Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Tehdit etti: Dava sebebiyle bazı hâkim ve savcılar tutuklanacak

Tehdit etti: Dava sebebiyle bazı hâkim ve savcılar tutuklanacak

Ergenekon davasının tutuksuz sanığı İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun avukatı Metin Çetinbaş, davaya bakan hâkim ve savcıları tehdit etti.

Soruşturmanın hukuka aykırı yapıldığını ileri süren Çetinbaş, "Sanılmasın ki makamlar kalıcıdır. Eski bir hukukçu olarak bu dava nedeniyle bazı savcı ve hâkimler tutuklanacak." dedi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri'de görülen Ergenekon davasının 95. duruşması geride kaldı. Ergenekon'da yönetici olmakla suçlanan Kemal Alemdaroğlu'nun ardından avukatı Metin Çetinbaş, savunmasını yaptı. Çetinbaş, Susurluk davasının karar aşamasında hâkim olarak görev yapmış, verdiği beraat kararlarıyla sanıkları bile şaşırtmıştı.

Ergenekon davasının 95. duruşmasına Hüseyin Görüm, Selim Akkurt, Ergun Poyraz, Ümit Sayın, Erkut Ersoy, Hayrettin Ertekin, Oktay Yıldırım, Erol Ölmez ve Mete Yalazangil dışındaki tutuklu 22 sanık katıldı. Tutuksuz sanıklardan Güler Kömürcü Öztürk ve Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun da hazır bulunduğu duruşma, Alemdaroğlu'nun avukatı Metin Çetinbaş'ın savunma yapmasıyla başladı. Susurluk davasının da hâkimi olan Çetinbaş, ilginç bir savunma yaptı. Konuşmasının önemli bir bölümünde iddianameyi aşağıladı, savcı ve hâkimlere tehditler savurdu. Soruşturmanın hukuka aykırı olarak yürütüldüğünü savunarak şunları söyledi: "İddianame metninin bir nezaketi vardır. Bu iddianameyi yazan savcıları kınıyorum. Sanılmasın ki makamlar kalıcıdır. Eski bir ağır ceza hakimi olarak bu dava nedeniyle bazı savcı ve hakimler tutuklanacak. Buradaki sanıklar darbe yapma niyeti olmamasına rağmen yargılanmaktadır."

Ergenekon soruşturmasında gözaltına alınanları anayasal düzene bağlı insanlar olarak niteledi. Metin Çetinbaş'ın sürekli AK Parti hükümetini eleştiren bir söylem kullanması dikkatlerden kaçmadı. Ergenekon örgütü ile bağlantısı olduğu iddia edilen Cumhuriyet mitinglerini de savunan Çetinbaş, medyayı AK Parti yanlısı ve karşıtı olarak ikiye ayırdı. Çetinbaş, Susurluk davasıyla adını duyurdu. Çok sayıda faili meçhul cinayetin araştırıldığı 1998'de başlayıp 4 yıl devam eden Susurluk davasına ilk olarak İstanbul 6 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi Hâkimi Sedat Karagül, bakıyordu. Ancak Karagül dava artık karar aşamasına geldiği süreçte aniden görevinden alınıp Sultanahmet'e hâkim olarak tayin edildi. Yerine de Çetinbaş getirildi. Çetinbaş, Susurluk davasının görüldüğü 6 No'lu DGM'nin başına geldikten kısa bir süre sonra da dava hızlı biçimde sonuçlandı. Çetinbaş, "Ben en üst seviyeden ceza verdim." dese de Susurlukçuların çoğu beraat etti, birkaçı da küçük cezalarla kurtuldu. Susurluk sanıklarından eski Özel Harekatçı Ayhan Çarkın, Star Televizyonu'nda Arena porgramında o günleri, "Suçlamalara göre bizim hakkımız idamdı. Sonra ne oldu? Hâkim görevden alındı. Son 15 gün yeni bir heyet atandı. 4 sene cezayla dosya kapandı." diye anlatmıştı. Çarkın, Yargıtay aşamasında davanın lehlerine bozulduktan sonra onanmasını ise "Bu Ergenekon'un kapatılmasıydı. Burada bitti." diye tanımlamıştı.

KANSERE YAKALANAN MANİSALI AMELİYAT OLACAK

Silivri Cezaevi'nde bulunan Prof. Dr. Erol Manisalı'nın avukatları Mehmet İpek ile Aydın Metin, müvekkilinin beyin damarlarındaki tıkanıklık ve kalp ile ilişkili sorunları nedeniyle ameliyat edileceğini açıkladı. Manisalı'ya yapılan tetkiklerde göğsünde bir kitle belirlendiği ve biopsi sonucunda bu kitlenin meme kanseri olduğunun tespit edildiği kaydedildi. Doktorların Manisalı'ya acil müdahale gerektiği yönünde bilgi verdiği belirtildi.

Zaman, 03.06.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.