Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Adalet Bakanlığı'ndan Ahmet Şık açıklaması

Adalet Bakanlığı'ndan Ahmet Şık açıklaması
 
Adalet Bakanlığı, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Ahmet Şık'ın duruşmaya gönderilememesinde herhangi bir kasıt veya art niyet olmadığını bildirdi.
 

Cezaevlerinde sevk ve nakil işlemlerinde kullanılan toplam 599 aracın bulunduğunu belirten Bakanlık, aynı gün 21 kişinin sevk işleminin gerçekleştirilemediğini açıkladı.

Yazılı bir açıklama yapan bakanlık, Silivri 2 Nolu L Tipi Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklu bulunan Ahmet Şık'ın cezaevi aracı olmadığı gerekçesiyle duruşmaya götürülememesiyle ilgili açıklama yapılması gereği duyulduğunu ifade etti.

Bakanlık, Türkiye genelinde 370 ceza infaz kurumunda 11 Nisan 2011 tarihi itibariyle 64 bin 867 hükümlü, 30 bin 36 tutuklu, 18 bin 170 hükmen tutuklu olmak üzere toplam 123 bin 893 kişinin bulunduğunu açıkladı. Bakanlık, başka illere nakil, hastanelere sevk ve duruşmalara götürme gibi nedenlerle cezaevlerinde günlük ortalama 5 bin 500 hükümlü ve tutuklunun sevk ve nakil işlemlerinin düzenli bir şekilde gerçekleştirildiğini vurguladı.

Cezaevlerinde bu sevk ve nakil işlemlerinde kullanılmak üzere toplam kapasitesi 6 bin 550 olan 599 adet nakil aracı olduğunun dile getirildiği açıklamada, "Silivri 2 Nolu L Tipi Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklu bulunan Ahmet Şık'ın cezaevi aracı olmadığı gerekçesiyle duruşmaya götürülemediğinin bakanlığımızca öğrenilmesi üzerine konu hakkında inceleme başlatılmıştır. Yapılan ön inceleme sırasında 14 Nisan 2011 günü duruşmalara katılmak üzere 273 kişi, 14 ayrı hastaneye 195 kişi olmak üzere toplam 468 hükümlü ve tutuklu sevki istendiği bildirilmiştir. Adliyelere ve hastanelere götürülmesi gereken tutuklu ve hükümlü sayısının yoğunluğu nedeniyle araç ve şoför sayısının yetersiz kalması üzerine Ahmet Şık'ın da aralarında bulunduğu 21 kişinin sevk işleminin yapılamadığı anlaşılmıştır. Yapılan ön incelemede adı geçen tutuklunun duruşmaya gönderilememesi konusunda herhangi bir kasıt veya art niyet söz konusu olmadığı tespit edilmiştir." denildi.

Uluslararası sözleşmelerde ve iç hukuk mevzuatında güvence altına alınan 'savunma hakkı'nın yerine getirilebilmesi için ceza infaz kurumlarında bulunan tutukluların, duruşmalarda zamanında hazır edilmeleri gerektiğinin altının çizildiği açıklamada, bakanlığın bu sevk ve nakil işlemlerinin zamanında ve düzenli bir şekilde gerçekleştirilmesi için cezaevi idarelerinin talepleri doğrultusunda gerekli araç ve personel ihtiyacını karşıladığı vurgulandı.

Cezaevlerine 100 yeni nakil aracı alınması için 2011 yılı bütçesine ödenek konulduğunu açıklayan bakanlık, kısa bir süre içinde bu araçların ihale yoluyla alımının gerçekleştirileceğini ifade etti. Silivri Ceza İnfaz Kurumu'nun da aralarında olduğu cezaevlerinin şoför ihtiyacının karşılanması amacıyla kısa bir süre önce sınavla yeteri kadar şoför alındığını açıklayan bakanlık, güvenlik soruşturmasının tamamlanmasının ardından bu şoförlerin görevlerine başlayacağını kaydetti.

Ayrıca, açıklamada, "Tutukluların araç ve personel eksikliği gibi gerekçelerle duruşmalara gönderilememesi olaylarının tekrarlanmaması ve yargılama sürecinin aksamamasına sebebiyet verilmemesi için bakanlığımızca Ceza ve Tefkivevleri Genel Müdürlüğü'ne gerekli talimatlar verilmiştir." denildi.

Zaman, 17.04.2011


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.