Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Balyoz Harekat Planı > Soruşturamam çünkü hukuki boşluk var

Soruşturamam çünkü hukuki boşluk var
Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök hakkında, görevi kötü kullanma, yargı görevi yapanı etkileme ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs iddialarıyla yapılan şikâyete Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı “kanuni boşluk” gerekçesiyle işlem yapmadı.

BALYOZ davası avukatlarından Haluk Pekşen’in, eski Genelkurmay Başkanı emekli orgeneral Hilmi Özkök hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı şikayet, “Hukuki boşluk var. Eski Genelkurmay Başkanları hakkında soruşturma açamayız” denilerek reddedildi. Oysa bir süre önce de Ergenekon davasında tutuklu yargılanan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un avukatları, yargılamanın Anayasa gereğince Yüce Divan’da yapılması için başvurmuş ve Yargıtay bu talebi “Yetkisizlik” gerekçesiyle reddetmişti. Yargıtay, bu konuda hukuki boşluk bulunduğuna ilişkin görüşünü Başbakanlığa ilettiğini de açıklamıştı. Yargıtay, ret kararına gerekçe olarak da isnat edilen suçun “terör suçu” olmasını göstermişti.

Yargıtay’ın son kararı, avukat Pekşen’in, 3 Ekim’de, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na Hilmi Özkök aleyhinde, “TCK’nın 257. maddesi gereği görevi kötü kullanma ve görevi ihmal, TCK’nın 277 ve 288. maddeleri kapsamında da “yargı görevi yapanı etkileme ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” iddiasıyla, şikayette bulunması sonrasında alındı. Avukat Pekşen’in şikayet dilekçesine yanıt, 5 Ekim’de verildi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan gelen resmi yanıtta, genelkurmay başkanlarının kim tarafından yargılanacağı konusunda “kanuni boşluk” olduğu belirtilerek, Başsavcılığın Özkök hakkında herhangi bir işlem yapamayacağı belirtildi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Yardımcısı Mehmet Beşir Güven imzasıyla gönderilen yazıda, bu belirsizlik ve boşluğun giderilmesi için Başbakanlık, Adalet ve Milli Savunma Bakanlıklarına da yazı yazıldığı anımsatıldı. Konuya ilişkin hukukçu görüşleri şöyle:

Yüce Divan yargılar 

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk Anayasa’nın 148. maddesi gereği Genelkurmay Başkanları’nın Yüce Divan’da yargılanmaları gerekir. Bu çerçevede dava açıp açmama konusundaki takdir hakkı da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nındır. Başbuğ, kiracısıyla olan bir anlaşmazlık ya da ona benzer bir suçla değil, Genelkurmay Başkanlığı döneminde işlediği iddia edilen, göreviyle ilgili bir suçla yargılanıyor. Davaya Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi’nin bakması gerekir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yasal işlemi yapması için yeni kanun yapılmasına gerek yok.

Soruşturmalıydı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Özel Hukuk Bölüm Başkanı Prof. Hasan İşgüzar  İddialar eski genelkurmay başkanı hakkındaysa, soruşturma yetkisi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığındadır. Burada yapılan yanlış şu; Soruşturma yapılmamıştır. Yapılması gereken ise şudur; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmayı yapar. Hiçbir suç bulmazsa, takipsizlik kararı verir. Askeri suç ya da görev suçu bulursa, konuyu Yüce Divan sıfatını taşıyacak Anayasa Mahkemesi’ne taşır. Eğer Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma sonucunda genelkurmay başkanının göreviyle ilgili olmayan, darbe ya da Anayasayı ihlal suçu bulursa da, dosyayı özel yetkili Cumhuriyet Savcısına göndermek durumdadır. Yasal boşluk gibi bir yorum Anayasa’ya aykırıdır.

Hürriyet, 29.11.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.