Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Deniz Feneri > Deniz Feneri e.V. soruşturmasında 5 gözaltı

Deniz Feneri e.V. soruşturmasında 5 gözaltı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü Almanya'daki Deniz Feneri e.V. bağlantılı soruşturma dün sabah operasyona dönüştü.

Sabah saatlerinde Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) eski Başkanı Zahid Akman ile Kanal 7'nin 4 yöneticisi gözaltına alındı. Ümitköy'deki evinde gözaltına alınan Zahid Akman, sorgulanmak üzere Ankara Emniyeti'ne getirildi. Kanal 7 Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çelik, Genel Yayın Yönetmeni İsmail Karahan ve Finans Müdürü Erdoğan Kara İstanbul'da, Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman ise tatilini geçirdiği Bayburt'ta gözaltına alındı. Bu isimler de uçakla Ankara'ya getirildi.

Gözaltına alınan Kanal 7 Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çelik, Genel Yayın Yönetmeni İsmail Karahan ve Finans Müdürü Erdoğan Kara dün saat 11.00'de Atatürk Havalimanı'ndan bir uçakla Ankara'ya gönderildi. Üç isim Esenboğa Havalimanı'nda KOM Şubesi ekiplerince teslim alındı. Bayburt'ta gözaltına alınan Zekeriya Karaman'ın da Erzurum'dan uçakla Ankara'ya gönderildiği öğrenildi. Gözaltına alınanlardan Kanal 7 Finans Müdürü Erdoğan Kara emniyetteki işlemlerin ardından Ankara Adliyesi'ne getirildi. Kara, cumhuriyet savcıları Nadi Türkaslan, Abdulvahap Yaren ve Mehmet Tamöz'e ifade veriyor. Soruşturma savcılarının, emniyette yöneltilecek soruları polise bildirdiği ve o yönde ifadelerin alındığı öğrenildi.

Soruşturma 2007'de Almanya'da başladı

Deniz Feneri e.V. davası, 2007 yılında Almanya'da başladı. Frankfurt eyalet makamları yapılan ihbarı değerlendirerek 2007'nin Nisan ayında Deniz Feneri Derneği e.V'ye ve Kanal 7 TV Almanya Temsilciliği'ne baskın düzenledi. Deniz Feneri Derneği e.V'nin ve Kanal 7 INT'in Genel Müdürü Mehmet Gürhan, yardımcısı konumundaki Mehmet Taşkan ve Deniz Feneri e.V. muhasebe ve mali müdürü Firdevsi Ermiş gözaltına alındı. 17 Eylül 2008 tarihinde mahkemece Almanya'daki derneğin yöneticilerine 'dolandırıcılık ve haksız kazanç elde etmek' suçundan hapis cezaları verildi. Mehmet Gürhan 5 yıl 10 ay, Mehmet Taşkan 2 yıl 9 ay, Firdevsi Ermiş ise 1 yıl 10 ay hapis cezası aldı. Mahkeme, derneğin malvarlığını kayyuma devretti. Hâkim Johann Müller, gerekçeli kararında Mehmet Gürhan'ın yardım paralarını bir sermaye aracı olarak kullandığını, paraların Türkiye'deki Kanal 7 Televizyonu'na aktarıldığını, paraların nasıl kullanılacağına karar verenlerin aralarında Zekeriya Karaman, İsmail Karahan, Mustafa Çelik ve bazı zamanlarda Zahid Akman'ın bulunduğu kişiler olduğuna hükmetti. Bunun üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Alman makamlarından soruşturma başlatmak üzere yardım istedi. Frankfurt Bölge Mahkemesi Savcılığı'na gönderilen yazı 24 Şubat 2009'da cevaplandırıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da iddiaları değerlendirerek soruşturma başlattı.

Zaman, 07.07.2011

Zahid Akman gözaltına alındı
RTÜK üyesi Zahid Akman'ın, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü Deniz Feneri e.V. bağlantılı soruşturma kapsamında gözaltına alındı.

ANKARA - Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi Zahid Akman'ın, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü Almanya'daki Deniz Feneri e.V. bağlantılı soruşturma kapsamında gözaltına alındığı bildirildi.

Edinilen bilgiye göre Akman, halen Emniyette bulunuyor.

Gözaltına alınanlar arasında Kanal 7 Genel Yayın Yönetmeni İsmail Karahan, Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çelik ve Finans Müdürü Erdoğan Kara da bulnuyor.

Gözaltında bulunan üç Kanal 7 yöneticisinin sağlık kotrollerinin ardından Ankara'ya gönderileceği bildirildi.

ntvmsnbc.com, 06.07.2011


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.