Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > CHP'nin karargâh ziyaretleri Genelkurmay'dan sorulacak

CHP'nin karargâh ziyaretleri Genelkurmay'dan sorulacak
 
'Kaos Planı' davasıyla birleştirilen 'İnternet Andıcı' davasında mahkeme, bazı CHP'li yöneticilerin 2006 ile 2009 arasında Genelkurmay'ı ziyaret ettikleri yönündeki iddiaların araştırılmasına karar verdi. Mahkeme, Genelkurmay'dan, söz konusu tarihlerde hangi parti yöneticisi ve akademisyenin, ne amaçla ve kimlerle görüştüklerinin ziyaretçi kayıtlarıyla birlikte istenmesine hükmetti.

'İnternet Andıcı' dosyasıyla birleştirilen 'Kaos Planı' davasına Silivri'de devam edildi. İnternet Andıcı davası sanıklarının mahkeme huzuruna çıktığı 4'üncü duruşmada talepler alındı. Daha sonra mahkeme heyeti, gece geç saatlerde taleplere ilişkin ve re'sen aldığı ara kararlarını açıkladı. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese tarafından okunan 6 sayfalık ara kararda, tutuklu sanık Mehmet Eröz'ün avukatı İlkay Sezer, tutuklu sanıklar Mustafa Bakıcı, Sedat Özüer, Cemal Gökçeoğlu ve Orhan Güçlü'nün avukatı Mahir Işıkay ve sanık Dursun Çiçek ile avukatlarının, suç tarihinde Genelkurmay başkanı olarak görevde bulunan İlker Başbuğ'un tanık olarak dinlenmesi yönündeki taleplerinin sanık savunmalarının tamamlanmasından sonra değerlendirilmesine karar verildi.

Soruşturma dosyasına giren ihbar mektubunda, "2007 yılı Eylül ayında dönemin Genelkurmay 2'nci Başkanı Org. Ergin Saygun'un emri gereği, üniversitelerden bir kısım akademisyen ve CHP yönetiminden bazı politikacıların desteği ile dönemin Genelkurmay Harekat Başkanı Korg. H. Nusret Taşdeler'in himayesinde Genelkurmay Bilgi Destek Daire Başkanlığı'nda şube müdürü olarak görevli kurmay albaylar Dursun Çiçek, Sedat Özüer, İlker Ziya Göktaş ve Fuat Selvi tarafından kamuoyunu yönlendirme maksatlı çeşitli belgeler hazırlandığına, tanık oldum." ifadeleri yer alıyordu. Mahkemenin ara kararında, avukat Mahir Işıkay'ın talebi ile ilgili olarak Genelkurmay Başkanlığı'ndan sanık Sedat Özüer'in görev yaptığı 2006-2009 yılları arasında Genelkurmay Başkanlığı'na Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yöneticileri ve akademisyenler tarafından bir ziyaret gerçekleşip gerçekleşmediğinin sorulmasına karar verdi. Parti yöneticileri ya da akademisyenler tarafından böyle bir ziyaret gerçekleşmişse heyetin hangi tarihlerde, hangi şubeleri ziyaret ettiklerinin, kimlerle görüştüklerinin nizamiye ve ziyaretçi kayıtları ile istenilmesine hükmedildi. Ayrıca gerçekleşmiş bir ziyaret varsa bu ziyaret nedeninin bildirilmesi de kararlaştırıldı.

HABERLERİ SİTELERE KİM KOYDU?

Genelkurmay Başkanlığı'na yazı yazılarak, Dursun Çiçek'in talebi doğrultusunda, suça konu internet sitelerine konulan haberlerin hangi personel tarafından, ne zaman ve hangi kaynaktan temin edilerek internet sitelerine konulduğunun tespit edilmesi için Genelkurmay'a yazı yazılmasını hükme bağladı. Ayrıca, sanık Meryem Kurşun'un ifadesinde belirttiği gibi Adnan Hoca grubuna ilişkin dava konusu sitelerde herhangi bir haber yapılıp yapılmadığı, bu konuda kendilerine bir şikayet gelmesi üzerine söz konusu haberin siteden kaldırılıp kaldırılmadığına ilişkin bilgi verilmesi istendi.

Tutuklu sanıklardan emekli Orgeneral Hasan Iğsız'ın, Genelkurmay ikinci Başkanlığı'na atandığında kendisine siteler konusunda brifing verildiği yönündeki iddiasıyla ilgili olarak da Genelkurmay Başkanlığı'ndan bilgi istenmesi, bu brifingle ilgili belgelerin istenmesi karara bağlandı. Genelkurmay Başkanlığı'na yazı yazılarak İnternet Andıcı'na konu olan çalışma ve sitelerle ilgili Başbakanlık'ın herhangi bir direktifi olup olmadığının bildirilmesine hükmedilirken, tutuklu sanıkların tahliye talepleri de reddedildi. Duruşma 17 Ekim'e ertelendi.

Zaman, 18.09.2011


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.