Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Balyoz Harekat Planı > Hava’dan Balyoz düştü

Hava’dan Balyoz düştü

Gölcük’te çıkan belgelerin orijinal olduğuna dair Hava Kuvvetleri’nin cevabi yazısı Balyoz Mahkemesi’ne ulaştı

Balyoz davasında duruşma savcısı Savaş Kırbaş’ın HSYK Yaz Kararnamesi’yle Anadolu Yakası Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’ne atanmasının ardından tek kalan Savcı Hüseyin Kaplan, dosyanın İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na gönderilmesini ve davanın başka bir yetkili mahkemede görülmesini talep etti. Kaplan, buna gerekçe olarak yargılamanın tıkanmasını gösterdi. Mahkeme, davanın nakli konusunda beyanda bulunmak üzere dosyayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce görülen davaya beş haftalık aranın ardından dün devam edildi. Duruşmada Savcı Kaplan’ın şu sözleri sanık ve avukatlar arasında tepkiye neden oldu: “Mütalaa verildikten sonra sanık ve avukatlar tarafından karar verilmesini engellemek veya aleyhte karar çıkacağı düşüncesiyle yargılama uzatılmak istenmiştir. Sanık ve avukatların dosyadaki belgelere, iddianamedeki iddialara karşı herhangi bir savunma yapamayacağı anlaşıldığından yargılamayı uzattıkları anlaşılmaktadır.”

Avukatlar görevi kötüye kullandı

İstanbul Barosu’nun duruşmalara avukat göndermediğini hatırlatan Kaplan, tarafların davayı uzatmak için kanunun kendilerine verdiği hakkı kötüye kullandığını ifade etti. Kaplan, “Dava bu aşamada devam edemiyor. Savcılıkça CMK’nın 19. maddesi hükmü gereğince dosyanın başka bir yetkili mahkemeye nakli için cumhuriyet savcılığımıza tevdi edilmesi kamu adına talep ve mütalaa olunur” dedi.

Belgenin asılları Hava’da

Duruşmada Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde ele geçirilen Balyoz belgelerine ilişkin Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan mahkemeye gelen yazı okundu. Yazıda, dava dosyasında yer alan birçok belgenin asıllarının, bir kısmının da onaylı suretlerinin gönderildiği belirtildi.

Mahkeme Başkanı Ömer Diken, savcının talebi doğrultusunda dava dosyasının İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na gönderilmesini ve davanın başka bir yetkili mahkemede görülmesinin kararlaştırılmasını talep etti. Mahkeme davanın nakli konusunda beyanda bulunmak üzere dosyayı İstanbul Başsavcılığı’na göndererek, duruşmayı 6 ağustosa erteledi.

Süreç nasıl işleyecek

Mahkemenin bu kararı üzerine süreç şöyle işleyecek: Başsavcılığa gönderilen dosya yeniden duruşma savcısı Hüseyin Kaplan’a verilecek. Kaplan’ın “nakil gerekçelerini” detaylandırmasının ardından mahkeme konuyla ilgili karar verecek. Mahkemenin nakil yönünde karar vermesi halinde dava Yargıtay 5. Ceza Dairesi’ne gönderilecek. Yargıtay 5. Ceza Dairesi, davanın nereye gönderileceğine hükmedecek.

Hukukçular: Bu, savunma hakkının ihlalidir

» Eski İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman: Yaşananlar Türkiye’deki yargı sisteminin açmazını ortaya koyuyor. Çünkü avukatların ileri sürdüğü talepler, başka organlar aracıyla mahkemeye gelmeden halledilmiş olmalı. Dava uzuyor, savunma uzatıyor. Bu onların taktiği olabilir. Sistemin çıkmazını sergiliyorlar. Ama davayı başka yere nakletmek savunma hakkının tamamen ihlali olur.

» Eski AYİM Hâkimi E. Yarbay Veysi Savaş: Savunma yapmayan avukat varsa, başka barodan avukat getirme yoluna gidilir. Davanın nakli yanlıştır. Avukatlar savunma yapmadığında ve baro yeni avukat göndermeyi reddettiğinde izlenecek yol, davanın nakli değil Barolar Birliği’ne başvurarak başka bir barodan avukat talep etmektir. Savcının talebi benim kanaatimce yerinde değildir.
 

Taraf, 16.06.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.