Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Flautre, Ergenekon davasının meşruiyetini sorgulayanlara tepki gösterdi

Flautre, Ergenekon davasının meşruiyetini sorgulayanlara tepki gösterdi
 
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre, Avrupa Parlamentosu'nda (AP) dün kabul edilen Türkiye raporunda Ergenekon davasının meşruiyetini sorgulayan ifadelere tepki gösterdi.

Yeşiller grubunun Fransız üyesi Flautre, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Ergenekon davasının geneli üzerinde şüphe uyandırma girişimi ciddiyetsizlik çünkü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Aralık ayında bazı tutuklama kararlarının meşruiyetine hükmetti. Ergenekon'la ilgili davalar hakkkında şüpheler uyandırmaya ya da suçlamaların temelsiz olduğunu iddia etmeye kalkışmamalıyız'' dedi.

AP Türkiye raporunda, ''Ergenekon ve Balyoz davaları gibi darbe planı iddialarına yönelik soruşturmalar Türk demokratik kurumlarının ve yargının gücünü ve doğru, bağımsız, tarafsız ve şeffaf işleyişini ve temel haklara şartsız ve sağlam taahhütlerini göstermelidir. Bu davalarda sanıklar hakkında tutarsız deliller kullanıldığı iddialarından endişe duyulmaktadır. AB Komisyonu'na bahsedilen davaları yakından takip ederek bulgularını 2012 İlerleme Raporu'na eklemesi çağrısı yapılır'' ifadesine yer verilmişti.

Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Tuncay Özkan'ın ''özgürlük ve güvenlik hakkının ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine'' yönelik başvurusunu değerlendiren AİHM, tutuklama kararının meşruiyetine ve adli makamların elindeki delillerin kifayetine hükmetmişti.

Flautre, dünkü oylamada Yeşiller grubunun Alman Üyesi Ska Keller'le verdiği ortak değişiklik önergesiyle ''ordunun laik bütünlüğüne'' vurgunun rapordan çıkarılmasını değerlendirirken, ''Türkiye'de ordunun sivil kontrolü için yıllardır yapılan reformları takdir ederken şimdi kalkıp ordunun laikliğini şart koşmamız yersiz olurdu. Laik bir devletin zaten tüm kurumları laiktir'' dedi.

Raporda ilgili paragrafta yapılan değişiklik sonrası, ''Askeri harcamalar üzerinde sivil denetimi güvence altına almak için Aralık 2010'da Ordu üzerindeki sivil denetimi geliştirmeye yönelik süren çabalar memnuniyetle karşılanır. Mahkemelerin askeri harcamalar üzerinde tam denetim uygulayabilmesi çağrısı yapılır. Silahlı kuvvetler ve jandarmanın sivil yargıya tabi olması ve jandarmanın ombudsman denetimine alınması çağrısı yapılır. Türkiye'nin NATO üyeliğinin önemi nedeniyle silahlı kuvvetlerin operasyonel kapasitesinin güvence altına alınma ihtiyacı vurgulanır'' ifadesi yer almıştı.

Flautre, rapora Yeşiller grubunun değişiklik önergeleriyle giren vize serbestisi çağrısına da değinerek, ''Bu konuda talebimiz çok açık: Vize serbestisi için yol haritası talep ediyoruz. Çünkü AB'ye katılım müzakerelerini sürdüren başka hiçbir ülkeden vize talep etmezken Türkiye'ye yapılan ayrımcılıktır'' eleştirisinde bulundu.

Flautre, raporda vurgulanan anadilde eğitim hakkının, Kürt sorununa siyasi çözüm bulunması bağlamında önem taşıdığını ifade etti.

Zaman, 30.03.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.