Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Balyoz Harekat Planı > “Balyoz Planı” davasının gerekçeli kararı

“Balyoz Planı” davasının gerekçeli kararı
 

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın 20'şer yıl hapis cezasına çarptırıldığı “Balyoz Planı” davasının gerekçeli kararının taslak metnini tamamladı. Mahkeme, 1500 sayfaya yakın gerekçeli karara 15 gün içinde son şeklini vererek, taraf avukatlarına tebliğ edecek.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 21 Eylül'de karara bağladığı “Balyoz Planı” davasının gerekçeli kararında sona yaklaştı. Mahkemenin, 1500 sayfa civarındaki taslak halindeki gerekçeli kararının “Karar başlığı” altındaki ilk 149 sayfasında, sadece sanıkların isimleri ve kimlik bilgileri ile sanık avukatlarının bilgileri yer alıyor.

Mahkeme, taslak halindeki gerekçeli karara 15 gün içinde son şeklini vererek, CD içerisinde taraf avukatlarına tebliğ edecek. Taraf avukatları da inceledikten sonra kararı temyiz edecek.

Kararda, 362 sanık üzerinden değerlendirme yapıldı. Aralarında emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün de olduğu 3 sanık hakkında dosyalarının ayrılması ve 2 sanık hakkında da kimlik bilgilerinin yanlış olduğu için delil ve hüküm değerlendirmesi yapılmadığı öğrenildi.

“Geniş kapsamlı 'değerlendirme' bölümü”

Gerekçeli kararda, “Karar başlığı-Sanık ve avukatlarının bilgileri” bölümünün, 149 sayfa tuttuğu belirtildi. Gerekçeli kararda, sırasıyla 3 iddianamenin özeti, 20 sayfalık mütalaa özeti, içinde tanık ve sanık beyanları ile değerlendirme bulunan deliller, genel değerlenlendirme ve kişisel değerlendirme başlıklı bölümlerin yer aldığı kaydedildi.

Delillerin ve sanıkların tek tek sıralandığı kararın 100 sayfayı aşkın “Genel Değerlendirme” başlıklı bölümünde, “darbe”, “darbeye teşebbüs” ve “darbeye eksik teşebbüs” suçlarının tanımlamalarla birlikte değerlendirildiği aktarılırken, geniş bir şekilde ele alınan bu bölümde dava aşamasında tanıkların neden dinlenilmediği, neden bilirkişi raporu alınması taleplerinin kabul edilmediği, sanık avukatlarının neden duruşmalara katılmadığı ve sanıklara verilen hapis cezalarında neden takdir indirimi uygulanmadığına ilişkin değerlendirmelerin bulunduğu belirtildi.

Doktora tezlerine bakıldı

Esas omurgasını “genel değerlendirme” bölümünün oluşturduğu ve “demokratik sistemde darbelere yer olmadığı” fikrinin sıklıkla vurgulandığı gerekçeli kararda, ceza hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen'in 28 Şubat ile ilgili yazdığı kitaptan, “hükümete karşı işlenen suç” bölümünün değerlendirmesi ile doktora öğrencilerinin “dijital suç” konulu doktora tezlerinden yararlanıldığı ifade edildi.

“Dijital veri nedir”, “dijital veri nasıl değerlendirilir” ve “dijital verilerin geçerliliği” gibi soru ve konularda mahkemenin bulguları ile bilirkişilerin değerlendirmelerine de yer verilen gerekçeli kararda, eski ve yeni Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) “darbe” suçuyla ilgili maddelerin nasıl düzenlendiğinin de hatırlatıldığı dile getirildi.

Sanıkların lehine olan eski TCK'ya göre verilen cezalar

Gerekçeli kararda, “darbe” ve “darbeye teşebbüs” suçu açısından eski ve yeni TCK karşılaştırılmasının yapıldığı da vurgulanırken, yeni TCK'da “darbeye teşebbüs etmek” suçunun “tehlike” etkisi nedeniyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına denk geldiği, oysa hüküm verilen eski TCK'ya göre darbeye teşebbüsün “zarar” etkisi göz önüne alınarak sanıklar lehine en fazla 20 yıl ceza hükmü uygulandığı dile getirildi.

3 sanıkla ilgili ayrılan dosyaya duruşma tarihi

Bu arada, 21 Eylül'de verilen kararla dosyaları ayrılan ve aralarında emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün de bulunduğu 3 sanığın yargılanmasına 5 Şubat 2013'te başlanacağı öğrenildi.
Hastanede tedavi gören Ersöz ile birlikte haklarında yakalama emri bulunan 2 sanığın yargılaması Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda yapılacak.
Mahkeme ayrıca, Levent Ersöz'ün hastalık durumu ve mahkemeye gelip ifade verip veremeyeceği hususunun hastane yetkililerine sorulmasına karar verdi.

Karardan

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 21 Eylül'de verdiği kararla, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ı “Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek” suçundan 20'şer yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

Orgeneral Bilgin Balanlı, Koramiral Abdullah Can Erenoğlu, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan ve emekli Orgeneral Ergin Saygun'un da aralarında bulunduğu 78 sanığı 18'er yıl, emekli Albay Dursun Çiçek ve hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un da aralarında bulunduğu 214 sanığı 16 yıl ve eski HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Ağa Yarman'ın da aralarında bulunduğu 28 kişiyi de 13 yıl 4 ay hapis cezasına çarptıran heyet, böylece toplamda 365 sanıktan 323'üne ceza vermiş ve bazı tutuksuz sanıklar hakkında da tutuklama, yakalama emri çıkarmıştı.

Hürriyet, 05.12.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.