Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Askeri casusluk davası avukatının flaş bellek iddiası asılsız çıktı

Askeri casusluk davası avukatının flaş bellek iddiası asılsız çıktı
 
Askeri casusluk davasında sanık avukatlarının Poyrazköy davası sanığına ait flaş belleğin kendi davalarının sanığından da ele geçirildiği iddiası asılsız çıktı. Avukatın iddiası üzerine mahkeme, yazı yazarak flaş belleklerin salona getirilmesini istedi. Duruşmaya getirilen delil torbalarının içindeki malzemelerin incelenmesi üzerine aynı seri numaralı iki farklı flaş bellek çıktı.
 

Askeri casusluk davasının dünkü duruşmasında sanık avukatlarından İhsan Nuri Tezel, Poyrazköy davası sanığı emekli astsubay Ergin Geyldikaya'dan elde edilen flaş belleğin iade edilmediğini, daha sonra bu flaş belleğin kendi davalarının sanığı emekli Albay İbrahim Sezer'den ele geçirildiğini iddia etmişti. Avukat Tezel, Geldikaya ve Sezer'den ele geçirilen flaş belleğin seri numaralarının aynı olduğunu belirterek bu iddiada bulunmuştu.

Bu iddia üzerine İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi duruşmanın öğleden önceki bölümünde söz konusu flaş bellek ile ilgili ara karar aldı. Mahkeme heyeti, Poyrazköy davasının görüldüğü İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazı yazarak Ergin Geldikaya'ya ait arama ve el koyma tutanaklarının bir suretini istedi.

Mahkeme, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne de yazı yazılmasına karar verdi. TEM Şube'ye 'Ergin Geldikaya'ya ait flaş belleğin seri numarasını sorulmasına karar veren mahkeme heyeti, 'Flaş belleğin adli emanette olup olmadığı, eğer TEM şubede ise öğleden sonra hazır edilmesi' yönünde karar verdi. Söz konusu talebin emniyete faks ile bildirilmesi istenildi.

Heyet ayrıca, askeri casusluk davasının tutuklu sanığı emekli Albay İbrahim Sezer ait flaş belleğin de akıbetinin sorulmasına karar verdi. Adli emanete yazı yazarak Sezer'e ait flaş belleğin duruşmanın öğleden sonraki bölümünde hazır edilmesi istendi.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde mahkeme başkanı Metin Özçelik yazılan yazılara cevap geldiğini belirtti. İki flaş belleğin içinde bulunduğu delil torbaları mahkeme heyeti huzurunda açıldı. Adliyede görevli Bilgi İşlem Sorumlusu Murat Katmer tarafından eldivenle açılan iki delil torbasındaki flaş bellekler incelendi. İnceleme sonucunda iki delil torbasında da aynı seri numarası olan 'farklı' iki flaş belleğin bulunduğu görüldü. İki flaş bellekteki ibarenin aynı olduğu tutanağa geçirildi.

Bunun üzerine avukat İhsan Nuri Tezel, flaş bellek üzerindeki seri numarasının ayırıcı özellik olarak belirtildiğini söyledi. Bu durumda dijital delillerin hiçbir ayırıcı özelliği kalmadığını ifade eden Tezel, "Bu bahisle iki flaş belleğin içinde ayırıcı özellik olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle iki flaş belleğin imajının alınarak tarafımıza verilmesini istiyoruz." dedi.

Flaş bellekler incelemenin ardından tekrar delil torbalarına kondu. Torbaların geldikleri kurumlara gönderilmesine karar verildi. Ancak, Ergin Geldikaya'ya ait olduğu belirtilen flaş belleğin bulunduğu delil torbasına imajının alınma talebi bulunduğu için mahkeme izni olmadan Geldikaya'nın yakınlarına teslim edilmemesi yazısının yazılmasına karar verildi.

Avukat Tezel, dünkü duruşmada iki sanıktaki flaş belleğin aynı olduğu iddiasında bulunarak birilerinin delil oluşturduğunu öne sürmüştü. Bu iddia üzerine İstanbul emniyeti akşam saatlerinde yaptığı açıklamada iki belleğin farklı olduğunu duyurmuştu. İddiaları yalanlayan emniyet, Geldikaya'ya ait belleğin TEM şubede bulunduğunu kimsenin almaya gelmediğini belirtmişti.

AVUKAT İLE BAŞKANIN ESPİRİLERİ GÜLDÜRDÜ

Bu arada, delil torbalarının açılması sırasında mahkeme başkanı Metin Özçelik ile avukatlar arasında ilginç diyaloglar yaşandı. Özçelik'in flaş belleklere çıplak elle dokunması üzerine avukat Ozan Açıkalın, "Biz bu flaş bellek üzerinde parmak incelemesi istedik. Siz çıplak elle dokunarak delilleri yok ediyorsunuz." diye konuştu.

Bunun üzerine başkan Özçelik, eldiven getirtti. Bu sırada avukat Mahir Işıkay'ın, "En kötü sizin parmak iziniz olur başkanım' şeklindeki ifadesi salonda gülüşmelere neden oldu. Bu ifade üzerine başkan Özçelik, "Savunmalara bakılırsa, çıkarsa şaşırmayacağım." karşılığını verdi. Başkanın bu karşılığı da salondakileri güldürdü. Özçelik, ardından salondaki gazetecilere, "Bunu yazacaksanız cümlemin başındaki 'savunmalara bakılırsa' bölümünü de yazın." dedi.

Zaman, 22.04.2011

 

Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.