Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Unutturulmak istenen Talat Aydemir darbesi 46 yaşında

Unutturulmak istenen Talat Aydemir darbesi 46 yaşında  

Aydemir, 22 Şubat 1962’de darbeyi başaramayınca emekliye sevkedildi. Emeklilik günlerinde darbe hevesinden vazgeçmedi. 20 Mayıs 1963’te şansını bir kez daha denedi ama sonu idam sehpası oldu.

TÜRKİYE Ergenekon’la ortaya çıkan ‘darbe’ girişimlerini tartışırken bugün Albay Talat Aydemir’in başarısız iki darbe girişiminin 46. yıldönümü. Aydemir için hazırlanan darbe iddianamesi ile bugünkü Ergenekon iddianamesi arasındaki benzerlikler dikkat çekerken Gazeteci Avni Özgürel, o dönem yapılan darbe girişimlerinin özellikle unutturulmak istendiğini söyledi.

UNUTTURULMAK İSTENDİ

AVNİ
Özgürel, Talat Aydemir darbe girişimlerinin unutturulmak istenmesinin nedeni de şöyle açıklıyor: ‘Talat Aydemir darbesi unutulmak isteniyor. Bunun iki nedeni var. Birincisi Aydemir’e darbe planı yaparken destek sözü veren, onu yüreklendiren ama daha sonra ürküp ortadan kaybolan yüksek rütbeli subayların bu durumun hatırlanmasından rahatsız olmaları. İkincisi ise kimi önde gelen akademik ve tanınmış simaların darbe teşebbüsünün kurcalanması halinde isimlerinin gündeme geleceğini bilmeleri.

ERGENEKON’LA BENZİYOR

ALBAY
Aydemir’in yaptıklarını Ergenekon davası çerçevesinde değerlendiren Avni Özgürel ‘Ergenekon iddianamesinin ek klasörlerindeki dinleme tutanaklarını okudukça ‘Bunlar amma kof ve şaşkın adamlarmış’ diyen pek çok kişi olduğunu görüyorum. Bir o kadar insanın ise yayımlanan diyaloglara bakıp ‘Onca insan bu kadar saçmalayamaz’ düşüncesiyle belgelerin gerçekliğinden şüpheye düştüğünü de görüyorum. Oysa darbecilik tarihimiz tablonun sadece bugün değil geçmişte de böyle olduğunun kanıtı’ dedi.

EMEKLİ OLUNCA DA DURMADI

AYDEMİR’İN
22 Şubat 1962’de ihtilali kendi hatasıyla yapamadığını vurgulayan Avni Özgürel, emekli olduktan sonra içinde söndüremediği darbe özlemi nedeniyle ikinci girişimi hazırladığını anlattı. Özgürel ‘Gerçi ihtilal kadrosunun askeriye ile ilişiği kesilmişti fakat Talat Aydemir üniformayı üzerinden çıkarmayı hazmedemedi. İstanbul ve Ankara’da bütün zamanını yeni ihtilalin toplantılarını yaparak geçirdi’ dedi.

AYDEMİR’İN HAZMEDEMEDİĞİ ŞEY

TALAT
Aydemir’i ikinci darbe girişiminin de başarısız olmasından daha çok İsmet İnönü’nün darbeye katılanları ‘Talat’ın üçbuçuk adamı’ diye tarif etmesi olduğunu anlatan Özgürel ‘Tutuklanan Aydemir’in yargılanırken birlikte hareket ettiği herkesi açıklamasının tek sebebi oluşturduğu çatının altındakilerin ‘Üç buçuk adam’ sayılmayacağını kanıtlamaktır’dedi. ERDİNÇ AKKOYUNLU

Darbe hayali hiç bitmedi


TALAT liderliğindeki ilk darbe girişimi 27 Mayıs 1961 darbesinden 5 ay sonra 15 Ekim 1961’de yapılan genel seçimlerin ardından CHP ve AP koalisyonu kurulur. AP’nin varlığından rahatsız olan bazı askerler yeni darbe için hazırlıklara başladı. Bundan haberdar olan Hükümet ve Genelkurmay, darbeci subaylar için 20 Şubat 1962’de gözaltı işlemleri başlattı. O gece Aydemir komutanı olduğu Harp Okulu liderliğinde isyan başlattı. 22 Şubat’ta isyan bastırıldı ve Talat Aydemir’le birlikte, darbe grişimine katılan 3 albay, 69 subay ve 4 astsubay ordudan atıldı.

EMEKLİ GİRİŞİMİ

20 Mayıs 1963 gecesi Talat Aydemir’in ihtilal yapacağı haberini alan türkeş, durumu İnönü’ye bildirir. Bu sırada Harp Okulu’nda öğrenci olan Talat Aydemir’in damadı Atilla Altugan 3 tankla Radyoevi’ni basar ve ihtilal bildirisini Üsteğmen İlhan Baş’a okutur. 28. Tümen Komutanı Yarbay Ali Elverdi yanına iki er alarak radyoyu basar ve ihtilal anonsu yapan üsteğmen Baş’ı tutuklar. Bin 500 kadar Harp Okulu öğrencisi atılır. Talat Aydemir ve 7 arkadaşı idam edilir.
 

Star, 20.05.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.