Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Danıştay saldırganları darbeye teşebbüsten de yargılanacak

Danıştay saldırganları darbeye teşebbüsten de yargılanacak

Ergenekon davasıyla birleştirme kararının ardından Danıştay saldırısının gerekçesi de değişti. Yeni suçlama; cinayet, 'türban kararı' sebebiyle değil, 'ülkede kaos oluşturmak' için işlendi. Hedef, darbeye zemin oluşturmak.

Danıştay dosyasının İstanbul'da görülen Ergenekon davasıyla birleştirilmesi ilginç bir karar olarak hukuk tarihine geçti. Kanlı saldırının faillerine verilen mahkûmiyet ve beraat kararlarının hukuken hükmü kalmadı. Muzaffer Tekin ve Alparslan Arslan'ın da aralarında bulunduğu sanıklar, 'anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmekten' değil, artık darbeye zemin oluşturmak ve 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüsten' mahkemeye çıkacak. İddia edilen Ergenekon terör örgütü kapsamında yargılanacak olan sanıklar ek savunma yapacak. 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, sanık ve müdahil avukatları tarafından çapraz sorguya tabi tutulacak. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin beraat verdiği 87 yaşındaki Salih Kurter de İlhan Selçuk'la birlikte davanın en yaşlı sanıklarından biri olarak hâkim karşısına çıkacak. Emekli Yargıtay Savcısı Ahmet Gündel'e göre, mahkeme sanıklar için ek iddianame isteyebilir.

Danıştay baskını ve Cumhuriyet Gazetesi'ne bomba atılması olayı, 2 bin 455 sayfalık ilk iddianamede Ergenekon'un ana eylemleri arasında sayılması açısından önemli. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklara Danıştay'ın başörtüsü kararı nedeniyle yapılan bir eylem olduğu gerekçesiyle mahkûmiyet vermişti. Ancak, dava dosyalarının İstanbul'da birleşmesi hukukî süreci baştan sona değiştirdi. Şimdi Danıştay saldırısının faillerinin yargılanma şeklini ise İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi belirleyecek. Mahkeme, kararında, iddianamenin de içerisinde yer aldığı dosya geldikten sonra yargılama şeklini belirleyeceğini açıkladı. Bu şekilde 18 Mayıs 2009'da Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin birleştirme kararıyla dosyayı İstanbul'a göndermesinin ardından yeni bir duruşma tarihi belirlenecek. 86 sanıklı davaya dahil olan 8 sanıkla birlikte 94 sanıklı dava görülmeye başlanacak.

Danıştay davası, başından beri ilginç bir seyir izledi. Tetikçi Arslan'ın ortaya çıkan garip bağlantıları üzerinde bazı avukatların ısrarlarına rağmen inceleme yapılmaya gerek görülmedi. Dava aşamasında onlarca yeni bilgi ve belge kamuoyuna yansıdı. Arslan'ın irtibatları, gidip geldiği adresler, kullandığı bombaları nereden elde ettiği, yaptığı telefon görüşmeleri de irticacı olduğunu göstermiyordu. Daha sonra Ümraniye'de 27 el bombası, TNT kalıpları ve fünye bulunmasıyla başlayan soruşturma, Danıştay saldırısı iddianamesinin yarım bıraktığı yerden başladı.

Bu soruşturmada, ilk gözaltına alınan isimler arasında Danıştay saldırısına ilişkin gözaltına alınan ancak hakkında takipsizlik kararı verilen Muzaffer Tekin de yer aldı. Tekin, Ergenekon'un üst düzey yöneticisi olduğu iddiasıyla tutuklandı. Tekin'in Alparslan Arslan'ı azmettirdiği iddia edildi. Ardından Veli Küçük'ün adı gündeme geldi. Danıştay davasının Ergenekon'la birleşmesinin ardından Danıştay davasında yolları ayrılan Tekin ve Arslan, Ergenekon'da yüzleşecek. İkilinin ilişkileri sorgulanacak. Ergenekon iddianamesinde Tekin'in Danıştay ve Cumhuriyet'e bomba atılması eylemlerini azmettirdiği iddia edildiği için yeni yargılamada Alparslan Arslan'ın 'örgütte yönetici' olarak sorgulanıp sorgulanmayacağı belli değil.

Sanıklar aynı salonda yargılanacak

Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahri Öztürk mahkemenin birleştirme kararıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın iddialarının ortadan kalkmadığını anlatıyor. Öztürk, "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın iddiaları birlikte değerlendirilecek. Artık bu aşamadan sonra Danıştay davası, en iyi şekilde ispat edilebilecek, gerçeğin en çaplı şekilde ortaya çıkarılacağı yere geldi. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı İstanbul'a gönderecek. 2 bin 455 sayfalık iddianamede Danıştay saldırısı örgüt eylemi olarak sayıldığı için, yeni bir iddianameye gerek yok. Ancak, savcılar bu sanıklara ilişkin sevk maddelerini gösteren 'şekli bir iddianame' hazırlayabilir. İki davanın sanıkları birlikte aynı duruşmada yargılanacak. Kanuna göre bunun başka bir yöntemi yok. Ayrı duruşmalara çıkacaklarsa iki davanın birleştirilmesinin anlamı olmaz."

Ergenekon ile Danıştay iddianamesinin arasındaki bu farklılığa dikkat çeken emekli Yargıtay Savcısı Ahmet Gündel, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin savcılardan 8 sanık için değişen sevk maddelerinin gösterildiği ek bir iddianame isteyebileceğini söylüyor. Mahkemeyi bağlayan asıl noktanın öldürmeyle ilgili maddi olay olduğunu vurgulayan Gündel, Alparslan Arslan'ın Danıştay'ı basması, cinayet işlemesi ve yaralama eylemlerinin yargılamaya konu edileceğini bildiriyor. Ankara savcılığının hazırladığı iddianamedeki 'türban' gerekçesinin de artık bir anlamı kalmadığını vurguluyor. Gündel, mahkemenin Ergenekon iddianamesinde yer alan sevk maddelerine göre hüküm kurmak istemesi halinde sanıklara ek savunma hakkı vereceğini ve buna göre hüküm tesis edeceğini kaydediyor.

Zaman, 10.05.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.