Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Haberal’a AİHM’den de ret

Haberal’a AİHM’den de ret

Star, 30.09.2011

Haberal, AİHM’e “cezaevinde kötü şartlardayım, tutuklamaya tedbir konulsun” başvurusu yaptı. AİHM, cezaevi şartlarının yerinde olduğunu tespit ederek başvuruyu reddetti.

DAHA önce “ani ölüm riski” bulunduğuna yönelik sağlık raporları olduğu gerekçesiyle tahliye talep eden ve her seferinde bu talepleri reddedilen Ergenekon sanığı CHP milletvekili Mehmet Haberal’a bir kötü haber de AİHM’den geldi. Sağlık sorunlarının tutuklu yargılanmasına engel olduğu gerekçesiyle AİHM’e ihtiyati tedbir talebinde bulunan Ergenekon sanığı Mehmet Haberal’ın talebi reddedildi.

AİHM’in 10 Ağustos 2011’de “öncelikli olarak incelenmesi” yönünde karar almıştı. Yüksek mahkeme, 23 Eylül’de ihtiyati tedbir talebini görüştü ve talebi reddetti. AİHM, yeni ve kayda değer olaylar içermeyen ve daha önce yapılanlarla esasen aynı olan yeni bir ihtiyati tedbir talebini ise incelemeyeceğini belirtti. AİHM, başvurunun “kabul edilebilirlik ve esası” yönündeki kararını ise daha sonra verecek.

Adalet Bakanlığı’na 40 soru soruldu

Başvuruyu değerlendiren AİHM, Türk Adalet Bakanlığı’na 40 soru göndererek, Haberal ve Silivri Cezaevi’nin şartlarının nasıl olduğunu sordu. Adalet Bakanlığı AİHM’e gönderdiği 19 sayfalık savunmada, “Silivri Cezaevi’nin koruma şartlarının üst seviyede olduğu, sağlık ekiplerinin her an görevde olduğu, cezaevi ve Silivri bölgesinde tam donanımlı hastane olduğu, acil durumlarda hazır bekletilen helikopterle de tutukluların sağlık sorunu yaşaması durumunda acil müdahale yapıldığının” altının çiziliği öğrenildi. Bakanlığın, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla AİHM’e gönderdiği yazıda, Haberal’ın Adli Tıp’tan aldığı sağlık raporu da yer aldı.

Türkiye’den gelen savunmayı yerinde bulan AİHM’in, Haberal ile CHP’nin itirazlarını yeterli bulmadığı kaydedildi. Haberal, daha önce benzer gerekçeyle tutuklu yargılamaya yaptığı itirazlar reddedilince, ret kararı veren hakimler hakkında tazminat davası açmıştı. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, 9 hakimi Prof. Dr. Mehmet Haberal’a bin 500’er TL tazminat ödemeye mahkum etmişti. AİHM kararı, Yargıtay kararlarını bir kez daha tartışmalı hale getirdi.


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.