Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Balyoz Harekat Planı > Üçüncü Balyoz Davası'nda sanıklar ilk kez hakim karşısında

Üçüncü Balyoz Davası'nda sanıklar ilk kez hakim karşısında
Üçüncü Balyoz Davası kapsamında aralarında Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Abdullah Can Erenoğlu, Koramiral Deniz Cora, Korgeneral Korcan Pulatsü ve HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Yarman'ın da aralarında bulunduğu 64'ü tutuklu 143 sanığın yargılanmasına başlandı

İSTANBUL - Üçüncü “Balyoz Planı” davasında, Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayar tarafından hazırlanan 264 sayfalık iddianame, TRT tarafından görevlendirilen spikerler Ömer Faruk Zora ve Hakan Kıra tarafından okunuyor

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada kimlik tespiti yapılan “Amirallere suikast” davasından da tutuklu bulunan Koramiral Deniz Cora, 5 bin 600 lira aylık geliri olduğunu söyledi.

Tutuklu sanıklardan HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Yarman, yüksek mühendis olduğunu belirterek, aylık gelirinin 16 bin lira olduğunu belirtirken, Hava Kuvvetlerinden istifa ettiğini söyleyen tutuksuz sanıklardan Gürkan Yıldız da, sivil havacılıkta pilot olarak çalıştığını, aylık 18 bin lira geliri olduğunu dile getirdi.

Davanın tutuksuz yargılanan iki kadın sanığından Berna Dönmez emekli hava öğretmen albay olduğunu, Güllü Salkaya ise Hava Harp Akademisinde sivil memur olarak çalıştığını anlattı.

“Balyoz Planı” davasında kimlik bilgilerinde karışıklık olduğu için durumları savcılığa bildirilen ve savunmaları alınmayan Recep Yavuz ve Murat Bektaşoğlu da, üçüncü “Balyoz Planı” davasında sanık olarak yer aldıklarını belirttiler.

Bektaşoğlu, Jandarma Genel Komutanlığında iki tane Murat Bektaşoğlu olduğunu belirterek, isim benzerliğinden hakkında dava açıldığını ifade etti. Bektaşoğlu, Jandarma Genel Komutanlığından bu iki isimle ilgili kimlik bilgileri ve hizmet dökümlerinin gönderilmesini istedi.

Recep Yavuz da, iddianamedeki listede adı geçen Recep Yavuz'un kendisi olmadığını ifade ederek, kendisine isnat edilen suçun oluştuğu dönemde tüm Recep Yavuz adlı kişilerin tespit edilmesini talep etti.

Duruşmada kimlik tespitinin tamamlanmasının ardından Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, dosyaya gönderilen yazıları okudu.

İkinci “Ergenekon” davasının tutuklu sanıklarından bu davada tutuksuz olarak yargılanan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün Selimpaşa Devlet Hastanesinde olduğu için duruşmaya katılmadığını belirten Diken, bazı sanıklar için de yurt dışında oldukları için mazeret gönderildiğini kaydetti.

KASET ÇÖZÜMLERİ MAHKEMEDE
Diken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından gönderilen yazıda, 1. Ordu Kurmay Başkanlığından gelen cevapta “irticai faaliyetler isimli bir belgenin” olmadığı, imhaya ilişkin arşiv kaydının da bulunmadığının bildirildiğini kaydetti.

Yine, İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünden savcılığa gönderilen yazıda da, 6 Aralık 2010 tarihinde Gölcük Donanma Komutanlığındaki aramada el konulan toplam 173 adet kasetin de incelenmesinin tamamlandığını ifade eden Diken, kasetlerin ses çözümlerinin yapıldığını, savcılık tarafından da mahkemeye gönderildiğini anlattı.

Diken, ardından sanık avukatlarının yazılı olarak sundukları dilekçeleri okudu.

Diken, bir kısım avukatların, sanıklar hakkındaki iddiaların askeri suça girdiğini belirterek, “görevsizlik” kararı verilerek dosyanın Genelkurmay Askeri Mahkemesine gönderilmesini istediklerini dile getirdi.

DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ TALEBİ RET
Duruşmada söz alan avukat Halit Pekşen de, iddianamenin okunmasına geçilmeden önce, söz almak istediğini belirterek, “Hazırlık aşamasındaki bilgi, belgelere itirazlarım var. Yargılama konusundaki fiillerin tek tek değerlendirilmesi gerekir. Bilgi ve belgelerin hangilerinin bu mahkemenin görev alanında olduğu, bütün verileri mahkemenin takdirine sunayım. Yüce divanda yargılanması gereken olgular var” dedi.

Avukat Celal Ülgen de, savcılar tarafından sunulan delillerin yasal deliller olup olmadığı konusunun ayrıca ve özel olarak tartışılmasını istedi.

Talebe ilişkin görüşünü açıklayan savcı Savaş Kırbaş da, yasaya göre delillerin tartışılmasının sanıkların savunmalarından sonra olduğunu belirterek, bu konunun iddianame okunmasından sonra değerlendirilmesi gerektiğini, bu aşamada reddedilmesini istedi.

Başkan Ömer Diken de, iddianamenin kabulüne ilişkin bir itirazın yasada öngörülmediğini ifade etti.

Delillerin değerlendirilmesinin de yasada belirtildiğini, delillerin yargılama aşamasından önce değerlendirilmesi uygulamasına ilişkin de bir düzenleme olmadığını kaydeden Diken, bu yöndeki talebi reddettiklerini açıkladı.

Duruşmada, TRT tarafından görevlendirilen spikerler Ömer Faruk Zora ve Hakan Kıra tarafından, Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayar'ın hazırladığı 264 sayfalık iddianamenin okunmasına geçildi.

Radikal, 26.12.2011


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.