Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Balyoz Harekat Planı > NATO karargâhından cezaevine

NATO karargâhından cezaevine

Balyoz’da haklarında tutuklama kararı çıkarılan aralarında NATO’da görevli bir tümgeneralin de bulunduğu dört muvazzaf subay dünkü duruşmaya katılıp ifade verdi. Muvazzaflar ‘örgüt üyeliği’ suçlamasıyla tutuklandı
 

Balyoz Planı iddialarıyla ilgili olarak eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da aralarında bulunduğu 157’si tutuklu 196 sanıklı davanın 14. duruşması başladı. Duruşmaya aylar sonra ilk kez katılan dört muvazzaf subay hakkındaki karar yüzlerine karşı okunduktan sonra “Ergenekon terör örgütü üyeliği”nden tutuklanarak, cezaevine gönderildi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nde, 163 kişi hakkında tutuklama kararı verilmesi ve bu kararın 157 kişi hakkında uygulanmasından sonra yapılan ilk duruşmaya Halil İbrahim Fırtına, Özden Örnek, Çetin Doğan, Feyyaz Öğütçü, Dursun Çiçek’in de aralarında bulunduğu tutuklu 155 sanık ile 29 tutuksuz sanık katıldı. Tutuklu sanıklar Cemal Temizöz ile Mehmet Yoleri ise duruşmaya gelmedi.

 

Yoklama sırasında alkış

Tutuklu sanıklardan bazıları salona alınırken bir grup tarafından alkışlandı. İzleyicilere el sallayan bazı sanıkların birbirlerine sarıldıkları, bazılarının ise “Vardiya bizde, gönlümüz sizde, her neredeyse kalbimiz sizle’’ diye şarkı söylediği görüldü. Duruşmada iddianame sırasına göre sanıkların yoklamasına başlandığı sırada, Çetin Doğan ve Özden Örnek’in isimleri okunurken izleyiciler tarafından yine alkışladı. Bunun üzerine başkan Ömer Diken, ilgili CMK hükümlerini hatırlattı. Başkan Diken, sekiz gün duruşma yapacaklarını, ilk altı günü savunmalara ayıracaklarını, son iki gün talepleri alacaklarını kaydetti. Söz alan Avukat Oğuz Kayıran, mahkemenin bağımsızlığına gölge düştüğü gerekçesiyle heyetin çekilmesini talep etti.

 

4 muvazzaf asker tutuklandı

Balyoz davası kapsamında haklarında tutuklama kararı çıktığı sırada yurt dışında bulunan Tümgeneral Hakan Akkoç, Kurmay Albay Bahtiyar Ersay, Kurmay Albay Nedim Ulusan ve Kurmay Albay Mehmet Alper Şengezer, önceki gün Merkez Komutanlığı’na teslim olduktan sonra dün önce mahkeme salonuna getirildi. Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, bu sanıklar hakkındaki çıkarılan yakalama emirlerini yüzlerine okudu. Brüksel’de görevli Hakan Akkoç, NATO’da atama ve seçimli olmak üzere iki kadro bulunduğunu, geçen yıl 50 ülke arasından Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin aday gösterdiği kişiler içinden seçildiğini kaydetti. Brüksel’deki NATO karargâhında Lojistik ve Kaynaklar Direktörü olarak görev yaptığını anlatan Akkoç, çalıştığı yerde 23 ülkeden 52 subay bulunduğunu, 63 yıllık NATO tarihinde ilk Türk subayı olarak bu birimde görev yaptığını kaydetti. Akkoç, 3 nisana kadar izin aldığını ifade ederek, görevine dönmezse Türkiye’nin bu kadroyu kaybedeceğini söyledi. Sanık Mehmet Alper Şengezer, İtalya’nın Napoli kentinde Nato Müşterek Komutanlığı’nda, sanık Bahtiyar Ersay Tunus Askerî Ataşesi, sanık Nedim Ulusan ise Hırvatistan Zagrep’teki AGİT’e bağlı bir birimde görevli olduğunu belirtti. Savcının tutuklama talebi üzerine dört sanık tutuklanark, cezaevine gönderildi.

Mahkeme, tutuklama kararına gerekçe olarak da “Haklarındaki dosyadaki delil durumu, kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunması, delillerin henüz tam olarak toplanmamış olması, sanıkların konumu itibariyle delillere etki yapma ihtimalinin olması, tanıkların henüz dinlenmemiş oluşu, atılı suçun CMK’nın 100. maddesinde belirtilen katalog suçlardan olması ve bu sebeplerle adli kontrol hükümlerinin uygulanmasının yetersiz kalacağını’’ gösterdi. Böylece dava kapsamında tutuklu sayısı 161’e çıktı.

Taraf, 15.03.2011


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.