Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Balyoz Harekat Planı > Balyoz sanığı Fırtına'dan şantaj amaçlı fişleme talimatı

Balyoz sanığı Fırtına'dan şantaj amaçlı fişleme talimatı
Balyoz darbe planı davasının tutuklu sanıklarından eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına'nın, Cumhuriyet Çalışma Grubu'nun faaliyetlerini değerlendirdiği bir belgede aralarında eski cumhurbaşkanları ve bazı bakanların da olduğu isimler için 'şantaj amaçlı fişleme' emri verdiği ortaya çıktı.

İşte Fırtına'nın o talimatı: "Hedef şahısların biyografik istihbaratı kapsamında, bu şahısların hassas taraflarının tespit edilmesi ve başkaları tarafından kullanılan şantaj unsurlarının da elde edilmesi, gerektiğinde bu şahıslara karşı kullanılmak üzere arşivlenmesi."

Balyoz davasının tutuklu sanıklarından eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına'nın, Cumhuriyet Çalışma Grubu'nun faaliyetlerini değerlendirdiği bir belgede ilginç ifadeler yer alıyor. Balyoz davasının ek klasörlerinde yer alan bir belgeye göre, Fırtına, eski cumhurbaşkanları ve bazı bakanların da aralarında bulunduğu isimler için 'fişleme' talimatı veriyor. Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan ikinci iddianamede Cumhuriyet Çalışma Grubu'yla (CÇG) ilgili önemli bilgi ve belgelere yer veriliyordu. Buna göre, Ergenekon davasının sanıklarından Şener Eruygur'un ADD Genel Merkezi'ndeki ofisi ve Hurşit Tolon'un Ankara'daki ikametinden elde edilen CD'lerin içeriğinde, CÇG adıyla faaliyet yürüten bir yapılanmanın kurulduğu aktarılıyor. İddianamede, "Darbe amacını gerçekleştirebilmek için TSK içerisinde Şener Eruygur'un emri ve emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün kontrolünde, Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde Cumhuriyet Çalışma Grubu (CÇG) isminde illegal bir yapı oluşturulmuştur. Sarıkız, Ayığışı, Yakamoz ve Eldiven darbe planları emekli Orgeneral Şener Eruygur ve ekibi tarafından hükümeti devirmek için hazırlanmıştır. Danıştay saldırısı da Ergenekon terör örgütü tarafından yürütme organını devirmeye kalkışma eylemi olarak planlanmıştır." ifadeleri kullanılıyordu.

Balyoz soruşturması kapsamında hazırlanan üçüncü iddianamenin ek klasörleri önceki gün avukatlara dağıtıldı. Ek klasörlerde ilginç belgeler yer alıyor. Bunlardan biri de eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına'nın talimatlarını içeren belge. Söz konusu word belgesi, 'HAVA KUVVETLERİ KOMUTANI ORG. SAYIN HALİL İBRAHİM FIRTINA'NIN CUMHURİYET ÇALIŞMA GRUBU FAALİYETLERİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ' ismini taşıyor. Yapılması istenenlerin 13 madde halinde sıralandığı belgede, Fırtına'nın, CÇG'nin faaliyetlerine yönelik görüşlerine yer veriliyor. İddiaya göre Fırtına, aralarında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu, eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Dışişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik hakkında bilgi toplanmasını istiyor. İşte o değerlendirmelerden bazıları:

Üniversiteler ve işçi kesiminin üzerinde önemle durulması gerektiği, bu kesimlerin mutlaka kazanılması ve en uygun şekilde yönlendirilmesinin çok önemli olduğu.

Kemal Nehrozoğlu'nun cumhurbaşkanı tarafından şu anda yürüttüğü göreve nasıl getirildiğinin araştırılması.

Süleyman Demirel'in siyasi durum ve Mahalli İdareler Genel Seçimi'ne yönelik tutum ve düşüncelerinin incelenmesi.

Abdülkadir Aksu ve Abdullah Gül'ün sıfırlanması, bunların geçmişinde mutlaka karanlık ve hukuksuz bir şeyler bulunduğu, bunların ortaya çıkarılması.

Hedef şahısların biyografik istihbaratı kapsamında, hassas taraflarının tespit edilmesi ve başkaları tarafından kullanılan şantaj unsurlarının da elde edilmesi, gerektiğinde bu şahıslara karşı kullanılmak üzere arşivlenmesi.

AKP ve bu partinin belediye başkanı adayları hakkında elde edilecek bilgilerin, seçimden ne kadar önce basına sızdırılmasının uygun olacağı konusunda uzman görüşü alınması.

Basın ile irtibat kapsamında yazar ve muhabirler yerine, patronlar ile ilgilenilmesi, patronların kazanılması ve/veya teknik takibe alınması.

Zaman, 09.12.2011


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.