Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > “İmamın Ordusu”nu farklı kişiler yazmış

“İmamın Ordusu”nu farklı kişiler yazmış

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteci Ahmet Şık’ın basılması için yayınevine verdiği “İmamın Ordusu” isimli kitap taslağına örgütsel döküman olduğu gerekçesiyle el konmasına yapılan itiraz reddedildi.
 

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteci Ahmet Şık’ın basılması için yayınevine verdiği “İmamın Ordusu” isimli kitap taslağına örgütsel döküman olduğu gerekçesiyle el konmasına yapılan itiraz reddedildi. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin soruşturma dosyasındaki delilleri inceleyerek verdiği ret gerekçesinde, Şık’ın hazırladığı kitap taslağının “Ergenekon Silahlı Terör Örgütü’nün amaçları ve talimatları doğrultusunda kamuoyunu yönlendirmek ve bu amaçla açılmış davaları etkilemek amacıyla bir ekip tarafından hazırlanmış proje çalışması olduğu yönünde somut olguların bulunduğu” savunuldu.

 

Basılmış eser değilmiş

Ergenekon üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklanan gazeteci Ahmet Şık’ın “İmamın Ordusu” adlı kitap taslağına el konulmasına yönelik yapılan itiraz İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karara bağlandı. Ahmet Şık’ın avukatlarının kitap taslağının toplatılmasına yönelik yaptığı itirazı oy birliğiyle reddeden heyet, iki sayfalık karar metninde “El koyma kararı verilen” kitap taslağının “Basılmış eser”, “Yayım”, ve “Süresiz Yayın” özelliğini henüz kazanmadığı belirtildi.

 

Basın özgürlüğü kısıtlanabilir

Kararda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesinde yer alan “ifade özgürlüğü”, Anayasa’nın 25. maddesinde anlatılan “düşünce ve kanaat hürriyeti”, 28. maddede “basın hürriyeti” maddelerine atıfta bulunuldu. Kararda basın özgürlüğünün Türk Ceza Kanunu, Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararında belirtilen ilke ve kurallara uygun olarak basın özgürlüğünün kısıtlanabileceği anlatıldı.

Anayasanın 26/2. maddesinde belirtilen “Milli güvenlik, kamu düzeni, Cumhuriyetin temel nitelikleri ve devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünün korunması, suçların önlenmesi, suçluların cezalandırılması veya yargılama görevinin gereğine uygun olarak yerine getirilmesi amacıyla” hususlar nedeniyle de basın özgürlüğünün kısıtlanabileceği vurgulandı. Bu ölçütler çerçevesinde “Basın hürriyeti”nin koşulsuz sınırsız olmadığının altı çizildi.

 

Üç ayrı taslak var

Kararda, “Söz konusu İmamın Ordusu isimli taslak metinlerin ele geçirilen nüshalarının farklı içeriklerde olduğu, şüpheli Ahmet Şık’ta ele geçirilen üç ayrı taslak metinlerin 299, 301,301 sayfalardan ibaret olduğu, odatv’de yapılan aramalarda ele geçirilen taslak metnin ise 189 sayfadan ibaret olduğu” belirtiliyor. Taslak metnin üç farklı nüshalarının olduğu kaydedilen Kararda, “Gerek Oda Tv’de gerekse Ahmet Şık’ta ele geçirilen taslak metinlerde farklı üçüncü şahıslar tarafından nerede ise her sayfasında eklenecek-çıkarılacak ya da değiştirilecek cümlelere ilişkin notlar ile muhtelif talimatların bulunduğu; bu yazıların farklı yazı karakterleri ile ifade edildiği, bir kısım notların emir kipi ile yazıldığı, üçüncü şahıslar tarafından yazılan notların iddia konusu Ergenekon silahlı terör örgütünün amcına hizmet etmek düşüncesi ile özenle seçildiği ve talimatlandırıldığı konusunda somut olguların bulunduğu anlaşılmıştır” ifadeleri yer aldı.

 

Kitap proje çalışması

Taslak metinin Ergenekon’un amaçları doğrultusunda hazırlandığı kaydedilen kararda şu ifadeler yer aldı: “Odatv’de ele geçirilen örgütsel dokümanlar özellikle ‘Ulusal Medya 2010’, ‘Nedim’, ‘Hanefi’, ‘Şık’, ‘Sabri Kitap’ şeklindeki evrak içeriği ile söz konusu taslaklar üzerinde düşülen notların içeriği mahiyetleri, yazılış şekli ve tüm soruşturma dosyası kapsamı bir bütün olarak değerlendirildi. İmamın Ordusu Ergenekon silahlı terör örgütünün amaçları ve talimatları doğrultusunda kamuoyunun yönlendirmek bu amaçla açılmış olan davaları etkilemek amacıyla bir ekip tarafından hazırlanmış proje çalışması niteliğinde olduğu konusunda somut olguların bulunduğu suç delillerinin elde edilmesi ve iddia konusu örgütle bağlantılı şüphelilerin tesbiti bakımından itiraza konu yazı dokümanlara mahkemenin verdiği el konulmasına ilişkin karar hukuka uygun bulundu” dendi.

Taraf, 30.03.2011


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.