Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > İrtica Eylem Planı > Hakim değişikliği ve jet tahliye kuşkuya yol açtı

Hakim değişikliği ve jet tahliye kuşkuya yol açtı

Skandal eylem planında imzası bulunan Albay Dursun Çiçek, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanarak Hasdal Askerî Cezaevi'ne gönderildi. Örgüt üyesi olmakla suçlanan Çiçek'in tutuklanmasına Avukat Serdar Öztürk'ün ofisinde bulunan belgeyle birlikte yan delillerin 'kuvvetli şüphe' oluşturmasının sebep olduğu bildirildi.

Ancak kararı veren mahkemede dün olağanüstü gelişmeler yaşandı. İtirazı görüşecek olan 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne, heyette üye eksikliği olduğu gerekçesiyle geçici görevle hâkim atandı. İstanbul Adalet Komisyonu, hâkim Faik Saban'ı görevlendirdi. Mesai saati bitmesine rağmen mahkeme yeni üyeyle birlikte itirazı incelemeye aldı. Tutuklama kararını veren hâkim heyette bulunmadı. Jet hızıyla yapılan incelemenin ardından Çiçek'e tahliye kararı çıktı. Karar, anında cezaevine fakslanarak tahliye sağlandı.

Çiçek'in savcılık sorgusunda ise çarpıcı iddiaların gündeme geldiği öğrenildi. Savcı Zekeriya Öz, Albay'a eylem planıyla birlikte imzasının yer aldığı 'gizli' ibareli diğer belgeleri gösterdi. Askerî savcılıkta verdiği ifade sırasında resmî evraka neden farklı imza attığını sordu. Suçlamaları kabul etmeyen Çiçek, söz konusu belgeyi kendisinin hazırlamadığını savundu. Ancak savcılar, Çiçek'in önüne kriminal raporlarının yanı sıra tele-fon dinleme kayıtlarını koydu. İddiaya göre telefon tapelerinde, görüştüğü bir kişi, Albay Çiçek'ten savcılara vereceği savunmasında imzasını değiştirmesini istiyor.

Ergenekon soruşturmasının önemli aşamalarından biri Kurmay Albay Dursun Çiçek'in önceki gün İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na çıkarılmasıydı. 'Eylem planı'nın altında imzası bulunan Çiçek, 18 günlük tartışmalı bir sürecin ardından önceki gün İstanbul Başsavcılığı'na ifade için çıkarıldı. Savcılıkta yaklaşık 5 saat süren sorgunun ardından İstanbul Nöbetçi 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edilen Çiçek, tutuklandı. Avukatları gece 00.30'daki tutuklama kararına dün sabah itiraz etti. CMK'ya göre tutuklama kararı verildiği andan itibaren 7 gün içinde itiraz etme hakkı var. Mahkeme 7 gün içerisinde karar vermek zorunda. Nöbetçi hakimin verdiği tutuklama kararını aynı mahkemenin heyeti inceliyor. Heyet, bir başkan ve iki üyeden oluşuyor. Heyete, tutuklama kararını veren üye hakim katılmıyor. Ancak heyette eksiklik olduğu gerekçesiyle pazartesi günü mahkemeye bir atama gerçekleştirildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin ikinci heyeti üyelerinden Faik Saban, 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne atandı. İstanbul Adalet Komisyonu'nca geçici olarak görevlendirilen Saban, Çiçek'in tutukluluk incelemesinde bulundu. Saban'ın atanmasıyla oluşturulan heyet hemen Ergenekon savcılarından mütalaa istedi. Mütalaanın ardından heyet 18.30'a kadar inceleme yaptı. Çiçek'i tutuksuz yargılanmak üzere tahliye eden heyet üyelerinden başkan Erkan Canak ile üye hakim Faik Saban aynı araba ile adliyeden ayrıldı. Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz, 14. Ağır Ceza Mahkemesi mütalaa istediği dün adliyeye gelmedi.

Kafalarda soru işaretleri oluştu

Anayasa Hukukçusu PrOF. DR. Servet ARMAĞAN

Dün neydi? Bugün ne oldu da karar değişti. Akla yeni atama olayı gelebilir. Elbette Adalet Komisyonu'nun üyeyi tayine yetkisi var ama bu döneme denk gelmesi endişeyi mucip bir durumdur. Bir inatlaşma gibi bir durum seziyorum bu manzaradan.

Yargılama devam ediyor

YARGITAY ONURSAL BAŞKANI SAMİ SELÇUK:

Yargılama sürüyor. Savcılar kendilerine göre belli kanıtlara ulaştılar ki tutuklama istediler. Tutuklama istendiğine göre büyük olasılıkla dava açılacaktır. Ancak askerî savcılığın kovuşturmaya yer olmadığına dair kararını yerinde bulmuyorum.

Hukuk, bu kararlarla yıpranıyor

 

HUKUKÇULAR DERNEĞİ BAŞKANI KAMİL UĞUR YARALI: Bu tür kararlarla hukuk, yargı yıpranıyor. Artık bu tür kararlar ve tasarruflar hukuki olmaktan çıkıyor. Dün bu süreçte yaşananlarla TSK'nın itibarı zedelendi. Dün verilen tutuklama kararının bugün kaldırılmasıyla yargı kararlarının güvenilirliği ortadan kalkıyor.

 

Asker-sivil ilişkisi yara almıştır

GAZETECİ RUŞEN ÇAKIR: Kurmay Albay Dursun Çiçek'in tutuklanması bir gün sürmüş olsa da tutuklama kararı Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un belgelerle ilgili söylediği 'kâğıt parçası' ifadelerini geçersiz kılmıştır. Karar asker–sivil ilişkisinde yara açmıştır.

İddanameye sanık olarak girecek

Emeklİ YargItay SavcIsI Ahmet Gündel: Bu şahıs muhtemelen önümüzdeki günlerde örgüt üyesi suçlamasıyla davanın sanığı olarak iddianamelerden birine girecek. Hakimlerin kararının gerekçelerini bilmiyoruz. Ancak hakimlerin siyasi, etnik vb. tutumları bugüne kadar kararlara etkisi ortada maalesef.

Tahliye olsa da yargılanacak

GAZETECİ NAZLI ILICAK: Yargının siyasallaşması söz konusu. Hangi hakimlerin verdiği karar doğru? Dün kararı verenler birinci sınıf hakimler. Peki dünden bugüne ne değişti? Bunlar yargıyı yıpratan, üzen şeyler. Tahliye beraat değil, netice itibarıyla mahkemeye çıkacak, sanık olarak yargılanacak.

Zaman, 02.07.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.