Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Darbecilerin Cihazları Turkcell’den

Darbecilerin Cihazları Turkcell’den

Ergenekon İddianamesi’nin eklerine göre Turkcell, Jandarma İstihbarat’a 600 bin dolarlık örtülü alımla, internet iletişimini izleme cihazları temin etti

İkinci Ergenekon iddianamesinin ekinde yer alan belgeler, Turkcell’le Jandarma İstihbaratı arasındaki ilişkilere dair çarpıcı bilgiler ortaya koyuyor. GSM operatörü Turkcell’in kayıtlarına göre İngiltere’deki Cambridge Lake adlı firmaya ödenen 600 bin doların ‘yazılım’ karşılığı gösterilmesine karşın gerçekte ‘GSM ekipmanı’ için yapıldığı belgelendi.

MASAK (Mali Suçları Araştırma Komisyonu) tarafından hazırlanan rapora göre Aytaç Yalman ve Şener Eruygur’un Jandarma Genel Komutanı olduğu dönemde Jandarma İstihbaratı’na istihbarat faaliyetleri için ekipman ve cihaz satan Hakan Şanlı’nın olayda aracılık yaptığı anlaşıldı.

Oysa Ergenekon davasında tutuksuz olarak yargılanan Hakan Şanlı Turkcell’le iş yapmadığını, Turkcell de Şanlı’yla herhangi bir iş ilişkisinin olmadığını açıklamıştı. Turkcell’in ‘yazılım’ için ödendiğini söylediği 600 bin dolarla Jandarma’ya Rus firmalarından GSM ekipmanı mı satın alındı sorusu gündeme geldi.

Hakan Şanlı gerek MASAK soruşturması sırasında gerekse Ergenekon davası sürecinde verdiği ifadelerde Cambridge Lake aracılığıyla Rus firmalarından satın aldığı ve ‘yolcu beraberinde yurda sokulan’ internet takip sistemleri’ni Jandarma İstihbaratı‘na teslim ettiğini, faturasız olarak gerçekleştirilen bu satışın bedelinin örtülü ödenekten karşılandığını anlatmıştı.


Masak esrarı araladı

Ergenekon’un ikinci iddianamesinin eklerindeki 105 numaralı klasörde, Rem Mümesillik ve Dış Tic. A.Ş.’nin ortağı ve yöneticisi olan Hakan Şanlı’nın Jandarma İstihbarat Daire Başkanlığı’yla yaptığı alışverişlerle ilgili ayrıntılı bilgiler ve belgeler yer aldı.

Bunlar arasında Hakan Şanlı’nın hesabına 9 Ağustos 2002’de Turkcell tarafından yapılan havale de incelendi. Klasörde bu konuda MASAK tarafından hazırlanan 6 Ekim 2008 tarih ve 2008-İNCR/GK-903/1 sayılı rapor yeraldı. Belgelere göre, Şanlı’ya Turkcell tarafından yapılan 600 bin dolarlık para transferi inceleme konusu oldu.

Konu, Ergenekon soruşturması sırasında gözaltına alınan Şanlı’ya soruldu. Şanlı ilk ifadesinde Turkcell’le herhangi bir alışverişi olmadığını, bu transferin “Jandarmaya satmış olduğu cihazların resmi kayıtlara intikal ettirilememesi sebebiyle olduğunu” belirtti. MASAK konuyu Turkcell’e de sordu.

Turkcell, İngiltere’deki Cambridge Lake firmasından “telekomünikasyon sinyalleşmelerinde arıza giderme ve kalite testlerinde kullanılan bir ürün olan GSM Protocol Analyser isimli bir cihaz aldığını” bildirdi.

Turkcell’in cevabında, “Alımı yapılan ürünün bir yazılım olması itibariyle de internet üzerinden şirketin veri tabanına bağlanmak ve firma tarafından tahsis edilen şifre kullanılarak kendi veritabanına yüklendiği” kaydedildi. Sözkonusu firmanın talebi üzerine 600 bin doların Hakan Şanlının hesabına havale edildiğini açıklandı.

Belgelere göre Şanlı da bu parayı parça parça Cambridge Lake’in hesabına aktardı. MASAK raporunda yeralan bilgilere göre Rem bu ticaretten yüzde 2.5 komisyona denk düşen 15 bin doları elden aldı.

Ancak MASAK’ın İngiltere’yle ikili anlaşmalara dayanarak yaptığı resmi başvuru üzerine adı geçen firmanın o zamanki  yöneticisi Dean La-vey’den gelen yazılı cevaplar bambaşka bir gerçeği ortaya çıkardı:

“O zamanlar Ankara’daki Rem’in bir çalışanı olan Bay Hakan Şanlı’dan 600 bin dolar aldığımızı teyit edebilirim(...) Ödemeler Rus şirket Sigtronic tarafından doğrudan REM’e sağlanan GSM Tabanlı ekipman karşılığıydı. Bahse konu ekipman için danışmanlık hizmeti verdik (...) Biz bu parayı ücretimizi düştükten sonra Moskova’daki Esciom Ltd’ye gönderdik.”

La-vey, Rus firmalarına yapılan havalelerin dekontlarını da resmi cevabına ekledi. La-vey’in bu açıklaması Hakan Şanlı’nın olayda basit bir aracı olmadığını, önemli bir rol üstlendiğini ortaya koydu.


Cambridge Lake Jandarma’ya da satış

Şanlı’nın hesabına Jandarma Genel Komutanı Aytaç Yalman olduğu dönemde 954 bin 500 USD, Şener Eruygur döneminde de 30 bin dolar yatırılmıştı. Şanlı, bu paraların “örtülü ödenek kapsamında Jandarma İstihbarat Başkanlığı’na internet üzerinden teknik takip sağlamak üzere kurulan sistemlerin teçhizatlarının sağlanması için” ödendiğini açıklamıştı.

Teçhizatların Türkiye’ye nasıl sokulduğu konusunda şu ilginç bilgiyi vermişti: “Doğrudan yurtdışından cihazlar yolcu beraberinde yurda sokularak İstihbarat Dairesi Başkanlığı’na teslim edilmiştir.”

Şanlı, Jandarma İstihbarat Daire Başkanlığı’na tanesi 300 bin dolardan dört adet internet takip cihazı sattığını açıklamış ve bunlardan üçünün yerini bildirmişti: “Birisi ODTÜ’ye biri Mecidiyeköy’e birisi de Ankara Ulus’a takıldı.”

Taraf, 01.05.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.