayı bulabileceğini söylüyor. Ersöz, mütalaayı incelemek için 2-3 aya ihtiyaç duyacaklarını dile getiriyor.

Ergenekon davasına temel oluşturan ilk operasyon Haziran 2007 yılında Ümraniye’de bir gecekonduya yapılmıştı. Temmuz 2008’de ise dönemin savcısı Zekeriya Öz’ün hazırladığı iddianame kabul edilmişti.

BBCTurkish.com, 13.12.2012

Silivri'de en kalabalık gün
 

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 66'sı tutuklu 275 sanığın yargılandığı ve 4 yılı aşkın süredir devam eden “Ergenekon” davasının bugünkü 270'inci duruşmasında, esas hakkındaki mütalaanın açıklanması bekleniyor. Destek için gelen kalabalık askerleri ve mavi bereli komandoları aşarak kapıdan içeri girdi. Kalabalık gruba robocoplar su ve biber gazı sıktı. Davada, mahkeme heyeti ve avukatların söz tartışmalarının devam etmesi üzerine İlker Başbuğ salonu terk etti. Başbuğ, 28 Mart'taki duruşmada da ''Mahkeme magazinleşti'' diyerek duruşma salonu terketmiş, 5 dakika sonra geri dönmüştü. Saat 10.30'da başlayan duruşmaya 14.10 itibariyle tekrar ara verildi.

Ergenekon davasında, gerginlik nedeniyle duruşmaya 4. kez ara verildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki “Ergenekon” davasında birleşen  dosyanın iddianamesinin okunmasını avukatlar, alkışlarla ve oturdukları masaları  yumruklayarak protesto ederken, tutuklu sanıklar eski Genelkurmay Başkanı İlker  Başbuğ, emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Hasan Iğsız da salonu terk etti.

 

 



Çıkan olaylar nedeniyle ara verilen duruşma hala başlamadı.

 

Ankara'da buluşan ve davayı izlemeye gelen gaziler ve  aileler kendi arasında konuşunca izleyiciler dışarı alındı.    



CHP otobüslerinin hoparlöründen 'Sanık yoklaması' yapılıyor. Bir kişi "Mustafa Balbay" diye bağırırken, bütün kalabalık "Burda" diyerek cevap veriyor.

 

Cumhuriyet savcısının esas hakkındaki  görüşünü açıklaması beklenen “Ergenekon” davası sanıklarına destek vermek üzere  Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde duruşma salonunun olduğu bölgeye  girmek isteyenlerle jandarma arasında arbede yaşandı. Türkiye'nin çeşitli illerinden sanıklara destek vermek üzere yerleşkeye  gelenler ile jandarma arasında arbede yaşandı. Avlu girişinde jandarmanın kurduğu  barikatın arkasında toplanan kalabalık içeriye girmek isteyince, jandarma cop ve  biber gazı kullandı. Yaşanan arbedede iki er hafif şekilde yaralandı.  



Duruşma salonunda olaylar çıktı. Mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi.



Bir grup kalabalık duruşma salonu  girişini zorlamaya başladı. 20-30 kişilik bir grup içeri girmeyi başarırken, kapıda bekleyen robocoplar kalabalık gruba biber gazıyla müdahale etti. İçeri giren diğer gruba ise su sıkıldı. Biber gazı ve sudan etkilenen kişiler ve yaşlılar arka tarafa doğru çekildi.

 

 

 

Silivri infaz kurumları yerleşkesindeki duruşma salonunun önü de inşaa edildiği 2010 yılından bu yana en kalabalık gününü yaşıyor. ADD, TGB, CHP ve işçi partisinin çağrısıyla toplanan binlerce kişi otobüslerle Silivri'ye akın etti.         

 

 

 



Jandarma Kınalı bağlantı yolundan Silivri cezaevine gelen yolu kapattı ve otobüsleri almadı. Otoyol kenarında otobüslerden inenler yaklaşık 2 kilometrelik yolu yürüdü. Yol üzerinde Atatürk posterleri, Türk bayrakları satan satıcılar vardı. Jandarma duruşma salonunun önünde de sıkı güvenlik önlemi aldı.

