Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Balyoz Harekat Planı > Yurt dışındaki 4 sanık da ‘Balyoz’da

Yurt dışındaki 4 sanık da ‘Balyoz’da
''Balyoz Planı'' iddialarıyla ilgili olarak yargılanan ve haklarında tutuklama kararı çıktığı sırada yurt dışında bulunan 4 sanık, dün Merkez Komutanlığı’na teslim olmalarının ardından adliyeye getirildi.

İSTANBUL - İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda yapılan “Balyoz Planı”yla ilgili duruşmaya, haklarında tutuklama kararları verildiği sırada görevli olmaları nedeniyle yurt dışında bulunan ve dün akşam İstanbul Merkez Komutanlığı’na teslim olan Hakan Akkoç, Bahtiyar Ersay, Nedim Ulusan ve Mehmet Alper Şengezer mahkemeye getirildi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, bu sanıklar hakkındaki çıkarılan yakalama emirlerini yüzlerine okudu.

Yakalama emrine ilişkin beyanı alınan Brüksel'de görevli Hakan Akkoç, duruşma nedeniyle kendisine herhangi bir tebligat yapılmadığını belirterek, avukatından ve basından öğrenerek mahkemeye gelmeye karar verdiğini söyledi.

Akkoç, NATO'da atama ve seçimli olmak üzere 2 kadro bulunduğunu, geçen yıl 50 ülke arasından Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin aday gösterdiği kişiler içinden seçildiğini kaydetti.

Brüksel'deki NATO karargahında Lojistik ve Kaynaklar Direktörü olarak görev yaptığını anlatan Akkoç, çalıştığı yerde 23 ülkeden 52 subay bulunduğunu, 63 yıllık NATO tarihinde ilk Türk subayı olarak bu birimde görev yaptığını kaydetti.

Akkoç, 3 Nisana kadar izin aldığını ifade ederek, görevine dönmezse Türkiye'nin bu kadroyu kaybedeceğini söyledi.

Sanık Mehmet Alper Şengezer de, İtalya'nın Napoli kentinde Nato Müşterek Komutanlığı’na bağlı karargah birliklerinin uluslararası tatbikatlarından sorumlu şube müdürü olduğunu belirterek, yakalama kararıyla ilgili kendisine bir tebligat yapılmadığını yıllık iznini alarak duruşmaya geldiğini ifade etti.

Sanık Bahtiyar Ersay da tebligat yapılmadığını belirterek, Tunus Askeri Ataşesi olarak görev yaptığını, Libya ve Tunus'taki Türk vatandaşlarının tahliyesiyle ilgili çalıştığını kaydetti.

Sanık Nedim Ulusan ise tebligat yapılmadığı ve kendi rızası ile geldiğini ifade ederek, Hırvatistan Zagrep'teki AGİT'e bağlı bir birimde görevli olduğunu belirtti. Önemli bir kadroda tek Türk subayı olduğunu dile getiren Ulusan, özel izin alarak duruşmaya geldiğini belirterek, ''birileri bir yerde word belgesi hazırlayacak, bundan haberiniz olmayacak ve ne olduğu belirsiz belge nedeniyle kendimi nasıl savunacağım'' dedi.

'YAKALAMA KARARI KALDIRILSIN’
Ulusan'ın avukatı Celal Ülgen de, Gölcük Donanma Komutanlığı’nda ele geçirilen delillerin yakalama kararına esas teşkil ettiğini, bu belgelerin hangi yöntemle ele geçirildiği, delil sayılıp sayılmadığı ve yasal olup olmadığı konusunda mahkemenin de haberi olmadığını savundu.

Ülgen, belgelerin hukuka uygun elde edilip edilmediğini bilmeden mahkemenin toplu tutuklama kararı verdiğini öne sürerek, ''4 subay yurt dışında Türkiye'yi temsil ediyor. İnsanların tutuklanmasının kime ne yararı, tutuksuz yargılanmasının kime ne zararı olacak. Yakalama kararlarının kaldırılmasını talep ediyorum'' şeklinde konuştu.

Sanık Mustafa Kemal Tutkun'un avukatı Muharrem Erkek de, mahkemenin resen toplu tahliye kararı vererek toplum vicdanını rahatlatmasını istediğini söyledi.

Başkan Diken, duruşmaya öğle arası verdi.

ntvmsnbc.com, 14.03.2011


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.