Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Mahkemenin 'örgütsel doküman' dediği kitap taslağı toplatıldı

Mahkemenin 'örgütsel doküman' dediği kitap taslağı toplatıldı
 
Ergenekon soruşturması kapsamında dün İthaki Yayınevi'nde ikinci kez arama yapıldı.
 

Operasyonun merkezinde tutuklu Ahmet Şık'ın kitap taslağı yer alırken, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi verdiği kararda, 'İmamın Ordusu' belgelerinin, kitap değil 'örgütsel doküman' niteliğinde olduğuna dikkat çekti. Yazıların, Ergenekon'un amacına hizmet etmeye yönelik hazırlandığının anlaşıldığını bildirdi. Mahkemenin kararı doğrultusunda önce Şık'ın kitabının basımını üstlenen yayınevinde, ardından gazeteci Ertuğrul Mavioğlu'nun bilgisayarında arama yapıldı. Yayınevindeki hard disklere el konulurken, Mavi-oğlu'nun bilgisayarındaki kitap taslağı silindi.

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteci Ahmet Şık'ın 'İmamın Ordusu' isimli kitabının iddia edilen terör örgütünün 'Ulusal Medya 2010' belgesi ile örtüştüğü belirlendi. Söz konusu kitabın amacının Ergenekon soruşturmasını kamuoyu nezdinde etkisizleştirmek ve değersizleştirmek olduğu öğrenildi. 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda 'Ergenekon silahlı terör örgütünün amacına hizmet etme ve adil yargılamayı etkileme' hususlarında somut olgu ve kuvvetli şüphenin bulunduğu iddiasıyla, kitabın 'tüm nüshalarına ve içerik olarak aynı olan belgelere' el konulması kararı verildi. Karar üzerine emniyet birimleri kitabın nüshasının bulunduğu düşünülen Ahmet Şık'ın eşine, Avukat Fikret İlkiz'e ve Ertuğrul Mavioğlu'na tebliğ yaptı. Ayrıca olayla ilgili İthaki Kitabevi, İdil Matbaacılık ve Ertuğrul Mavioğlu'nun bilgisayarında arama yaptı.

Oda TV'den çıkan notlar ile kitap taslağı içerisinde yer alan notlar Ahmet Şık'ın kitabının hazırlanmasında Nedim Şener, Soner Yalçın, Sabri Uzun, Oda TV çalışanları ile henüz kimliği tespit edilemeyen başka kişilerin de rol aldığı belirlendi. Kimliği tespit edilemeyen şahıslar arasında Yalçın Küçük'ün de yer aldığı iddiası üzerine savcılık araştırmalarını bu yönde derinleştirdi. Şık'ın kitap taslağı ile birlikte Oda TV'den ele geçirilen 'Sabri Uzun' isimli dokümanda, "Kitaba çalışırken cesur olun. Çıkarma ve ekleme yapmaktan çekinmeyin. Bu kitap Simon'dan daha kapsamlı olmalı. Nedim'i kutlarım. Ahmet'i çalıştırsın." şeklinde talimatlar yazdığı görülmüştü.

Ayrıca Şık'ın yazdığı kitabın taslağınında düzeltilmesi istenen konular hakkında çeşitli notlar alındığı anlaşıldı. Şık'ın evindeki bilgisayarından elde edilen taslakta ise bahse konu notlar çerçevesinde düzeltmelerin yapıldığı ve kitabın farklı kişilerce tekrar incelenerek bir öncekine benzer notların alındığı belirlendi.

YALÇIN KÜÇÜK'ÜN KİTAPLARI DA İTHAKİ'DEN 12. Ağır

Ceza Mahkemesi'nin kararıyla iki kez arama yapılan İthaki Kitabevi, Ergenekon sanıklarından Yalçın Küçük'ün de kitaplarını basıyordu. Yalçın Küçük'ün kitabevinden çıkan kitapları şöyle: 'Bilim ve Edebiyat', 'Şebeke - 1 / Network', 'İsyan 2. Cilt', 'İsyan 1. Cilt', 'Putları Yıkıyorum', 'Önsözler 1', 'Tekeliyet - 2', 'Tekeliyet - 1', 'Tekelistan' ve 'Sırlar'. Yapılan operasyonda Ahmet Şık'ın 'İmamın Ordusu' isimli kitabının basıma hazırlanmış halinin bulunduğu da iddia edildi. Bu arada Avukat Doç. Dr. Yılmaz Yazıcıoğlu, son günlerde sıkça dile getirilen "Ahmet Şık, kitap yazdığı için tutuklandı" yorumlarına karşı çıktı. NTV'ye konuşan Yazıcıoğlu, bir esere kitap denmesi için basılmış ve yayınlanmış olması gerektiğine dikkat çekti.

Zaman, 25.03.2011


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.