Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Bir numara hep ikinci başkandır

Bir numara hep ikinci başkandır

Ergenekon davasında tanık olarak dinlenen “Ergenekon’un Çöküşü” kitabının yazarı Zihni Çakır, bir numarayı tarif etti: 60-65 yaşlarında, 1.65 boylarında, yeşil gözlü bir emekli asker
 

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri’de görülen Ergenekon davasının dünkü duruşmasında tanık olarak dinlenen gazeteci-yazar Zihni Çakır, Ergenekon’un bir numarasının 60-65 yaşlarında emekli bir asker olduğunu söyledi. 1.60-1.65 boylarında, otoriter, yeşil gözlü ve “göçmen tipli” olarak tanımladığı emekli askerin Ergenekon’un lokal bir numarası olduğunu belirten Çakır, “NATO tanımlamasına göre bu tür örgütlerin bir numarası Genelkurmay İkinci Başkanları olmak zorunda” dedi. Çakır, “lokal bir numara” olarak tanımladığı kişiyle Ergenekon davasının sanıklarından Taner Ünsal vasıtasıyla tanıştığını ifade etti.

Ergenekon’un Çöküşü adlı bir kitap kaleme alan Zihni Çakır, Türkeli isimli haftalık gazetede bir dönem yazı işleri müdürlüğü yaptığını dile getirdi. Taner Ünal’ın da, o dönem Vatansever Kuvvetler Birliği Hareketi’nin yayın organı olan Türkeli gazetesinin sahibi olduğunu söyleyen Çakır, şöyle devam etti: “Ünal ile ticari ilişkilerimiz de vardı. Ticari ilişkilerimiz nedeniyle Ünal ile aramız bozuldu, bir süre görüşmedik. Daha sonra ortak arkadaşlarımız vasıtasıyla biraraya geldiğimizde Ünal bana ‘Türkiye’nin içinde bulunduğu duruma müdahale etmek için bir oluşum meydana getirmeye çalıştıklarını, sağ ve sol kesimin biraraya getirildiğini, bu yapılanma içinde Veli Küçük, Doğu Perinçek, Muzaffer Tekin ve Hikmet Çiçek’in de bulunduğunu’ söyledi.”

Ünal’ın, kendisini de bu yapılanma içinde yer almaya davet ettiğini söyleyen Çakır, “Ünal’ın gazetedeki ilişkilerini göz önünde bulundurarak, bu yapının legal olmadığını, Türkiye’deki mevcut yapılanmayı değiştirmeye yönelik olduğunu düşündüğümden kabul etmedim” ifadelerini kullandı.

Mahkeme Başkanı Hüsnü Çalmuk’un konuya ilişkin sözlerini yanıtlayan Zihni Çakır, bir numarayı şöyle tarif etti: “Bu kişi, 60-65 yaşlarında, 1,60-1,65 boylarında göçmen tipli biriydi. Bir numara olarak tanıdığım kişi çok otoriterdi, gazeteye her geldiğinde eli öpülürdü. ‘Dinlenmeyen telefon’ diye bilinen telefonlardan kullanırdı. Bu telefonları Taner Ünal alıp ona verirdi. Bir görüşme yapacağı zaman bu telefonunu ya arabada bırakır ya da sim kartını çıkarırdı. Televizyonlarda bu kişiyi hiç görmedim. 28 Şubat döneminde de gazeteye çok gelirdi. Bize el yazısı ile hazırlanmış bazı notlar getirirdi. Bilgisayarda yazmamızı isterdi. Birçok kere bu notların daha sonra açıklanan o dönemin MGK kararları ile aynı olduğunu fark ettik.’’

 

Muzaffer Tekin’e benziyordu

Bir numara olarak tanıdığı kişinin fiziksel özellikleriyle Ergenekon davasının sanıklarından emekli yüzbaşı Muzaffer Tekin’e benzediğini ancak Tekin olmadığını belirten Zihni Çakır, Mahkeme Başkanı Hüsnü Çalmuk’un, “Bahsettiğiniz bir numara, gerçek bir numara mı?’’ şeklindeki sorusuna şu yanıtı verdi: “Benim tanıdığım bir numaranın gerçek bir numara olduğunu düşünmüyorum. Benim tanıdığım bir numara, lokal bir numaradır. Eğer bu derin yapılanmanın NATO’nun tanımladığı Gladio olduğu düşünülürse bu kişinin bir numara olması mümkün değil. NATO’nun tanımlamasına göre, o tür bir yapılanmanın bir numarası daima Genelkurmay İkinci Başkanı olmak zorunda.”

 

O dönemde Çevik Bir vardı

Mahkeme Başkanı Çalmuk’un, bahsettiği dönemde Genelkurmay İkinci Başkanı’nın kim olduğunu sorması üzerine Çakır, “O dönem İkinci Başkan Çevik Bir’di’’ dedi.

Zihni Çakır, bir numara olarak tanımladığı kişiyi 28 Şubat postmodern darbesinin mimarı olarak bilinen ve 2000 yılında hayatını kaybeden eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Güven Erkaya ile birlikte gördüğünü de söyledi. Çakır, “Bir numara olarak tanıdığımız kişiyi güven Erkaya ile birlikte gördüm. Bir numara, Erkaya’ya çok saygılı davranıyordu” dedi.

 

Cevat Yurdakul’un öldürülmesi

Kendisini bir numarayla tanıştıran Taner Ünal’ın abartılı anlatımları olduğunu, bu yüzden söylediklerinin hepsine inanmadığını belirten Zihni Çakır, “Ünal, 12 Eylül 1980 öncesinin Adana Emniyet Müdürü Cevat Yurdakul’un öldürülmesi olayını planlayanlar arasında olduğunu söyledi” diye konuştu.

Mahkeme Başkanı’nın sanıkların fotoğraflarına bakıp aklına gelenleri söylemesini istediği Zihni Çakır, Arif Doğan’ın fotoğraflarını görünce anlatmak istediği bazı şeyler olduğunu belirtti. Çakır, konu hakkında şunları söyledi: “Kefil olduğum bir borç nedeniyle 2008 yılında cezaevine girdim. Burada birlikte kaldığım tutuklu Ali Rıza Karaca bana, Yalova Merkez Komutanlığı’nda görev yaptığını ve Arif Doğan’ın Aczmendiler konusunda etkin bir rol oynadığını bildiğini söyledi.”

 

İlker Başbuğ yine duruşmaya katılmadı

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nde görülen Ergenekon davasının 205. duruşmasında Mehmet Haberal, Mustafa Balbay, Veli Küçük, İbrahim Şahin ve Tuncay Özkan’ın da aralarında bulunduğu 47 tutuklu sanık hazır bulundu. Genelkurmay eski Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Hurşit Tolon, Levent Ersöz, Dursun Çiçek ve Danıştay saldırısının tetikçisi Alparslan Arslan’ın da aralarında bulunduğu 21 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı.

Öte yandan, Ergenekon davasının tutuklu sanıkları, 3. Yargı paketi olarak bilinen yeni yasal düzenleme kapsamında yaptıkları tahliye taleplerinin de önümüzdeki hafta 27 temmuz cuma gününe kadar değerlendirilmesini bekliyorlar.
 

Taraf, 18.07.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.