Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > 11 ayda kırmızı bülten çıkmadı

11 ayda kırmızı bülten çıkmadı
Firari Ergenekon sanığı Bedrettin Dalan ve Turan Çömez için mahkemenin, ‘Kırmızı bülten çıkarılsın’ kararına rağmen, Interpol’e 11 aydır talep yazısı gitmediği anlaşıldı. Dosya Adalet Bakanlığı’nda bekliyor.

İSTANBUL - Ergenekon davasının firari sanığı Bedrettin Dalan 2008 yılının Kasım ayında Amerika’ya gitti ve bir daha Türkiye’ye dönmedi. Son olarak Rusya’da olduğu iddia edilen ve sadece telefonla ulaşılabilen Dalan önceki gün Almanya’da görüntülendi.

Bir televizyon kanalını telefonla arayan Dalan, Stutgart’ta yaşadığını, hakkında bir yakalama kararı bulunmadığını ve Almanya’nın güvencesi altında olduğunu söyledi. Bu açıklamalardan sonra ‘kırmızı bülten’ tartışması başladı. Çünkü Bedrettin Dalan ve aynı durumdaki eski AKP milletvekili Turan Çömez için Ocak ayında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından başka ülkelerde yakalanıp Türkiye’ye getirilmesini sağlayacak ‘kırmızı bülten’ çıkartılması kararlaştırılmıştı.

LİSTEDE YOKLAR
Vatan gazetesi, Dalan’ın Almanya’da görüntülenmesinden sonra Interpol’un Fransa Lyon’daki merkezine ulaştı. Interpol Basın Bürosu, Bedrettin Dalan ve Turan Çömez için kendilerine herhangi talep gelmediği ve arananlar listesinde olmadıklarını açıkladı. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren İnterpol-Europol-Sirene Dairesi Başkanlığı ise bilgi veremeyeceklerini ancak kendilerinde bekleyen bir dosyanın da bulunmadığını belittiler. Türk İnterpolü yetkilileri, prosedürü şöyle anlattı: ‘Mahkeme, kararı Adalet Bakanlığı’na gönderir. Bakanlık tarafından hazırlanan karar özeti bize gelir. Özetin tercümesi de bizde kısa sürede tamamlanarak Interpol Genel Sekreterliği’ne gönderilir.’

TERCÜME BİNLERCE SAYFA TUTAR
Bedrettin Dalan’ın avukatı Hüseyin Ersöz ise Interpol’e başvuru için iddianamenin tercüme edilmesi gerektiğini ileri sürdü:

“Dalan ‘internet andıcı’ davasından yargılanıyordu. Bu dava ‘Islak İmza’ ile birleştirildi. İnternet andıcı davasının iddianamesi 209 sayfa. Islak imza ise 184 sayfa. Bu iki iddianeme 393 sayfa yapıyor. İki davada ise 111 ek klasör bulunuyor. Bunlarda ise en az 100 sayfa bulunuyor. Turan Çömez’in yargılandığı 2. Ergenekon iddianamesi ise 1927 sayfa. Toplam 248 ek klasör bulunuyor. Bunların tercüme edilmesi çok uzun zaman alır.”

‘SİYASİ SUÇSA İADE ZOR’
Suçluların iadesi konusunda çalışmaları bulunan Prof. Dr. Durmuş Tezcan ise mahkeme ya da savcılık tarafından yakalanma kararı verilen bir şüpheliyle ilgili belli prosedürlerin tamamlanması gerektiğini söyledi:

“Mahkeme ya da savcı tarafından alınan karar Adalet Bakanlığı kanalı ile Türkiye’deki Interpol’e gönderilir. Buradaki birim ise merkezine yani Fransa’daki Genel Sekreterliğe iletir. Buradan da tüm üye ülkelere gönderilir. Kişi yakalandığı ülkede yargılanır. Bu ülkeye iade dosyası hazırlanır. Bu dosyada deliller ve yargı ile ile ilgili bilgilere yer verilir. Burada önemli olan iadesi istenen kişinin siyasi bir suçtan yargılanıyor olmaması. Eğer işin içinde siyasi bir durum varsa iade konusunda olumsuzluklar yaşanıyor.”

ALMAN ELÇİ: ‘GAZETELERDEN ÖĞRENDİM’
Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl, Dalan’ın Almanya’da olduğunu gazetelerden öğrendiğini belirterek, “Eğer Alman yargısının güvencesi altında olduğunu söylüyorsa, tahminimce bu Alman yargısına, Alman yargısının adaleti ve şeffaflığına güvendiği anlamındadır. Bu konunun teknik ayrıntılarına ilişkin çok da bilgi sahibi değilim açıkçası” diye konuştu.
 

ntvmsnbc.com, 15.12.2011


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.