 



Mavi bereli komandolar kapıları tutmuştu. Ancak sıkı güvenlik saat 08.00'de birkaç kişinin zorla içeri girmesiyle kırıldı. Yüzlerce kişi duruşma salonunun girişinde toplandı. Askerler çaresiz kalınca otoparkın önündeki kapıyı boş bırakmak zorunda kaldı.     

SİLİVRİ'DEN NOTLAR...

Silivri’de Ergenekon’un kritik duruşmasını izleyen CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, duruşmaya verilen arada açıklama yaptı. İnce, "Bu topraklar ilk kez böyle bir mahkemeye tanıklık ediyor. Savcısı AKP, tanığı PKK, yargılanan Türkiye’dir" dedi. "Burada adalet yok, insanlık yok, hukuk yok" diyen İnce, "Savcısının başbakan olduğu bir dava. Sahte düzmece belgelerle insanlar içeride tutuluyor. Burada bir yargılama yapılmıyor. Bu cumhuriyetle hesaplaşmadır. Türkiye Cumhuriyetinin kökünü kurutmak için uydurulmuş bir davadır" ifadelerini kullandı.

Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü'nde 4 yıldır devam eden Ergenekon davasında savcıların davaya ilişkin görüşünü açıklamaları beklentisi izdiham yarattı.

3 milletvekili Ergenekon davasında sanık olan CHP İl örgütleri ve çok sayıda milletvekili ile Silivri'ye çıkartma yaptı. CHP’nin dışında genel başkanı Doğu Perinçek ile bazı yöneticileri Ergenekon da sanık olan İşçi Partisi de çok sayıda üyesi ile Silivri’ye geldi. Çok sayıda sivil toplum örgütü ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Vedat Ahsen Coşar, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, ressam Bedri Baykam ve şair Ataol Behramoğlu da sanıklara destek vermek amacıyla sabah erken saatlerde Silivri’ye geldiler.

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Umut Oran'ın da aralarında bulunduğu milletvekilleri saat 09.30'da cezaevinin bulunduğu kapıdan içeri girdi. Bir kaç kişi CHP'li vekillere, "Korkmayın. Arkanızda biz varız. Mustafa Kemal var" diye bağırdı. Muharrem İnce bu kişilere el salladı. 

Tarık Akan'ın da aralarında bulunduğu bir grup sanatçı da duruşmayı izlemek için Silivri'deydi. Yüzlerce kişi sanatçılara sevgi gösterilerinde bulundu.

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Umut Oran'ın da aralarında bulunduğu milletvekilleri saat 09.30'da cezaevinin bulunduğu kapıdan içeri girdi. Bir kaç kişi CHP'li vekillere, "Korkmayın. Arkanızda biz varız. Mustafa Kemal var" diye bağırdı. Muharrem İnce bu kişilere el salladı. 

Tarık Akan'ın da aralarında bulunduğu bir grup sanatçı da duruşmayı izlemek için Silivri'deydi. Yüzlerce kişi sanatçılara sevgi gösterilerinde bulundu.

Çok sayıda sivil toplum örgütü ise sanıklara destek vermek amacıyla sabah erken saatlerden itibaren otobüslerle Silivri’ye geldi. Sivil toplum örgütlerini taşıyan 100’e yakın otobüs cezaevi kampüsünün bulunduğu alana alınmayarak TEM otoyolu bağlantı yoluna park ettirildiler. Destek için gelen vatandaşlar duruşma salonunun bulunduğu tellerle çevrili alana yürüyerek alındılar.

Duruşma salonunun girişinde de yoğun katılım nedeniyle izdiham yaşandı. Saat 07.30 sıralarında açılan duruşma salonuna bir kişinin girişi izdiham nedeniyle yaklaşık yarım saat sürdü. İzleyicilere verilen duruşma salonuna  giriş kartlarının bittiğinin duyurulmasına rağmen kart alamayan vatandaşlar dışarı çıkmamakta ısrarcı oldu.

Hürriyet, 13.12.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.